Cannelloni med kantareller

För några år sedan köpte jag en kokbok på bokrean som hette Pasta pasta! Och så har jag bläddrat i den, och bläddrat lite till, men aldrig kommit till skott att laga något ur den. Men i lördags var det dags, vi bestämde oss för att prova receptet Gröna cannelloni med svamp. Fast vi är ju så lata och bekväma av oss, så inte tusan ställer vi oss och gör egen pastadeg. Inte när man kan köpa färsk pasta på affären… Kantareller hade vi i frysen – mums! 🙂

Dessutom var proportionerna lite underliga i receptet, så vi modifierade det on-the-fly när den “tjocka såsen” inte alls blev någon tjock sås, utan snarare en gröt eller kanske tapetklister?! Hur som helst, det blev väldigt gott till sist och här kommer det av oss modifierade receptet!

Cannelloni med svamp, ca 3 port.
Ingredienser
100 g osaltat smör (50 g att steka svamp i, 50 g till sås)
400 g svamp, t.ex. champinjon, kantarell eller ostronskivling
salt och peppar
60 g vetemjöl
6 dl mjölk
50 g nyriven parmesan
1 ägg
200 g färska lasagneplattor, t.ex. ICA
100 g strimlad kokt skinka

Gör så här
Smält 50 g smör i en kastrull, fräs svampen i smöret i ca 5 minuter. Salta och peppra efter behag. Låt svampen kallna och finhacka den sedan.

Smält 50 g smör i en kastrull, rör ner mjölet och fräs det med smöret. Späd med hälften av mjölken (3 dl) till en tjock sås. Häll över hälften av såsen i en annan kastrull. Späd denna med resten av mjölken. Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar. Blanda svampen och den tjockaste vita såsen, låt svampsåsen kallna. Rör ner ägget i den kalla såsen.

Dela den färska lasagneplattan (den vi köpte var ett enda långt “band”) i lagom stora bitar. Fördela svampfyllningen på pastaplattorna, rulla ihop till cannelloni och lägg rullarna i en smord form. Späd eventuellt resten av den vita såsen med lite mjölk om den verkar för tjock. Strö den strimlade skinkan över pastarullarna och häll på såsen. Gratinera mitt i ugnen, 180º, i ca 20 minuter eller till dess såsen bubblar. Servera med en sallad.

2 kommentarer

  1. Elin

    Det var ju smart det där med att använda en färsk lasagneplatta istället för canneloni, det är ju ett himla fipplande att fylla de där pastarören utan att varken ha sönder rören eller förlora förståndet – men hur gör man med “skarven” då, ja så att det inte fyllningen läcker ut?

  2. Maria

    Vi rullade ihop dem så att skarven gick över rullen med några mm. Sen la vi rullarna i formen med skarven nedåt och så såsen ovanpå. Det var inga problem att få dem att hålla ihop! 🙂 Håller för övrigt med om att cannelloni-rör kan driva en till vansinne.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.