Lasagne – kungen bland matlådor

Strax innan vi började med köksrenoveringen tidigt i somras lagade jag lasagne och frös in portionsvis. På så sätt slapp vi hämtmat åtminstone ett par dagar av den där perioden med varken gas eller vatten i köket. Sedan dess har jag gjort flera lasagneomgångar och det är ju en riktig toppenrätt; det är inte jobbigare att laga en jättebatch än bara två portioner, den blir godare dagen efter (= smarrig matlåda) och förlorar inte på att frysas in och sedan värmas. Enda nackdelen är att det inte är en rätt man svänger ihop på en halvtimme, så planera din lasagne-bonanza till en ledig dag.

Lasagne, ca 8 portioner

lasagneplattor – antal beror på storleken på form, men ett pkt räcker gott till två lasagneomgångar
7 hg blandfärs
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 burkar hela tomater
1 1/2 msk chilisås
2 morötter
10 små champinjoner
ca 1 msk strimlad basilika
salt
svartpeppar
olivolja – till stekning
ev. en liten skvätt rödvin
ca 2 dl riven ost (gärna en lagrad sort)

Bechamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
ca 8 dl mjölk
2 dl riven ost (gärna lagrad ost)
salt
svartpeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken, skala vitlöken och fräs dem i olivolja (jag hackar/pressar inte vitlöken utan lägger i den hel och tar sedan ur den när koket är klart och får på så sätt en mild vitlökssmak). Tillsätt blandfärsen. Skala och skiva morötterna och skiva champinjonerna.  Häll i tomaterna, chilisåsen, morötterna, champinjonerna, basilikan när blandfärsen är färdigbrynd. Häll ev. i en liten skvätt rödvin. Krydda med salt och peppar. Låt puttra under lock i ca 20 minuter. Glöm inte att plocka bort vitlöksklyftan när köttfärsen är klar.

Under tiden köttfärsen puttrar är det dags att göra bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet under vispning. Låt mjölet fräsa ett litet tag och häll sedan i mjölken lite i taget under noggrann vispning. Se upp så att det inte blir klumpar i såsen. Koka såsen en stund så att mjölsmaken försvinner. Lägg i osten och krydda med salt och svartpeppar.

Smöra en ugnsfast form och varva sedan köttfärs, lasagneplattor (jag brukar lägga plattorna i dubbla lager för att få lite mer tuggmotstånd) och bechamelsås. Avsluta med bechamelsås och strö ett lager ost ovanpå. Grädda i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter. Servera med en sallad (ibland gör jag pizzasallad och ibland en vanlig grönsallad).

Tips! Ibland avslutar jag med ett lager tomatsås (men har förstås ändå bechamelsås mellan färsen och lasagneplattorna). Lasagnen blir lite mindre krämig, men icke desto mindre god. Det är förstås en smaksak.

Jag misstänker att det finns ungefär lika många varianter på lasagne som på köttfärssås. Vilka ingredienser använder du? Gör du kanske andra varianter än köttfärslasagne? Har du tips på andra rätter som är lämpliga att göra storkok av och frysa in? Berätta i kommentarsfältet!

15 kommentarer

 1. Designing good life - Sarah

  Jag älskar lasagne! Gör det ofta och gärna. Ibland med kyckling och svamp eller en vegetarisk med squash.

 2. Kaskar

  Det ser ut som at du smyger i chilisås också. Illa illa… sånt gör väl inte en matbloggargourmand? Dessutom är det en bra idé att fylla formen rejält med sås så att plattorna täcks, det är inte så gott med de knapriga bitarna av plattorna som sticker fram om man inte haft nog med sås

 3. Sara

  Åh, är så himla sugen på hemlagad lasagne. Men med en liten hemma är det svårt att hitta tiden att laga. Så fort han växt till sig ska jag ställa mig vid spisen.

 4. Linda - Cupcakefluffan

  Lasagne är himla gott, tänkte ta och gör det senare i veckan

 5. Linda

  Bara att hålla med – en toppenrätt. Nyligen har vi provat Fisk- och skaldjurslasagne från Pickipicki och på “fri hand” gjort lasagne med lövbiff och kantareller. Det går ju att he ner vad som helst 🙂

 6. Maria

  Linda: Älskar att du använder universalverbet “he”! Det värmer mitt norrländska hjärta. 😀

 7. Ingrid

  Mmm. lasagne är gott!
  Det tar lång tid att värma i micron för den är kompakt. Lasagne går bra att frysa, om det nu skulle bli över.
  Hungrig!

 8. Helena

  -> Kaskar: Hoppsan, chilisåsen hade jag glömt! Det funkar så klart lika bra utan, men nu har jag lagt till den i receptet. Och ja, tänka sig att jag använder chilisås då och då… 😉

 9. Sofie / Mumsfillibaba

  Håller med! Lasagne är kanon matlåda. Ofta fryser jag två portioner åt gången och äter lasagne två dagar i rad på jobbet. Gott och en sak mindre att tänka på!

 10. Therese

  Vi brukar ha creme fraiche i köttfärsåsen bland annat när vi gör lasange. Då blir det lite extra krämigt, gott gott. När jag åt enligt lchf så gjorde jag en variant med auberginer emellan stället för med plattor som också blev himla gott här är en variant med kyckling och här är en med köttfärs.

  Ha en bra dag

 11. Ellen

  Häromveckan provade jag att göra en lasagne med lammfärs, rödbetor och chevre (ingen tomatsås), inspirerad av det här receptet: http://www.gp.se/matdryck/mat/1.440098-rodbetscannelloni-med-lammfars-och-getost
  Det var inte helt optimalt, men det blir nog fler försök för grundidén med smakkombinationen var bra.

 12. Marie

  Jag brukar varva lasagneplattorna med hemmagjord tomatsås och vitlöksfrästa champinjoner och spenat som jag blandar med ricotta. Riven ost på toppen. Hur gott som helst och går ganska fort att göra.

 13. kalle

  Kungen av matlådor vid den här årstiden måste väl ändå vara grytor!
  Med billigt kött och billiga säsongs grönsaker blir det mycket smarrigt

 14. Tre tjejer i köket » Moussaka

  […] Tidigare utsåg jag lasagnen till kungen av matlådor, alltså måste moussakan vara kronprinsen. Jag lagade en moussaka för ett tag sedan och kunde inte förstå varför jag inte gjort det på si så där 10 år. Det är ju enormt gott! Godast var den dessutom dagen efter när den stått och gottat till sig. Faktiskt rent magiskt gott i förhållande till svårighetsgraden.  Jag frös även in ett par portioner och det gick riktigt bra, även om potatisen blir lite ”vätskig” efter att ha legat i frysen och sedan blivit micrad (potatisar är inte riktigt nöjda över att hamna i frysen) . […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.