Brödpudding med mörk choklad, banan och nötter

Den här vintern snöade vi in på den brittiska efterättsklassikern “bread and butter pudding”. Det är maken som har levererat dem i största tänkbara ugnsform med kardemumma och russin som smaksättning. Plus hemkokt citrusmarmelad och lättvispad vispgrädde eller glass som tillbehör. Min mans recept? Det tänkte jag inte kommentera nu. Här kommer min utmanare med mörk choklad, banan och nötter.

Tanken med brödpudding är att göra en skafferirensning på dagsgammalt bröd, russin, nötter osv. Se därför mitt recept som en skiss att utgå ifrån. Använd dock inte bättre bröd som levain eller annat surdegsbröd. Billigt vitt rostbröd är det bästa för att få till bästa tänkbara pudding!

Brödpudding med mörk choklad, banan och nötter

4 portioner.

 • Smörj en ugnsform i lämplig storlek.
 • Blanda lika delar grädde och mjölk i en skål. Drygt 2, 5 dl vätska behövdes till min form. Det ska täcka knappt täcka brödet. Smaksätt gräddblandningen med tex vaniljpulver eller kardemumma.
 • Smält ca 2 matskedar strösocker i en kastrull. Rör ner gräddblandningen. Rör även ner ett ägg om det är till en mindre form som denna.
 • Smöra sex skivor dagsgammalt vitt bröd. Skär av kanterna. Antingen varvar du brödskivorna snyggt i formen eller så tärnar du dem. Varva brödskivorna med en skivad banan,  ca 100 gram mörk choklad i bitar och ett par nävar hackade nötter. Rör om allt varsamt så att allt “blandar sig”.
 • Gräddas puddingen i ca  25 minuter i 175 grader.
 • Serveras med glass eller lättvispad grädde

7 kommentarer

 1. tina

  Åh, det här tror jag att jag skulle tycka om även om jag aldrig smakat något liknande.

  1. Elin

   Tina, Det tror jag också, gå loss på en old school typ med Delia. Kör man en rätt “plain” så rekommenderar jag någon söt topping som just apelsinmarmelad.

 2. Hanna

  En favvis! Älskar både de krispiga bitarna överst och den mer geggiga massan under till. Ska absolut testa med choklad nästa gång (men kanske inte banan….). 🙂

  1. Elin

   Hanna, det finns många bread and butters´ att utforska 🙂

 3. Sara

  Men oj vad gott det lät! Bread pudding är en favorit och maken älskar kombon banan/choklad.

  1. Elin

   Sara, på´t bara!

 4. Moma

  Det låter så vansinnigt gott, jag ska garanterat testa vid tillfälle! 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.