Sommarens ostspaning

Vi hann med lite ostspaning på semestern i England. För visst vet du om att det finns massor av goda ostar i England?

Vår ständiga ostfavorit Wensleydale har haft två tillfälliga ostar i sitt sortiment under sommaren. Det här är en brittisk hårdost med krämig konsistens och som gör sig bra både på smörgåsar och i matlagning, ja helt klart en av alla dessa måsten!  Den här gången testade vi dels Mediterean, som barnen snabbt döpte om till “pizzaosten”. Inte så konstigt kanske eftersom den har mycket smak av oregano och tomat. God till småplockstallriken! Den andra osten som var på den tillfälliga hyllan var med smak av jordgubb/grädde. Hur tveksamt det än låter  – så är det en riktigt lyckad smakkombination som gärna får stanna kvar i deras ordinarie sortiment.

Av en slump läste jag en notis i lokaltidningen om den lokala osten Yorkshire Blue från Shepards Purse i närliggande Thirsk som just vunnit ett prestigefyllt pris. Dagen efter var det en lokal marknad i Bedale och när jag såg ostvagnen på torget så var jag ju tvungen att fråga om dem hade osten i sitt sortiment. Vi knep den sista biten! Den är populär helt klart, och bar hem den med rätt höga förväntningar. Till saken hör att jag inte är något stort fan av blåmögelost.  Men vilken ost! Det är  ingen tvekan om att detta är en vinnande ost! Mild, krämig men med mycket smak. Helt klart en ost utöver det vanliga att hålla utkik efter. Numer finns Yorskhire Blue bland annat på Waitrose och Morrisons.


Som på många andra ställen  i Yorkshire så är det marknadsdag på torget en gång i veckan.

Fina guldkorn från ostdisken; ok, lite oglammiga bilder, men utan bilder – ingen bloggpost!Wensleydaleost till vänster och den ljuvliga Yorkshire Blue till höger.

6 kommentarer

 1. Charlotta

  Jahapp! För några år sedan skrev du till mig att jag borde börja blogga när jag kommenterade alla dina engelska matinlägg. Nu har jag faktiskt börjat göra det så det var ju kul att jag skulle snubbla in på just ett ostinlägg nu då för det har jag också skrivit ett nyligen om en ny favorit. 😀

  Förövrigt har du väl sett senaste numret av Gourmet?

  1. Elin

   Det glädjer mig att du bloggar om England! Så klart att jag kommer att följa din blog 🙂

   Har inte sett senaste Gourmet, vi är fortfarande i Vietnam….

 2. Charlotta

  Senaste Gourmet borde du be någon därhemma att lägga rabarber på eftersom det handlar en hel del om engelsk mat och dryck. 🙂

  Jag blev avundsjuk och hade velat skriva det själv men samtidigt jättesugen på att börja prenumerera för tidningen har ju fattat vad Allt om mat inte har: man vill alltid ha fin utrikes inspiration i varje nummer.

 3. Elin

  Charlotta, jag har sån TUR att Maria och Helena har skickat precis det numret av Gourmet, så nu vet jag vilken artikel du menar. Maken reagerade med “det är ju inte någon engelsk (läs: från Yorkshire) som har skrivit recepten…” Hehe….

 4. Charlotta

  Haha, jag reagerade lite liknande i tankarna och tror att jag skrev att just det där kulturella saknades.

  Idag tänkte jag bara meddela vad jag just sett hos British Cheese Board: Wensleydale har kommit med en “Salted Caramel”. Mamma mia…

 5. Elin

  Fast du måste ju prova! För min skull! 😛

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.