Semesterbrödet

Så här blev brödet jag nämnde i förra inlägget!

Semesterbröd

Ett halvt-om-halvt improviserat bröd baserat på vad som fanns i skafferiet på landet. Proportioner och tillvägagångssätt thanks to Anna Bergenströms Råsunda special som jag bakat massor av gånger (det receptet finns i Nya Annas mat). Bröden blev inte riktigt så höga som jag hade hoppats på men goda – det blev de!

Semesterbröd

Ingredienser till två bröd
50 g torrjäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten (ca 40° om du använder torrjäst)
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl special med fullkorn
6 dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
mjöl till utbakning

Gör så här
Blanda torrjästen med lite av mjölet och lite av vätskan. Rör i saltet och honungen. Rör ner havregrynen, solrosfrön, linfrön och resten av vattnet. Fortsätt därefter med att fylla på med mjölet lite i taget under omrörning. Bearbeta degen tills den börjar släppa från bunken, det blir en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.

Häll ut den jästa degen på mjölat underlag och bearbeta den efter bästa förmåga (den är som sagt lös i konsistensen). Sätt ugnen på 250°. Dela degen i två delar och forma två bröd som får jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i ungefär 20 minuter medan ugnen blir varm.

Grädda bröden i mitten av ugnen i en kvart, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 25-30 minuter. Jag brukar sätta ner plåten längre ner i ugnen på slutet så att bröden inte blir alltför mörka på ovansidan. Låt bröden svalna på galler utan att lägga bakduk över så behåller de den härliga skorpan!

5 kommentarer

 1. Linda

  Ser ut som en gott bröd

 2. Stefan

  Hej! Nyligen bestämde jag mig för att lista Sverigs alla bloggar relaterade till hälsa. Däribland ämnen såsom träning, viktminskning, recept (kost), sjukdomar, etc. Eftersom din blogg passar in där så skulle jag väldigt gärna se att du registrerade den. Iden är att likartade ska hitta inspiration att själv fortsätta blogga och utvecklas. Givetvis är det helt gratis.

  http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

 3. Fridas kök

  Ni gör ett bra arbete med bloggen och därför har ni fått en award av mig! 😀

 4. Sofia

  Lite extrasaltat bregott på det där kan inte vara fel 🙂
  Brödet ser verkligen jättegott ut!

 5. Martin Bakar

  Kollar in första gången på er blogg. Ser trevlig ut!

  Tänkte tipsa om min blogg också: martinbakar.blogspot.com
  En hemmabakares bekännelser. Inspiration, tips och tester bjussar jag på. Nördar in på enbart bakning.

  Tjipp!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.