Ragazzetest: Middagslåda från COOP

Helena och Elin spanar nyfiket vidare i middagskassedjungeln och har nu testlagat middagsmat från Coops middagslåda. Lådan bjuder på fyra middagar och kan även beställas ekologisk i den mån det går samt laktosfri. Dessutom kan man välja att beställa för 2, 4 eller 6 personer vilket förstås är smart. Leverans sker i samarbete med mataffären.se så du kan även handla andra ingredienser amtidigt. När vi recenserar recepten så har vi valt att försöka följa recepten exakt – även om vi ibland har känt att vi hade velat laga till på lite annorlunda sätt. En liten mentalt test för en matbloggare 😉

Om att beställa/planera i förväg/leverans:

Elin: Bor man i Stockholm som vi så är ju det här busenkelt, det fanns hur många leveranstillfällen som helst från morgon till kväll. Vi önskade en måndag kväll mellan 18-20 och kl 19 tutade det utanför!

Fyra middagar för fyra personer

Helena: Generöst med många olika leveranstider och för oss var det enklast att få varorna på kvällen. Leveransen kom på utsatt tid och allt fanns med i lådan. Inga konstigheter.

Om innehållet i middagskassarna och recepten:

Elin

* Ett paket vispgrädde saknades till veckans första rätt. Hittade inget telefonnummer dit man kunde reklamera när vi plockade upp varorna, och sen glömde jag faktiskt bort det. Vi improviserade med en burk smetana som vi hade hemma i kylskåpet.

* Recepten är bättre skrivna än Mathems kasse som vi tidigare recenserat och extraplus för att tidsplanering finns omnämnt.

* Menyn. Ja det här var ju inte så kul tyckte vår familj. En torsk i ugn med ris utan tillbehör. En tunnbrödrulle med gurkstavar. Potatisplättar med bacon. Kyckling utan kryddning serverad med ynklig sallad. Redan på tisdagen var vi ute och stödshoppade grönsaker. Det här är inte ett urval av recept om du vill bli mer inspirerad i köket och komma in i nya tankespår.

* Väldigt få basvaror förväntas vara hemma. Det var mest salt, peppar, olivolja, vetemjöl osv som behövdes. Det är ju ett ämne som ofta återkommer när man diskuterar middagskassar, om vad som förväntas vara hemma, här är det alltså väldigt lite. Saknar du något så kan du lätt beställa samtidigt via mataffären.se.

* Dubbelkolla gärna hur mycket middagsmat det är tänkt. En kväll var det 500 gram kyckling serverat med rucola, två (!) skivade päron, ett par nävar mandel och lite skivad manchego. Till fyra personer! Näringsberäknat så landade denna middag på 319 kcal/person. Det mättar inte vår familj! Här fick vi lite panik och stöttade upp med mer grönsaker, bröd och pålägg i sista minuten. Nja, det borde ha funnits något mer, kanske en bulgursallad eller dylikt?

Till vänster – torsk med svamp och purjolök. Kanske inte det färggladaste som lämnat vårt kök. Tunnbrödrullen var ju däremot en humörhöjare när man är nästan-fyra-år!

Helena

* Ett plus för menykorten med recept, uppskattad tidsåtgång och bilder på rätterna.

* Vår middagslåda innehöll bara färska varor och det gillar jag. Om man vet med sig att man inte hinner/har möjlighet att läga rätterna i den föreslagna ordningen går det ju bra att själv frysa in fisk och kyckling t ex.

* De ingredienser vi förväntades ha hemma var sådant som vi verkligen alltid har i kyl och skafferi; smör, salt, svartpeppar, olivolja och vinäger t ex. För mig är det en klar fördel att jag inte behövde göra kompletteringsinköp.

* Ho, hooo… var höll grönsakerna hus? Jag saknade dem på den här menyn.

* Menyn ökade tyvärr inte matlagningsglädjen här hemma. Fiskrätten var smaklös (och hade kunnat bli godare med enkla medel; en näve persilja och dill, lite fänkål, mer citron eller körsbärstomater t ex), kycklingen okryddad och utan sås (helstekt bröstfilé utan någon krydda (!) eller sås) och stekt korv med potatismos inget som får mig och sambon att jubla. Salladen med ruccola, päron och den spanska osten manchego som serverades till kycklingen var däremopt en ljuspunkt.

20120310-091356.jpg
Kycklingfilé och sallad med stekt päron och manchego

Om helhetsintrycket:

Elin

Handen på hjärtat, det här blev en tråkig och oinspirerad vecka för oss. Alldeles för lite grönsaker för vår familj och inga rätter som kändes inspirerande. Lätta recept förvisso som gick att svänga ihop med barnen i köket och tidsplaneringen höll ska tilläggas.

En liten trist iaktagelse: köper man en specialkomponerad middagskasse så hoppas jag ju på en god matchning av ingredienser. Till torsken med gräddig sås så kom det lite oväntat jasminris. Sås  baserat på kokosmjölk hade i detta fall passat bättre till jasminriset. Eller att det var ett mer neutralt ris till den gräddbaserade såsen. Tunnbrödrullen med korv och potatismos fick sällskap av tortillabröd. Vart är det klassiska  och mer förväntade tunnbrödet undrar vi? Lite petigt kanske men det kändes som om detaljerna för helheten uteblev.

Men en lite roligare iaktagelse: gå in på mataffären.se, klicka på recept uppe till höger och välj valfritt recept från coops recepdatabas. Gillar du receptet – klicka på nästa flik som heter Inköpslista och klicka snabbt hem de ingredienser du behöver. Här finns även en snabb möjlighet att stärka upp med extra tillbehör om man har en hungrig familj vilket jag gillar, och det tilltänkta receptet kommer även med utprintat i middagskassen. Smart! Den här smidiga processen om man vill komponera sin egen middagskasse online gillar jag skarpt!

Helena

Om jag och sambon skulle köpa en matkasse-tjänst regelbundet, skulle det först och främst vara för att variera vår egen matlagning,  få nya rätter på repetoaren och komma ur den där trista vardagsmatsloopen. Rätterna på den här Coop-menyn kändes tyvärr mer som våra egna nödraketer än som nytänk och påfyllning av matlagningsinspiration. Det där lilla extra med någon färsk krydda eller säsongens grönsaker saknades verkligen.

Portionerna i tvåpersonerskassen var väl anpassade och räckte precis till mig och Magnus (ingen av oss är dock någon storätare).

20120310-091321.jpg
Torsk, purjo, champinjoner och grädde

7 kommentarer

 1. Millan

  Spana in denna nya receptsajt med nya härliga recept! 😀

 2. Hanna

  Lät inte som någon höjdare. Kanske bra för familjer som ser mat mer som ett nödvändigt ont och vill ha basmat, men för foodies är det ju himla tråkig meny…

  1. Elin

   Ja lite så kände nog vi,fick inte riktigt till den formuleringen just då, men ja så kändes det. Jag har flera bekanta som kör Linas Matkasse, har inte provat den, men de säger ju spontant att de fått en massa favoritrecept att återanvända så det är ju helt klart stor variation i middagskassedjungeln… Hur är det middagskassar i England förresten? Har det nått dit också?

 3. Anki

  tusen tack för den utförliga recensionen =)

 4. carina

  Tack tjejer för att ni provar olika matkassar, jag hoppas att ni kommer att fortsätta med detta.. Ska själv försöka mig på citygross matkasse…

  1. Helena

   Vad roligt att du gillar våra inlägg om matkassar, Carina! Jag har nyligen provat Middagsfrids 2-personerskasse och ska publicera en recension så fort jag hinner.

 5. Test av middagskasse » Tre tjejer i köket

  […] från vad vänner har tipsat om. En gång för en halv evighet sedan recenserade vi en middagslåda från COOP här på bloggen. Men det är väl typ min enda […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.