Ugnsbakad lax och sherrysås

Om du funderar på vad du ska bjuda på  vid nästa middag med vänner eller familj är mitt råd att ugnsbaka färsk laxfilé. Den färska laxen är många, många gånger godare än sin frusna kompis.

Det är förstås praktiskt att ha frusna portionsbitar hemma i händelse av snabba middagsinfall, men den färska är inte alls dyrare (169 kr/kg på Coop i Bromma härom dagen) och det är sannerligen inte ofta som vi inte behöver betala en massa extra pengar för lite lyx. Den färska fisken behöver ingen konstgjord andning för att bli riktigt god, det räcker gott med citronskal, salt, peppar och lite färsk dill och persilja.

Till fyra personer behöver du:

5 hg färsk laxfilé
saften av 1/2 citron
skalet av 1 citron
salt
svartpeppar
ett par droppar olivolja
1 msk finhackad färsk dill
1 msk finhackad färsk persilja

Gör så här:

Lägg laxen med skinnsidan neråt i en ugnsfast form. Droppa över citronsaft och klappa in citronskal. Krydda med salt och svartpeppar och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen i 175 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Toppa med de finhackade örterna precis innan laxen är klar.

Under semestern bjöd svärmor på en jättegod sherrysås som jag nyligen försökte laga utan något riktigt recept. Även om den här såsen inte är en exakt kopia på svärmors blev den lyckad och passade fint till laxen.

Till sex portioner behöver du (jag gjorde alltså två extra port sås som jag nu har i frysen och kan ta fram en trött och stressig jobbvardag – kalla mig gärna smart!):

2 dl sherry
2 fiskbuljongtärningar
2 dl lätt creme fraiche
1 schalottenlök
1 msk finklippt dill
1 msk finklippt persilja
1 msk smör

Gör så här:

Fräs finhackad schalottenlök tills den blir blank. Tillsätt sherry och fiskbuljong och låt koka i ca 10 minuter så att vätskan reduceras till hälften. Blanda i creme fraiche och färska örter. Avsluta med att röra ner smöret så att såsen blir blank och får det där lilla extra.

6 kommentarer

  1. Matbloggen

    Mums! Så gott!! 🙂

  2. Ulrika

    Åh lax, jag är en riktig sucker för lax!! Gud så gott det ser ut 😀

  3. emma

    Jag fick äran att äta denna måltid vid detta tillfälle och det var så gott 🙂 Ikväll har vi tillagat detta hemma och det blev i stort sett lika gott! No more fryslax!

  4. Hege

    Så nydelig ut! Hege

  5. Tre tjejer i köket » Vidgade vyer

    […] 1/2 msk honung och 1 dl färsk dill och persilja. Till det smarriga potatismoset åt vi laxfilé, sherrysås och en […]

  6. Matsedel, vecka 34 » Tre tjejer i köket

    […] Ugnsbakad lax, kokt potatis, vitvinssås och dressad fänkål. Såsen gör jag enligt det här receptet, men byter ut sherryn mot vitt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.