Nyårsafton 2008

Tiden flyger iväg och idag har det gått en hel månad in på det nya året. Här kommer något sent ett inlägg om vår nyårsmeny 2008! Medan Elin firade nyår i England satsade jag och Helena på gemensam matlagning med klassiska nyårsråvaror hemma hos mig på Kungsholmen. Menyn såg ut så här:

Räkröra på kex till fördrinken

Räkröra på dinkelkex – Louis Roederer Brut Premier

Hummer x 2, soppa och sallad

Hummersoppa & hummersallad – Louis Roederer Brut Premier

Helstekt hjortfilé med jordärtskocksgratäng

Helstekt hjortfilé med jordärtskocksgratäng och portvinssåsZenato Ripassa

Dags att bränna av sockret

Dags att bränna av sockret!

Crème brûlée med björnbär

Crème brûlée serverad med björnbär – Moscatel de Setúbal

Recept på räkröran, hummersoppan, hummersalladen och gratängen följer nedan!

Räkröra till ca 10 små kex
3 hg oskalade räkor
2 msk lätt creme fraiche
1 tsk majonnäs
skalet av 1 lime
ett par cm röd chili, finhackas
2 msk finklippt gräslök
salt
svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt röran stå kallt innan servering. Fördela på kex och garnera med gräslök.

Hummersoppa
skalet från 2 humrar
1 gul lök
2 morötter
2 tsk fänkålsfrön
1 l vatten
½ fiskbuljongtärning
2,5 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
olja att steka i
1½ msk hummerfond
1½ dl grädde
salt och peppar efter smak

Gör så här:
Dela humrarna, ta ur köttet och lägg åt sidan, det använder vi senare till salladen. Dela skalen i mindre bitar. Hacka löken och morötterna och stek i olja på medelvärme tills löken är mjuk och glansig.

Lägg ner hummerskalen och fänkålsfrön tillsammans med den stekta löken, morötterna och tomatpurén. Slå på vatten, vin, hummerfonden och buljongtärningen, låt koka ihop i minst en halvtimme, gärna längre. Detta kan med fördel göras dagen innan. Innan servering låter du fonden koka upp och rör ner grädden. Smaka av med salt och peppar.

Hummersallad
köttet från 2 humrar
1 dl skalade räkor
4 msk tärnad mango
2 msk finklippt gräslök
2 tsk olivolja
½ lime
salt och peppar

Gör så här:
Dela hummerköttet i mindre bitar, spara klorna till garnering. Blanda hummerkött, tärnad mango, räkor, gräslök, olja och pressad lime. Smaka av med salt och peppar. Fördela salladen på assietter och dekorera med köttet från klorna.

Gratäng med jordärtskockor och potatis
400 g jordärtskockor
400 g potatis
5 dl grädde
½ purjolök
salt och peppar

Gör så här:
Finskiva jordärtskockor och potatis, skiva purjolöken till cm-stora bitar. Blanda tillsammans med grädden i en kastrull med släpp-lätt-beläggning. Låt koka ihop på medelvärme i ca 20 minuter, rör om under tiden så att det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar, oftast behövs mer salt än man tror eftersom jordärtskockorna är rätt söta i smaken.

När gratängen är mjuk häller du upp den i portionsformar eller en stor form och ställer in den i ugnen på 225° graders värme tills den fått önskad färg.

11 kommentarer

  1. Lallis

    Wow och tusen tack för de smaskiga recepten:)
    Kram Lallis

  2. Alt godt

    Lekkert! Desserten er den same som vår… 😀

  3. Ida

    hjortfilén ser bara för god ut, men desserten…ojojoj. har aldrig vågat bränna socker, men det ser jättefint ut!

  4. Pytte

    Nu måste jag fråga, eftersom jag länge jobbat på mod att testa Crème brulée – hur var receptet ni använde, tycker du? Blev det riktigt krämigt?

  5. Ulrica

    Oh, vad gott och festligt! Nu längtar man nästan till nyårsafton igen. Fast champagne och hummer skulle jag nog kunna äta lite oftare. Inte helt fel;-)!

  6. Daniel

    Den här middagen ser underbar ut, jag har tänkt att slänga i hop någon trevlig meny till alla hjärtans dag då blir nog tjejen glad. Hoppas ni mår alla tre ha en bra vecka mvh Daniel

  7. Maria

    Pytte: Jag tycker att det blev krämigt och fint. Faktum är att den nog hade kunnat gå upp en grad eller två till utan att det blivit för stelt.

    Nästa gång jag gör crème brûlée ska jag testa att ha något annat socker på toppen och/eller bränna lite till. Det får gärna vara ännu knäckigare än det blev den här gången! 🙂

  8. Karin

    nånting som jag varmt kan rekommendera är att ha fruktkompott i botten av creme bruléen, gärna nåt syrligt. Min mamma gjorde rabarberkompott som lades i botten och det blev supergott!

  9. Lite inspiration till nyårsmenyn » Tre tjejer i köket

    […] Nyårsmeny 2008 med bl.a. hummersallad, hjortfilé och crème brûlée […]

  10. Inspiration till nyårsmaten » Tre tjejer i köket

    […] 2008 års nyårsmeny innehöll bl.a. med hummersoppa och crème brûlée. […]

  11. Jordärtskockegratäng med timjan » Tre tjejer i köket

    […] När jag botaniserar i vårt bloggarkiv konstaterar jag att jordärtskockan oftast representerar på  nyårsmiddagarna. Här får vi ju faktiskt skärpa till oss lite, eftersom denna juvel till […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.