Gästblogg: Laxceviche med gazpachovinaigrette och marinerad rättika

Vad tar man med sig för mat då man gör en skärgårdsutflykt? Eller då man åker ut med båten. För mig stannar oftast fantasin vid en god potatissallad med något tillbehör eller en pastasallad. Köket i min lilla båt tillåter inga stora utsvävningar. I sökandet efter ett nytt uppslag kom jag över detta recept. Lite för krångligt för picknicken men tre små fryspåsar i en kylväska kan nog få följa med ut på en segeltur. Och man kan plötsligt duka upp en vacker lunch ute på den där klippan.

Receptet kommer från Skärgårdssmak. Skärgårdssmak är en sammanslagning av krogar, råvaruproducenter och hantverkare i Sveriges, Ålands och Finlands skärgårdar. Deras symbol, den vita vågen mot en blå bakgrund, står för lokala produkter av hög kvalitet, yrkeskunskap och yrkesstolthet. För närvarande är ca 40 krogar med i projektet som delvis är EU-finansierat. Detta recept kommer från Restaurant HSF i segelföreningens paviljong i Hangö, Finland.

Laxceviche med gazpachovinaigrette och marinerad rättika

Laxceviche med gazpachovinaigrette och marinerad rättika
4 portioner
Ingredienser
600 g laxfilé
Saften från 2 lime
Saften från ½ citron
2 msk havssalt
1 msk socker
2 msk hackad koriander

Gör så här
Skär laxen i kuber. Jag gjorde mina ca 2-3 cm stora. Blanda allt i en fryspåse och låt marinera i kylskåp ca 3 timmar (längre om större laxbitar).

Marinerad rättika
400 g rättika
1 dl risvinäger
2 msk socker
1 tsk salt

Gör så här
Strimla rättikan. Blanda allt i en fryspåse men spara 3 msk av marinaden till vinägretten nedan. Låt marinera i kylskåp ca 3 timmar.

Gazpachovinaigrette
1 röd paprika
½ zucchini
½ gurka
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk hackad bladpersilja
1 tsk salt
1 tsk socker
Saften från ½ lime
1 dl matolja, jag använde en god olivolja
3 msk av rättikans marinad

Gör så här
Skär paprika, zucchini och gurka i små tärningar. Hacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser och låt marinera precis som ovan.

Lägg upp rättikan på en tallrik. Trä eventuellt upp laxkuberna på ett grillspett. Ringla vinägretten runtom. Servera med mörkt bröd, på bilden ett surdegsbröd gjort på råg, inte så olikt Elins recept.

Kommentar
Spännande smaker. Vinägretten är riktigt god. Hela rätten blir ganska syrlig och jag tror den vinner på att serveras som en liten portion/förrätt med en bit mörkt bröd till för att göra den mer mättande.

/ Oskar

7 kommentarer

  1. Maria

    Fin-fin start på gästbloggandet! Keep up the good work:!:

  2. Max

    Åh! Oskar! 🙂 Coolt

  3. Xtian

    Bra text o trevligt recept, ser otroligt gott ut!

  4. Oskar

    Äsch hörrni… *viftar bort* 😆

  5. Elin

    Men oskar! jag är så stolt över dig! Du är ju en fantastisk pausfågel! Mitt modem har inte börjat blinka ännu så idag har jag lånat lite datortid hos en Sidewalk Expressdator. Ditt inlägg är ju en stjärna på gastronomihimlen!

  6. Oskar

    -> Elin: Äsch igen…

  7. 1-2-3-lag till grönsaker » Tre tjejer i köket

    […] Mer inläggningar på matbloggen: Snabbinlagd gurka på mormor Sveas vis Oskar marinerade rättika […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.