I sommarens glas

Jag dricker sällan alkohol och de få gånger det händer får det gärna vara bubbel i någon form. 🙂 Vi firade in semestern med en flaska champagne, men efter det har jag nästan bara hållit mig till alkoholfritt i sommar. De senaste åren har det blivit lättare att hitta goda alkoholfria alternativ, Systembolaget har verkligen steppat upp på den fronten, men det är fortfarande lite klurigt att hitta en god dryck som inte är för söt och funkar som måltidsdryck. Ibland är det faktiskt kul att byta ut vattnet mot något annat när övriga runt bordet dricker öl/vin. Har ni några tips?

I Köpenhamn drack jag den här goda rabarberjuicen från Bornholms Mosteri. Kallpressade rabarber – hur gott låter inte det? Det var mycket gott i värmen, kan jag meddela. Danskarna är verkligen grymma på ekologisk juice och must i olika former och jag testar alltid något nytt när jag är i Köpenhamn (vilket ju händer ett par gånger om året, ni vet…).


På Systembolaget i Karlskrona hittade jag den här godingen; Sparkling Apple & Williams Pear. En sommarnyhet som fick mer än godkänt. Kanske en liten aning för söt för att drickas till mat, men jag tyckte att det funkade. En tydlig smak av äpple, päron och lite citrus som var lyckad.


Äppelmusten Ingrid Marie gick också hem hos mig. Jag drack den till kycklingtacos med asiatiska smaker och tyckte att det blev en bra kombo med den tydliga tonen av Ingrid Marie-äpplen och citrus. Väl värd att prova!

Sedan tidigare är den franska äppelmusten Jus de Pommes Artisanal Pétillant en favorit. God som ett alkoholfritt alternativ till champagne, men även till t ex fisk.

Jag har kommit på mig själv med att tycka att det är lite i överkant att betala ca 40 kr för en flaska alkoholfritt. Vilka dumheter! Med tanke på vad t ex en flaska bra vin kostar, borde jag verkligen unna mig en god must lite då och då. Tyvärr gillar jag inte öl, annars hade ju urvalet med alkoholfritt varit ännu större. Och alkoholfritt vin… nja, jag vet inte.

8 kommentarer

 1. Maria

  Det här fläderbubblet har varit min “go-to”-lösning när jag behöver något alkoholfritt:
  http://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/kiviks-musteri-193801

  1. Helena

   Det var väl det M och jag drack hos dig? Gott! 👌🏼

   1. Maria

    Ja just ja, det var det!

 2. Eva

  100% Blåbär är jättegott till oxkött och vilt. Eftersom det inte är sockrat så har det en behaglig strävhet som man gärna vill ha till köttet.

  http://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/saxhyttegubbens-blabar-100-196403

  1. Helena

   Tack för tipset! Jag har sett den i mataffären, men aldrig provat. Helt ärligt har priset avskräckt lite, men jag måste nog prova. Låter som en succé.

   1. Eva

    Undrar om den inte kan vara något billigare på SB. Visst det är dyrt men om man tänker att den innehåller 2000 blåbär.

    1. Helena

     Ja, med tanke på vilken tid det tar att plocka 2000 blåbär så…

     På Konsum såg jag att det finns 100% Lingon också. Har du provat den?

 3. Linda Eld

  Hej,

  Tack för tipsen. Är själv nykterist och tycker personligen det kan vara jobbigt att ta sig till systembolaget för att kunna köpa goda alkoholfria drycker.
  Då jag handlar mat på nätet så blir även utbudet inte lika stort om man handlar från en och samma butik men upptäckte häromdagen att det finns en ny sida som listar matbutiker på nätet och där listas även alla alkoholfria drycker som finns ute i butikerna 🙂

  Länk har ni här: https://www.matspar.se/kategori/alkoholfritt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.