Vinn fryslådor från barnmatsburken.se!

När jag tidigare har gjort barnmat till mina första två barn fryste jag sällan in smakportionerna. Jag mixade ofta ihop puréer lite på fri hand utifrån vad vi skulle ha till middag till oss andra. Det kändes mest krångligt att frysa in så små mängder mat och det där ständiga tipset med att frysa in barnmaten i isbitslådor lät mest omständigt. Därför tyckte jag att det var kul när Anna som står bakom Barnmatsburken.se hörde av sig för att berätta om sina fryslådor som hon har utvecklat för att smidigt kunna frysa in smakportionerna till bebisen. Än är det några månader kvar innan jag kan testa dem, återkommer om det, men jag tänkte låta två läsare vara testpiloter så länge!

Det här är nämligen smarta fryslådor i silikon som finns i två storlekar och som ska motsvara “smakportionsbitar” (8 portioner a 25 ml) respektive “portionsbitar” (8 portioner a 50 ml). Efter barnmatsperioden kan man förstås använda formarna till annat, exempelvis kakbak. Formarna klarar temperaturer från – 40 grader upp till + 230 grader och tål därför maskindisk, mikrovågsugn, ugn och frys. Dessutom passar “smakportionsbitarna” i nappflaskor från bl a Philips Avent om du vill frysa in bröstmjölk. Spontant tycker jag att de låter som en praktisk lösning!

Vill du prova fryslådorna? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan med ditt bästa tips på hemlagad barnmat så lottar jag ut två fryslådor. Ni får helgen på er – på söndag kl 20.00 avslutas tävlingen!

25 kommentarer

 1. Mimmi

  Mitt bästa tips=mitt enda tips (p g a kräsen bäbis): stuvad potatis med små bitar skinka.

 2. L

  Jag vill ju gärna vinna! Men är rätt kass på att laga mat. Så jag tänker såhär att med såna lådor så borde ju inspirationen infinna sig liksom på direkten, och allt man behöver är en stavmixer! Så mitt bästa tips är: stavmixern. Sen löser det sig nog. (I annat fall kanske man kan köra ihop lite potatis och broccoli, till en sån där liten en?) 🙂

 3. Anne

  Ser ju himla listigt ut – jag klickade puré på plastfolie och frös, sen ner i plastpåsar. Men det här är smartare. Nu begåvades ju jag med ett barn som tvärvägrade ALLT som var puréat, precis allt. Så vi körde plockmatsvarianten istället (så småningom) och det är väl egentligen mitt riktiga tips: att lita till ditt barns förmåga att själv avgöra när och hur mycket som ska ätas. Du bestämmer vad som serveras och det är upp till dig att erbjuda varierad kost, men barnet bestämmer över själva intaget. Och lita till din egen instinkt, stressa inte över det här med maten.

 4. Emma

  Om du vill att ditt barn ska äta lite mera mat så testa att smyga in lite bär/fruktpure längst fram på skeden så kan det gå att få i ett par skedar till innan det är dags för efterrättspuren.

 5. Jessica H

  Himmelska smaker för blivande matälskare!

  Kronärtskocka,
  potatis,
  några få droppar citron,
  osaltat smör.
  Mixa! 😛

  En bebispuré i bästa lyxkockstil!
  Enkla men goda smaker.

 6. Anna

  Mitt bästa mattips till bebisen

  Mosa potatis och morot med en gaffel! Tillsätt extra mycket smör! Smaskens tycker även mamma!

 7. Fanny

  Banana-Hotdog
  Jättebra recept där man kokar småhackade Hotdogskorvar i bitar & även banan & blandar ihop & servera med pressad potatis, barn älskar korv & detta söta från bananen & passar perfekt ihop med pressade potatisen! nyttigt, vitaminrikt & smidigt!

 8. Matilda

  Mitt bästa tips är att använda sig av 1kilos förpackningar med frysta grönsaker. Bara att slänga ner tillsammans med övriga ingredienser och koka och sen mixa – klart! Inga förberedelser med att skala och hacka vilket gör att man sparar massa tid, och faktiskt ofta pengar också då det är bra pris på de förpackningarna.

 9. Maria

  Mitt bästa tips är att mosa mosa mosa – med vårt första barn tror jag inte att jag lyckades få maten tillräckligt slät så att det var därför hon ratade den hemlagade maten (inte för att hon var överförtjust i köpes heller, men den var ändå bättre). En starkare/bättre stavmixer står på önskelistan tills det är dags för lillebror om ett par månader. Sen håller jag med Anne ovan om att inte stressa – det lossnar så småningom, på nåt sätt.

 10. Linda - Cupcakefluffan

  Mitt bästa tips är att inte vara så feg med kryddor, många barn gillar när det är kryddor i maten, sedan så är stavmixern ett kanonbra pryl till barnmaten

 11. Anna

  Mitt bästa tips är att mixa avocado och banan. Bebisen får i sig nyttiga fetter från avocadon och så smakar det lite sött av bananen.
  Min dotter har varit kräsen med just grönsaker, men detta funkar alltid!

 12. Carola L

  Mitt bästa tips är faktiskt plockmat – mina har inte varit så intresserade av puré, men det är en fantastisk grej att göra frukt & bärpurér i som man kan stoppa i yoghurt/gröt till mellis!

 13. Anders

  Banan och avocado ❗
  Det måste ju faktiskt vara en hit – “enkelt och gott” om man ska använda sig av barnmatsburken.se uttryck.
  Tack Anna [2011-03-17 21:11]. Det måste jag prova! Färdigblandad frysta grönsaker är ju också ett bra tips – visst, kanske lite näringsfattigare än färskt men definitivt bättre än inte alls när barnet skriker och vill ha mat “nu”
  Jag har redan formar från barnmatsburken.se så jag vill inte vara med i utlottningen men ville bara säga tack för tipsen.

  1. Elin

   så klart att det är en hit! Avokado med banan är ombloggat här; https://www.ragazze.se/2009/01/21/linns-bebisgucka/

 14. mathilda

  bästa barnmatstipset är att se till att ta vara på barnets nyfikenhet och vilja till att smaka. att inte vara rädd för kryddor och smak är också smart så blir inte barnmaten så tråkig 🙂

 15. Maria

  Mango och persika gör bebisen nöjd,
  de tropiska smakerna är en ren fröjd,
  snabbt och enkelt, fullt med vitaminer,
  både mamma och busfrö smaskar med lyckliga miner 😉

 16. Elin

  Vad kul med så mycket svar! heja er!

 17. Emelie

  Ett tips jag lärt mig är att färga potatismos med ex, broccoli eller tomat för att få lite mer färg och på så sätt blir det (ser det) roligare ut att äta.

 18. Anna-Karin

  När jag gjorde kokosris ur “Om jag var din hemmafru” så tänkte jag direkt att det skulle passa barn.

  Jag kokar riset med kokosmjölk och vatten och lite limeblad. Sen kokar jag lax, haricot verts och lite palsternacka i en annan kastrull. Där smaksätter jag med färsk ingefära och vitlök som jag lagt i en tesil (för att lätt ta bort det när det kokat klart).

  Mixar sedan riset och laxkoket med lite olja och kokvatten.
  Till och med jag tyckte det smakade gott. Nästa gång blir det liknande men med kyckling.

 19. Linda

  Mitt bästa tips är att tänka på vad man själv gillar, då är det stor chans att barnet också kommer att äta. Efter en vinter då jag ätit mängder med broccoli är det nu sonens favorit. Smaker min son tycker om från smakportionerna – broccoli, palsternacka, morot osv – använder jag i nästan alla rätter när jag ska introducera något nytt. Vi har tagit det mycket lugnt och koncentrerat oss mer på att föra in smaker än mängden mat. Några bonustips: Mixa inte ris och pasta, det smakar stärkelse. Krydda! Fryst dill och basilika, t ex, lyfter det mesta. Syrlig frukt, som äpple, kan bli söt om man sjuder bitar i lite vatten med en kanelstång.

 20. Spacegirl

  Gör samma mat som resten av familjen äter men utan salt 🙂

 21. Malin

  Acocadoröra. Supergott att äta som det är eller som tex pålägg.
  2 mogna avocado, 1/2 dl pressad lime eller citron, 2 krm mald koriadner , en gnutta svartpeppar,mosa avocadon, blanda i övr ingridienser..

 22. marie lindberg

  Hej

  Mitt tips är att göra fruktdrinkar, perfekt både till mamma och bebis. Min dotter älskar frukt. Jag brukar göra en fuktdrink och sen äter vi den tillsammans. nyttigt och gott. Går att blanda i många olika saker efter tycke och smak.

 23. Två vinnare! » Tre tjejer i köket

  […] Vad kul att så många var intresserade av fryslådorna! […]

 24. Helena

  Via “min” gamla lokaltidning Blekinge Läns Tidning hittade jag länken till bloggen Smakresan. En tjej som bloggar om smakportioner till sin lille son. Hon bjuder kanske på bra tips?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.