Chokladkaka med hallon

Vad gör man en sån där dag när semestervädret inte riktigt levererar, när det förvisso är varmt men ändå mulet och trist? Jo man tar sin inlånade hund och går ut i terrängen till närmaste skogshallonsnår. Sen plockar man några dl, går hem och bakar den här kakan och hoppas att det blir bättre väder nästa dag. Om inte annat fick man ju äta en väldigt god kaka!

Hallon och hund

Ingredienser

Ingredienser
200 g smör
3 dl hallon + lite till pynt
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (alt. 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
3 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull, blanda i hallonen och rör runt i smöret så hallonen syltar sig. Lyft av kastrullen från värmen. Blanda ihop strösockret, kakaon och vaniljpulvret och rör ner det i smör- och hallonblandningen. Rör därefter ner äggen ett i taget. Sist blandar du i mjölet, rör till en jämn smet.

Häll över smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (~24 cm i diameter). Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. När kakan kallnat pyntar du den – pudra över lite florsocker och lägg på några hallon. Servera som den är eller med lite vispad grädde eller vaniljglass. Njut!

Mycket god kaka

Mycket god kaka

Fotnot: Receptet fanns i nr 6 2011 av den väldigt trevliga tidningen Lantliv Mat & Vin, kakan är uppäten och hunden ordentligt återbördad till sin matte & husse.

2 kommentarer

  1. Erika

    Vilka underbara bilder!!! 😀

    1. Maria

      Tack Erika! Kakan var också underbar! :mrgreen:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.