Favorit i repris: Goda grilltillbehör

Trots att jag bor i ett gårdshus mitt i stan och kanske inte har någon jättekoll på vad som händer utanför den här asfaltsbubblan, vågar jag påstå att det råder grillfeber i varenda villaområde för tillfället (fast det hade ju varit lite roligt att smyga runt i trädgårdarna och se vad som ligger på grillarna egentligen…). Det är lika låga odds på det som på att svenskarna äter sill på midsommarafton. 😉

Magnus och jag passar på att grilla och testa nya rätter och tillbehör när vi gör vår årliga semesterturné söderut till mina föräldrar och Magnus mamma med sambo. Det är ett par veckor kvar innan vi drar igång vår grillsäsong och i väntan på att jag kan komma med uppdaterade tips bjuder jag på några gamla godingar från arkivet.

Med en matig sallad behövs inga fler tillbehör till det grillade köttet/fisken/kycklingen. Just nu är nektarinerna som godast och om du blandar dem med en riktigt smakrik fetaost blir det rena rama glädjedansen i munnen. Sött och salt i en mycket lyckad kombination! Börja med blandsallad i botten, lägg i nektarinklyftor och smulad fetaost, ringla lite olivolja över och toppa med svartpeppar från kvarn. Det kallar jag ett enkelt grilltillbehör.

Om du ändå vill ha ett traditionellt tillbehör är mitt tips att koka potatis lite lätt och sedan lägga dem på grillen så att det bakas klart (potatisen ska alltså inte vara helt genomkokt, för då blir den bara mosig på grillen).  Dutta på lite olivolja och flingsalt. Så gott, så gott!

Bönsallader är goda till det mesta. Variera ingredienserna beroende på övriga rätter. Om du t ex grillar fisk är det gott att ha i tunt skivad fänkål i salladen. I varianten på bilden har jag haft mango, avokado, tomat, finklippt gräslök, olivolja, skal och saft av lime, en nypa flingsalt, lite svartpeppar och en burk blandade bönor. Allra godast blir bönsalladen om den får stå en timme eller så innan servering, men vänta med att blanda i avokadon till strax innan det är dags att äta (annars blir den mörk, mosig och trist).

Vilka är dina bästa grilltillbehör? Vad grillar du allra helst? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet och gör både mig och övriga läsare lyckliga.  🙂

5 kommentarer

 1. Martina

  Jag grillar allra helst kycklinglårfileér som fått ligga i en härlig marinad innan. Som tillbehör blir det absolut tzatziki, sååå gott!! Till helgen ska jag göra pizza på grillen, det blir premiär!!

 2. Susanna B.

  Jag grillar ofta sparris! Lägger en bunt färsk sparris i ett foliepaket, saltar, pepprar och lite olivolja, och sen på grillen en stund.

 3. Erika

  Att grilla majs är supergott. Skölj burkmajens ordentligt, lägg i foliepaket tillsammans med pressad vitlök och margaring. Grilla 15-20 minuter. Smaskens!

  Igår grillade vi lite överbliven sockerkaka, ungefär 1 cm tjocka skivor. Till det hallonsylt i brist på färska bär och vanlijkesella. Mums!

  Laxskivor och revbensspjäll, så möra att de faller sönder… åhhhh
  (fast inte samtidigt alltså!)

 4. Mattias, Bakemyday.se

  Eh…bästa tillbehöret till grillat är hamburgar-macaroons: http://bakemyday.se/?p=122

  haha =)

  Ha det bäst/Mattias

 5. Maria

  Hela små färskpotatisar i ugn med olivolja, svartpeppar, flingsalt och timjan. Och massor av hela vitlöksklyftor i sitt skal! Det är bästaste och enklaste tillbehöret.

  Fattoush är en annan favorit, gärna till zatargrillad kyckling eller grillat lamm: http://ingenrotmos.blogspot.com/2009/07/fattoush.html

  Kapris- och sparrissallad förgyller en måltid också: http://ingenrotmos.blogspot.com/2009/06/grillat-lamm-med-kapris-och.html

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.