Veckans bästa

Jag tackar min lyckliga stjärna att jag fick ett infall förra söndagen och slog in en större beställning från Waitrose som kom på måndagen och en lika stor från Sainsburys som kom på tisdagen. Fram till dess hade vi inte tänkt vara en del av hamstingshysterin som började eskalera här i East Sussex. Men det var verkligen i sista minuten. Redan i måndags mötte maken tomma hyllor och på gränsen till slagsmål i alla butiker. Nu ransoneras allt dessutom ordentligt. Till exempel att man bara får handla två av varje vara.

Ingen mataffär kan leverera hem mat de närmaste tre veckorna. Men jag har haft lite flow och lyckats få in två beställningar framöver. Känns som högsta lottovinsten! Dels knep jag en av de sista grönsakslådorna som fanns kvar hos Riverford, den kommer nu på tisdag. Woop! Jag hittade dessutom en tillfällig lucka i Asdas veckokalender och gjorde snabbt en improviserad order som kommer redan (!) 1 april. Hälften av det jag har beställt lär vara slut när den väl kommer. Ok det blir spännande att se vad det blir. Jag vågar inte ens gå in och redigera i beställningen ifall något går fel.

Skolan för de två äldsta stängde ner i tisdags eftermiddag och sedan i fredags är även vår yngsta hemma tills vidare. Ingen tror att skolorna kommer att öppna före påsk varför vi planerar för en månads hemmaundervisning. Jag ställde in veckans resa till Stockholm av förklarliga skäl. Intervjuer och möten gick fint på Teams. Barnen har landat i beslutet att det inte blir något påsklov hemma i Stockholm.

De flesta affärer har stängt ner här i byn. Våra två pubar erbjuder matlådor och öl för avhämtning. Vår vinbutik kör hem vin till de som är isolerade. Apoteket har tomma hyllor. Det enda som är egetligen är öppet är vår köttdeli, bageriet och “Londis” (en liten jourlivsbutik med begränsat utbud). Alla vet vad som gäller. Att man inte hamstrar på sig utan bara köper det man måste just nu. Och alla håller sina två meters distans i butiken.

Om vi är friska? Fjortonåringen är blåförkyld med hosta och halsont. Vi får hushålla lite med mediciner. Apoteket har ingen aning om när de får in alvedon och ipren igen.

Mitt i allt är stämningen i byn varm och tacksam. Alla hjälps åt. I minstingens klass har föräldrarna en gemensam whatsup-grupp där det langas ägg och mjölk till de som är isolerade. Det läggs lappar i alla brevlådor för att kunna nå ut till alla isolerade med info om hur de kan komma i kontakt med byns nyinrättade volontärssamordnare. Nog kommer vi minnas denna tid vi går igenom just nu.

Dagliga promenaden till parken.

Veckans middag:

Måndag: Rester! Fish pie från kvällen innan. Plus sallad.

Tisdag: Vego! Färsk tagliatelle med burrata + squash / purjolök / spenat / chili / citron.

Onsdag: Maken handlade skinkstek från vår köttdeli som var FANTASTISK. Rostade potatis och morötter i ugnen. Plus gräddstuvad purjolök.

Torsdag: Risnudlar med wokade grönsaker och chilisås.

Fredag: Rumpstek från vår köttdeli. Portabellosvamp, klyftpotatis och tomater i ugnen. Plus en gräddig pepparsås.

Lördag: Hämtade mat från vår pub som försöker hålla sin verksamhet flytande ett tag till. Jag och minsta åt en glutenstinn lasagne. Äldsta barnet en bön-och-grönsakscasserole. Mellanbarnen en biff bourgignon. Maken en steak pie.

Söndag: Ikväll lagar maken långlagad oxbringa med pepparrot. Känns som dekadent lyx att tömma kylen på nästan alla grönsaker i dessa tider, men eftersom vi får en ny grönsakslåda på tisdag går vi typ bananas och har BÅDE savoykål, palsternacka OCH morötter. Plus glutenfria Yorkshire puddings från Co-op.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.