Min skämsmat

Jag vill gärna tro att alla människor har skämsmat. Sånt de äter, men som de helst inte vill erkänna för någon. Det där snacket om att jag köper finyoghurt till helgfrukosten, gärna lägger några extra kronor på svenskt och närproducerat och dricker bubbel medan sambon lagar finpasta är bara en dimridå. I själva verket är jag en pinsam slacker till konsument.

Den här dressingmixen köpte jag i Berlin och jag har inte vågat titta på ingredienslistan för jag gissar att den innehåller så mycket konstigheter att jag skulle storkna. Istället blandar jag pulvret med olja och vatten och häller dressingen över min sallad och tycker att det är jättegott.

Allra mest skämmigt är nog ändå min förkärlek för de naturella ostkuberna från Cheez & Fun. Jag menar; av alla goda ostar som finns borde jag ju kunna hålla mig borta från de där ostkuberna. Men icke! Allra helst äter jag dem dessutom utan kex eller bröd. Sa jag att jag är pinsam?

Mer då? Jo, det finns ganska ofta fuloliver (hur bra rimmar det med min roll som olivdiva?) och burkchampinjoner i min kyl och det händer att det görs pulvermos i det här köket.

Puh. Nu är det er tur! Vilken är er skämsmat? Och våga inte påstå att ni inte har någon, för i så fall måste jag radera det här inlägget.

41 kommentarer

 1. Erika

  Ingen fara Helena! Inte är du ensam! Pulvermos lagas här också. Fuloliver finns massor i mina skåp :mrgreen: (jag älskar de med ansjovis) Våffelmix, köpsaft (inte av billigaste märket, men inte det dyraste heller) Aromat skäms jag riktigt över, men det är så gott, jag kan inte sluta använda det. Näää fy nu vill jag inte fortsätta längre….

  Såg ni “Landet brunsås” ikväll…. lite dåligt samvete man fick…. 😐

 2. karibien

  Egentligen finns det ingen skämsmat i mitt kök. Jag skäms inte ett dugg för att äta färdiga fiskpinnar med pulvermos och remoulad på tub. Våffelmix, ett paket frysta hallon och lite glass är ett perfekt mellanmål som kidsen kan göra själva.

  Jag tycker inte att man ska skämmas för att man inte har tid eller ork eller kunskap att laga mat från grunden eller ekonomi för att välja de bästa råvarorna.

  Däremot kan jag le lite förlåtande åt de som tycker att jag borde skämmas för en så sanslöst dålig smak att jag väljer Findus köttfärssås på glasburk före italienska krogens kärleksfullt sjudna Bolognese. De vet ju inte att Originalet är barndom på burk som helst inte ens ska värmas och hällas över pasta – utan njutas uppkrupen i soffhörnet med sked direkt ur burken 🙂

 3. Anders Öhman

  Inplastad, gummilik industrigouda. Hyvlar och äter som den är.

 4. Linn Söderström

  Kul inlägg. Det är alltid kul att läsa om andras skämsmat. Själv kan jag inte riktigt komma på någon mat jag skäms över, det handlar om snacks, jag är noga med vilka chips jag köper, inga smaksatta som man har dålig andedräkt av i tre dagar p.g.a alla konstgjorda smaker, och på bio tar jag med hemmapoppade popcorn! Men i hemlighet äter jag ostbågar!!! (Jag vet inte ens vad det är, och tänker aldrig läsa på baksidan!)

 5. Lena

  Jag och min sambo frossar i den röda förpackningen “Cheez & Fun” utan att skämmas! Men det är nog det enda förutom inläggningar och majonnäs.

 6. Anna-Karin

  Den där dressingmixen fick vi från min morbror som bor i Tyskland. Den är toppen! Men finns ju också här i olika tappningar, fransk, grekisk och italiensk från Knorr.

 7. Malin

  Ostkuberna äts gärna utan kex här också. Jag brukar iofs inte köpa dem själv, men det finns ofta hemma hos mina föräldrar så där passar jag på.
  Dilldip på påse, sån man blandar med gräddfil, skäms jag lite för att jag gillar. Det blir liksom inte samma sak att göra egen, även om det också är gott.

 8. Katja

  Kul och inspirerande, jag snor idén och länkar!

  Skulle även vilja höra vad ni har som är precis tvärtemot, som ni känner er så där töntigt stolta över =)

 9. MrArboc

  Jag skäms inte över någon mat, men så bloggar jag sällan om mat heller. 😯 Jag äter också sådana där ostkuber, men jag föredrar de smaksatta. Pulversåser och varma koppen har jag alltid hemma. Fryspizza likaså fast det går minst lika fort att göra egna med ex Polarkaka som botten. Euroshoppers rökta skinka hittas nästan alltid på mina smörgåsar.

  Den enda “fulmat” jag inte köper hem numera är pulvermos. Det är helt enkelt inte gott även om man försöker fixa till det med smör och kryddor… Är jag så hungrig att jag inte hinner koka potatis till riktigt mos tar jag en ostburgare på gatuköket istället 😆

 10. Helena

  Jag åt tacos förra veckan, 2:a gången på kanske 3 år, det tyckte jag var pinsamt. Jag har nämligen vissa principer om att inte äta den rätten, tycker att det känns väldigt “Svensson”… Jag fick viska till pojkvännen i affären att jag var sugen på det…;)

 11. Anne

  Jag gillar Skrattande Kon-ost – både trianglarna (helst nersmälta i äggröra – gott!!!) och dels som “Cheez Dippers” eller vad de nu kallas. Finfint. Min stora skämskärlek är väl Kraft Macaroni & Cheese. Mmm. Och typisk ensammat här är pasta med Kelda ostsås och i bästa fall lite bacon.

 12. Morten Pedersen

  Det må jo være litt enkelt en gang i mellom og da må en bruke de enkle løsningene som en har prøvd ut og som fungerer og som ikke minst er godt. Det gjør vi alle i hverdagen. Stå på.

 13. Pernilla

  Underbart inlägg!

  Det är ganska höga tankar om mig i köket också men i smyg gör jag pulvermos, fryst pytt i panna, pulversås, fiskpinnar…..

  Vi måste få fuska lite ibland utan att ha dåligt samvete, då kan vi lägga mer energi på de härligare middagarna.

 14. Martina

  Jag älskar också cheese & fun-kuberna, men den röda och den gröna förpackningen (dvs. de smaksatta). De äter jag som de är, utan kex alltså.

  Igår testade jag amerikansk spray cheese med sharp cheddar-smak, det var ju jättegott på amerikanska kex med olive oil and cracked pepper-smak!

  Skämsmat har jag annars ingen, jag skäms inte för att jag äter fiskpinnar, varma koppen-soppor etc. Däremot hade jag nog skämts om jag faktiskt använt en produkt som jag såg i affären i julas: lussekattsmix på påse…

  Snabbmakaroner och pulvermos, där går min gräns. Det är faktiskt oätligt.

 15. lisa

  Härligt inlägg! Och kul med allas kommentarer! Det är skillnad på vad vi vill äta och vad vi faktisk tycker om och orkar pyssla med…

  Pulversoppa är perfekt sommarstugelunch trots att jag vet att det är mest smakförstärkare och lökpulver… Skrattande kon-ost vågar jag inte ens erkänna för min sambo att jag gillar, så vi köper den bara när vi tältar. Av bekvämlighetsskäl då, förstås! 😛 Och jag skulle aldrig erkänna för någon att jag ibland “lyxar” med fryspizza. Så dumt! För, som någon skrev, en egen på färdigt bröd (med en skämsburk färdig tomatsås förstås) tar inte längre tid och blir alltid godare. Om det inte vore för den där hjärntvätten “barndomsmys”… Och våffelmix. Fram till nyligen visste jag inte ens vad det skulle vara i “riktig” våffelsmet… Men pulvermos blir det inget, det smakar papp!

  Min “officiella” hållning är förstås “kan själv”, eko (inom rimliga prisgränser), rättvist och framför allt “äkta vara”! 🙂

 16. Pytte

  Klart att vi alla har skämsmat! Vi har behandlat ämnet på Pyttes och där kom både det ena och det andra fram… Bland annat min fäbless för skagenost. Isch. Kolla gärna!
  http://pyttes.blogspot.com/2009/07/min-skamfyllda-njutning.html

 17. Bondhustrun

  På samma sätt som jag sällan skäms över musik jag gillar så skäms jag inte särskilt mycket över mat heller, men mat jag kanske BORDE skämmas över är väl att jag ÄLSKAR korvbröd med lite bregott och sen ett stort glas kall mjölk till. Det var längesen jag åt det men mums vad fint det är på något vis.

  Fiskpinnar. Färdig fiskgratäng. Burkchampinjoner. Burkmat överlag. Fiskbullar. Blodpudding. Ravioli på burk.

  Och ibland skäms jag när jag kommer fram till att jag inte är särskilt intresserad av frukt. Det borde man ju vara, liksom.

 18. Helena

  Nu kan jag andas ut. Det är inte bara jag som är lite “skämmig” ibland. 😉

  Tack för era kommentarer, ni är ju hur (h)ärliga som helst!

 19. Ellen

  Hmm… det tog ett tag att klura ut, men:
  Färdiga köttbullar! Eftersom jag inte äter nötkött är det endast Ingelsta kalkons som gäller. Och jag kan tycka att det är såå gott ibland. Allra bäst är de kalla, på smörat knäckebröd, utan nånting mer (inget salladsalibi) 😉

  Varma koppen har jag lyckligtvis förätit mig på numera…

 20. Erica ung fru och tvåbarnsmamma

  Haha, färdiga små “minipizzor” jag menar hur goda är de EGENTLIGEN,? hur svårt är dte att mikra en ost och skinmacka, EGENTLIGEN, hehe…men ändå gör man inte det, inte jag iallafall….inte 24:00 när hungern river i mig och jag inte kan somna på tom mage….;=)

  I helgen däremot ska jag nog laga mitt livs lyxigaste middag någonsin. Det värsta är att jag inte ens vet om det blir gott! Vi ska nämligen kocka ihop en 9 rätters smakmeny med bla ostron, (aldrig ätit) blåmusslor (aldrig ätit) gåslever (aldrig ätit) ja du fattar, hihi…men kul blir det. Bara jag inte förgiftar någon med de blommor som jag ska ha i desserten, hur det går med allt lovar jag att blogga om=)

  trevlig helg! Kram Erica

 21. Fröken Dill

  Mina älskade trekantsostar:
  http://www.arla.se/Default____17809.aspx?SelectedMenuItem=17353
  och sedan strösslar jag frivilligt Aromat på färsk gurka och använder i potatismos, trots att jag annars jagar glutamattillsatser med lupp.
  Hälsar fröken Dill

 22. Tina

  När jag kommer hem hungrig tar jag mer än gärna fram winerkorven och korvbröd från frysen :), på dem har jag sen bostongurka, slotts senap och felix ketchup. Bara en massa konstigheter med andra ord! 🙂

 23. Naemi

  Fryst pyttipanna… mums! Och precis sådan salladsdressing ÄLSKAR jag!

 24. Rebecca

  Hmm fick fundera lite över vad man “borde” skämmas över och kom först inte på något men sen så, färdig köpt pesto finns nästan allt i vår kyl, sjukt smidigt att liva upp lite pasta med när inspirationen tryter, och gott. Våffelmix finns också lite då och då men vi äter det väldigt sällan egentligen. Chiabatta-bröd mix finns också ibland, vet att vi använde en sån när jag var liten hemma och det blir väldigt goda bröd och sen dess har jag försökt med alla möjliga omständiga chiabattarecept men de blir inte lika bra som den färdiga mjölmixen man bara tillsätter olja och jäst, hmmm har dock inte kollat innehållet i den.

 25. Kristin

  buljongtärningar, i varje fall när man bloggar recept. Annars är det nog, läsk, burkfrukt, fuloliver <3, färdiga bbq-såser och billy's pizzor…

 26. Ida

  Jag älskar att äta soldatens ärtsoppa med massor av senap, och helst ska det vara på en lördagskväll. Till det ska jag dricka rödvin, cola eller vatten.

 27. emma

  Sånt här gillar vi 🙂 Alla har vi en “baksida” som egentligen inte är någon baksida? Alla gör det ju, uppenbarligen 😉

  Jag brukar tänka att en utav mina två middagar som lagas här hemma ska vara hemlagat och “redigt” medan den andra rätten får lov att vara typ fryst pyttipanna, vårrullar eller snabbhamburgare. Vem har tid, lust och ork att laga två ordentliga middagar? Inte jag.

  Kelda har kylda goda soppor också..

 28. Veronica

  Rör minsann också ihop knorr vitlöksdressing med vatten och olja och häller över salladen 🙂

  Mumsar glatt i mig dom där små ostpaketen från Buko (som ligger i trianglar i en rund ask).

  Köpt pyttipanna är den enda pyttipanna som lagas i detta hus, skulle inte komma på tanken att göra det själv för den äter vi när det är tidsnöd och maten skall snabbt och utan krusiduller fram på bordet!

  Och jag kommer ALDRIG sluta använda Aromat 🙂

 29. Skämsigt « Pruddelutt här och nu

  […] blogginlägg som fick mig att dra ordentligt på smilbanden och fundera en del. Helena skriver hos ”Tre tjejer i köket” om sitt liv som olivdiva med mörka hemligheter: pulvermos och mix för salladsdressing är två av […]

 30. Linda

  Nyponsoppa och blåbärssoppa av Ekströms pulver. Jello. Ost smält i micron + en klick crème fraiche. Bullens pilserkorv – med fullkornskorvbröd som ju naturaliserar onyttigheten ;-). En gång ungefär vart tredje år måste jag ha snabbnudlar med biffsmak.

 31. Erika

  Hörru Linda, berätta mer om den där osten i micro är du snäll :mrgreen:

 32. Mian

  Fiskbullar. Fiskpinnar.
  Färdiga köttbullar.
  Jag skäms inte ett dugg utan mår jättebra. 😉

 33. Maria

  Jätteroligt att läsa alla era kommentarer! Keep’em coming!

 34. Sofie

  Jag är väldigt mycket emot skräpmat och halvfabrikat men kan tycka att smaksättare är ett bra komplement när man är trött på sina egna smaksättningar (som ofta blir samma). Köper ofta smaksatt creme fraiche. Korv?? Vad räknas det till?? Otroligt pretto att stå o stoppa sin egen korv till makaronerna!!!:) Annars använder jag faktiskt inte mycket halvfabrikat. Svårt att svara på varför?! Smakar itne lika gott med skinksås på påse eller fryst paj som inte smakar nåt….

 35. PaljettenQ

  När jag gick på högskolan åt jag fiskpinnar med snabbmakaroner VARJE dag ( i fem år) till lunch, det blev lite skämmigt emellanåt. Men jag tycker fortfarande ännu idag att det är rätt gott. Jag skippar däremot att smula över lite köttbuljong (som sås/smak) på pastan… 🙂
  När vi handlar mat och vi säger att vi får 15 kr att köpa valfri produkt i matbutiken så köper jag oftast den billigaste remouladsåsen man kan hitta. det har liksom blivit en rolig grej att få välja vad man vill och att inte hämma sig… Min man väljer ofta choklad eller något annat “snofsigt”, men jag blir så nöjd över min syntetsås så. 😳

 36. raz.nu » Blog Archive » Svar till Ragazze.se: min skämsmat

  […] ett kul inlägg hos De tre tjejerna i köket så jag tänkte det var dags att outa min största last och det livsmedel jag skäms mest över att […]

 37. Raz

  Jag skrev ett inlägg om min skämsmat. Ja, det syns ju här ovan som pingpack. =)

 38. Maria

  Nilla: Ha, ha, Berglin är ju fantastisk! :mrgreen:

 39. Plommonet

  Kaviar! Jag struntar i hur ekologiskt och fint rökt och hur glada fiskarna har varit – jag vill ha Icas fulkaviar, punkt slut. 😛

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.