| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av lördag 07/03 2015 kl. 14:20 Kommentera

Ännu en födelsedagstårta

Det blir en del kalasrelaterade inlägg den här tiden på året. Tjejerna fyller år i var sin månad under första kvartalet så frysen brukar vara full med kakor fram till påsk.

Så idag bloggar jag om den nyblivna Fyraåringens tårta som var till hennes allra första kalas. ”Mycket choklad” var hennes beställning och ”med hallon”.

Det är nu jag återkommer till en bok som har hjälpt mig mycket med desserter – Elisabets Johanssons  ”Mina efterrätter” som är ett riktigt guldkorn. ALLT blir bra från denna bok. Jag har tidigare berättat om hennes fantastiska cobbler som jag har gjort många gånger. Missa inte heller hennes  chokladpudding!  Så därför vågade jag göra denna tårta oprövad till kalaset. Det blev en tung chokladig puck som vi dekorerade med färska hallon. Elisabeth hade inga hallon till utan serverade denna chokladtryffeltårta med dulcesirap boostad med portvin. Nja det passade inte på det här kalaset. Jag behåller receptet i kategorin ”säkra kort” – för det här blev riktigt bra!

CHOKLADTRYFFELTÅRTA MED HALLON

till kakan

  • 400 gram mörk choklad  70%
  • 100 gram smör
  • 4 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl

chokladtryffel

  • 100 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 50 gram rumstempererat smör
  • färska hallon till  dekoration ovanpå

om kakan:

  1. Förbered kakan: smält choklad och smör.
  2. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda ner den smälta chokladen och smöret.
  3. Sikta ner mjölet och rör om.
  4. Smörj en kakform (med avtagbara kanter) med smör och mjöla den lätt.
  5. Gräddas i ca 175 grader i ca 25 minuter. Håll koll – så att den inte blir snustorr, den får gärna vara lite kladdig och krämig i mitten.
  6. Låt stå kallt innan glasyren läggs på.

Om glasyren:

  1. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde och sirap och häll över chokladen. Det här moment kräver att du är snabb att röra om ordentligt så att glasyren blir slät.
  3. Låt svalna  en stund (den ska fortfarande vara varm) och rör ner smöret i små tärningar.  Rör slätt och bred över kakan.

chokladigtarta

 fler tårtor med chokladtema i bloggarkivet:

Liknande inlägg:

0 svar till “Ännu en födelsedagstårta”

  1. […] På fyraårskalaset som vi hade för ett tag sedan så laddade vi med en stor småplocksbuffé med flera brittiska klassiker. En av dem blev just dessa scotch eggs. Det är första gången som de gjordes i vårt kök så den här gången bjuder jag mest på en receptskiss utifrån vår första erfarenhet. Men jag hoppas på snabb repris för de är supergoda. Gärna med kall öl till! […]

  2. […] så självklart så behövs det en chokladtårta, här hittar du ett recept på en grym tårta: Chokladtryffeltårta med hallon. Choklad används ofta till tårtor och efterrätter men om du vill och törs så kan du även […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *