Hallontryffelpaj

Den här pajen blir grymt god. Den behöver stå i kylen över natten men väntan är värd varenda minut. Hallon och choklad är en finfin kombo – prova även Marias hallontryffel!

Ursprungsreceptet kommer från kakboken Två Systrar Söta där samma recept finns med fast med svarta vinbär. Detta är för övrigt den bästa kakbok jag någonsin har köpt – den sparkar knäskålarna i kakboksderbyt på den eviga klassiken Sju Sorters Kakor!  Allt jag har provat hittills i boken har blivit väldigt bra!

Hallontryffelpaj

PAJSKAL:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula
  • 2 tsk kallt vatten
  1. Rör ihop vetemjöl och smör i en skål.
  2. Blanda ner florsocker och kakao. Häll ner äggulan och vatten och arbeta ihop degen.
  3. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Smörj en pajform med löstagbar kant.
  5. Kavla ut degen tunt och klä pajformen. Låt pajskalet stå kallt på nytt i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i ca 10 minuter (det ska inte tillbaka i ugnen sedan så grädda tills skalet ser “klart” ut). Låt svalna.

FYLLNING:

  • 1,5 dl tinade hallon (+ några att dekorera med ovanpå när pajen ska serveras)
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 gram mjölkchoklad
  • 75 gram smör
  1. Mixa hallonen med en mixer. Värm hallonpurén med grädden i en kastrull så att det blandar sig.
  2. Tag av kastrullen från spisen och blanda ner all choklad. Rör om tills det har smält.
  3. Klicka ner smöret och rör om allt till en smet.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och låt pajen stå kallt över natten.
  5. Dekorera med hallon eller andra bär vid servering.

receptet uppdaterat 4 november – tack för hjälpen Stig!

10 kommentarer

  1. Sandra

    Det där MÅSTE jag testa!! 😀

  2. Vickan

    Måste tipsa om Marmorerade Brownies ur samma kokbok (som bara är föööör härlig!!) Jag har testat dem här: http://vickantikkan.org/matplatsen/?p=281

    Vickan

  3. Elin

    Vikkan, de sega solrossnittarna på sidan 31 är inte så dumma de heller!

  4. Susanna B.

    Jag har en svensk kompis här i USA som har boken “Små Systrar Söta” och allt det hon har bakat från deras recept är gudomligt!! Måste be min mamma köpa mig en kopia av boken.

  5. Kinna

    Vaniljglassen är en höjdare som vi gjort flera gånger. Det är verkligen en härlig bok!!!

  6. Lina

    Och jag är fullkomligt kär i deras mangopaj som jag gjort ett antal gånger nu. Mmmmmm…

  7. Drisse

    Jag testade hallontryffelpajen häromdan och den blev mkt uppskattad här hemma.
    Som sagt, hallon+choklad är en fin kombo. Vi var dock överens om att fyllningen var behållningen och att pajskalet kanske var aningen tråkigt. Vi funderade över hur vi kunde förbättra det till en annan gång, kanske med lite mer “crunch” i. Vi snackade varianter som digestivebotten eller ngt med hackad choklad, nötter i.

    Tänkte att det var läge att nämna det här så kanske vi kan hjälpas åt?! Har ngn en schysst idé? (Funderar t o m att ha med den som avlutande fika på nyårsmenyn så tiden är ju knapp…)

    1. Elin

      Bra ide! Har dock inget snabbt tips så här i elfte timmen… Men blanda i lite nötter i bottnen är väl en bra ide? Eller nått krispigt pynt ovanpå?

  8. Smitten Polish Cocoa & Cardis (Darkest Chocolate) | Sminkan & Emma

    […] om en paj jag brukar göra med svartvinbärs eller hallontryffel. Den är god, jag länkar er till receptet om nån vill testa. Sminkan har testat och hennes mamma älskade den i alla fall, Sminkan gillar […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.