| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 25/01 2009 kl. 20:53 15 kommentarer

Köttfärslimpa med bacon fetaost och oliver

Att försöka ta en bild på en köttfärslimpa till matbloggen lovar ungefär samma succé som att dyka upp på en skolfotografering med fem oklämda finnar i ansiktet. Det känns tveksamt om det ens är värt att försöka. Förutsättningarna för att få till en bild var som vanligt ”max 10 sekunder innan barnen hungrar ihjäl”. Puh!

I receptet utgick jag från Helenas recept. Modifierade lite med smaksättningen och råkade sen glömma ägget. Nu höll den ihop tack och lov ändå och framför allt så blev det riktigt gott! Köttfärslimpan serverades sedan med en chilikryddad tomatsås med cannelonibönor + citronmarinerad brysselkål.

KÖTTFÄRSLIMPA  (3-4 portioner)

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 600 gram nötfärs
  • en halv röd lök
  • ett par msk persilja
  • rasp från en citron
  • ett paket bacon
  • 1/3 av ett fetaostpaket
  • ett par nävar svarta oliver
  • smaksätt med flingsalt och nymalen svartpeppar

så här gör du:

  1. Skär bort kanter från brödet. Smula ner brödet i en bunke och blanda det med mjölken. Låt stå 5 minuter.
  2. Finhacka lök. Skär bacon i minsta möjliga bitar.
  3. Rör ner lök, nötfärs, bacon, citronskal, persilja, en nypa salt och några drag av svartpepparkvarnen. Forma smeten till en avlång limpa och lägg i en ugnssäker form.
  4. Gör en djup ficka på längden av limpan och fyll den med fetaost och oliver. ”kläm ihop” limpan igen så att fyllningen hamnar i mitten av köttfärslimpan.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna en stektermometer och ta ut köttfärslimpan när den är 75 grader!
  6. Skiva upp i skivor för servering.

Inte så snygg men ack så god!

Liknande inlägg:

15 svar till “Köttfärslimpa med bacon fetaost och oliver”

  1. Madde skriver:

    Haha, vad roligt! Jag serverade också köttfärslimpa idag, fast jag fyllde min med kantareller och färskost. Det blev bra. Annars är det väldigt gott att fylla med mozzarella, parmaskinka och ruccola också.
    Får testa din fyllning nästa gång.

  2. Helena skriver:

    Jag veeet! Helt hopplöst att försöka fota. 🙄 Men en väldigt god och billig rätt att laga!

  3. Elin skriver:

    Madde, kantareller och färskost låter riktigt bra tycker jag! Men ska du inte börja matblogga?!

    Helena, ja det var första gången här, jag chockade mig själv lite tror jag 😎

  4. Tina skriver:

    Ser o låter jättegott av de jag läser av receptet…kommer nog att testas!
    Tack
    Ha det gott

  5. Anna-Karin skriver:

    Ja, det är svårt att fota köttfärslimpor. Gjorde en smarrig viltpaté i julas och den så inte särskilt aptitlig ut på bild…

  6. Alt godt skriver:

    Dette er ikkje vakker mat. På same måte med moussaka, nesten all mat med smelta ost og guacamole…

  7. Mian skriver:

    Hi hi.
    Nja, jag hade gissat att bilden föreställde en fruktlimpa/fruktkaka. Men det ser gott ut oavsett vilket! 🙂

  8. Ida skriver:

    köttefärslimpa, en riktig klassiker!

  9. Annika skriver:

    Jag älskar köttfärslimpa; ja, färs över huvud taget! Men jag brukar vara ganska konservativ, och laga den klassikt baconlindad, med gräddsås. Och våra marinerade brysselkål till.

    Det häör lät jättegott, att ha bacon i den i stället! Eller varför inte både på och i nästa gång *spånar* ?

  10. Kinna skriver:

    Håller med dig. köttfärslimpa är vanskligt att fota. 😕 God verkar den iallafall.

  11. Kinna skriver:

    Håller med. Köttfärslimpa är vanskligt att fota 😕 Men den verkar god iallafall!

  12. nemesus skriver:

    OM man inte har en termometer, hur många minuter ska jag ha den i ugnen då? Måste tillaga mat idag, och jag älskar eran blogg, all mat blir så god med lite egen kryddsättning.

    Härligt!
    men nu får jag sätta igång med maten och köra den i ugnen med folie över, får se när den är genomstekt utan att vara bränd.
    (Tål inte rosa kött)
    Kram kram

  13. Elin skriver:

    Jag är så bortskämd med stektermometern så jag tittar inte på klockan, vi har en insight-ugn vilket innebät att termometern är inbyggd, när maten tex uppnår 75 grader så stängs hela ugnen av, vilket gör att man inte behöver springa och passa spisen… Men som svar på din fråga, ja kanske 30-40 minuter. Du får gärna ta tiden i kväll och tipsa 🙂

  14. Karin skriver:

    det är även gott att ha i färskost med olika smaksättningar beroende vad man gillar. Sist blev det cantadou 4 peppar, lök & soltorkade tomater men även creme bonjours kantarellost funkar finfint!

  15. Mmmm..vad gott!
    Jag brukar också fylla köttfärslimpan med något gott,blir saftigare då.Måste prova detta receptet också….:

  16. […] Skottland och kom alltså hem i mitten av januari. Väl hemma igen så bloggades det bland annat om köttfärslimpa de luxe, vintersallad med granatäpple, köttbullar med citron, parmesan och […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *