Balkongodling 2015: Förberedelser 

Att jag går till blomsterhandeln och köper på mig några påsar med fröer till årets odlingsprojekt på balkongen, är ett säkert vårtecken. Alltså kom våren för en dryg vecka sedan. 🙂

I år blir det timjan, basilika, citronbasilika, mynta och persilja som ska odlas på balkongen. Ni vet den där balkongen i norrläge som solguden definitivt glömde. Jag klurar vidare på andra örter och ätbara växter som kan tänkas trivas i skuggan. För två år sedan köpte jag ett lagerbladsträd som gav oss lagerblad för ett helt år. Mycket lyckat! Under  vintern blev det dock deppigt, så det blev ingen fortsättning.

Nu ser det ut så här i de små drivhusen som står i sovrumsfönstret. Det kom upp små “musöron” efter bara några dagar och nu kan man ju t o m se att det ska bli örter i de där små boxarna. Kul!

Persiljan är sen i starten. Första året jag gav mig på persilja minns jag att jag började undra om jag ens hade petat i några frön i jorden. Till slut tittade den i alla fall upp och under sommaren hade jag rikligt med persilja på balkongen.

Jag funderar på att så ruccola och ev. plocksallad direkt i tråg på balkongen när det har blivit varmare. Ruccola har jag lyckats med tidigare och den blev en favorit att ha i sallader.

Vad odlar ni på era balkonger i år?

6 kommentarer

 1. Linn

  Hej. Såg din stege som du odlar i. Var har du skaffat den? Den var verkligen jätte fin.

  1. Helena

   Stegen är köpt i butiken Lifestyle på Fleminggatan 35 här i Stockholm. Det är dock fyra år sedan.

 2. Lina

  Jätteroligt att se någon mer som håller på med balkongodling, i år har jag dock inte sått från frön utan satsat på att köpa färdiga plantor/träd. Brukar fröså tomater, pak choi, rädisor och sallad annars men i år blev det 2 rabarberplantor, 1 persikoträd, 1 äppelträd och 2 vinbärsbuskar.

  Titta gärna in på min blogg för bilder på den lilla djungeln på balkongen =)

  1. Helena

   Kikade in på din blogg och det ser ju fantastiskt ut! Vilken lycka att kunna odla rabarber på balkongen. För att inte tala om äpplen, persikor och svarta vinbär. På min balkong i norrläge är det ju inte att tänka på. Lycka till!

 3. Isabelle

  För min del blir det framför allt alldeles för många sorters chili och tomat 😉 Sedan gurka, gräslök, oregano, timjan, basilika (“vanlig” + citron) och lite olika sorters plocksallad. Sådde physalis men inte ett enda frö grodde så det blir det inget av. Om den övervintrade smultronplantan börjar ta sig så kanske det också blir några smultron, men ser lite halvkinkigt ut än så länge.

  1. Helena

   Jag testade tomat förra året och “lånade” lite utrymme på gården där det är sol, men det kom inte en enda tomat. Jag tror att jag var försent ute helt enkelt. Funderar på att köpa färdiga tomatplantor i år och ge det ett nytt försök. Solvarma småtomater är ju godare än godis! Förstår att du odlar flera sorter. 🙂 Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.