Smørrebrød hos Ida Davidsen

Trots att jag bodde mina första 30 år i Karlskrona har jag inte varit i Köpenhamn särskilt många gånger. Några dagsutflykter då och då och en övernattning med skolan. Synd och skam på en så mysig och fin stad!


Promenad i Nyhavn

I slutet på juni var det dock något som lockade väldigt mycket med Köpenhamn; en spelning med Depeche Mode på Parken. Vilken toppenkombo – grymt bra musik, en minisemester, danska smørrebrød, finfina designbutiker och… ähum.. italiensk mat (mer om det i ett senare inlägg). Lite lustigt är det förstås att det var de tre engelska synthkillarnagubbarna som till slut skulle få mig att åka till den danska huvudstaden på en ren nöjesresa.

Redan innan resan hade vi bokat bord på omtalade Ida Davidsen som enligt ryktet ska ha de allra bästa smørrebrøden (och jag rekommenderar att boka bord i förväg, det var flera som fick vända i dörren). Restaurangen, som nu drivs av den femte generationen Davidsen, ligger i en källarlokal på Store Kongensgade 70 (karta finns här) och har öppet kl 10.30-17 måndag till fredag. Jag måste erkänna att jag inte riktigt hade förstått att smørrebrøden bara äts till lunch, men efter ett besök på Ida Davidsen behöver du å andra sidan inte äta mer den dagen.


Rödspätta, räkor och sparris

Ida Davidsen stod själv bakom disken och beskrev de olika smørrebrøden gång på gång. Gästerna strömmade in och vi hörde både finska, tyska, franska och engelska superlativ bland borden. Det var i princip omöjligt att välja från den gigantiska menyn, men det blev till slut rödspättan här ovan. God, frasig och mäktig på samma gång.


Rökt ål, äggröra, champinjoner och spenat

Magnus åt den rökta ålen med äggröra och jag var snabb nog att hinna sno åt mig en liten bit. Ålen, spenaten och champinjonen var en lyckad kombination.


Rökt lax, laxtartar, stenbitsrom och Röd Aalborg

Till sist delade vi på den rökta laxen och kunde nästan vika in huvudet och rulla tillbaka till hotellet. Det kan tyckas vara lite mat för två personer, men oj så mätta vi blev. För tre smørrebrød, två öl och en mineralvatten betalade vi 455 DKK. Jag gissar att andra restauranger serverar lite mer experimentella/moderna smørrebrød och kanske till lägre pris, men jag gillade atmosfären och servicen på Ida Davidsen. Ibland är det kul att testa något riktigt traditionellt och inarbetat.

Sommaren 2009 har Ida Davidsen stängt 4 juli-3 augusti!

Och nu undrar ni förstås hur konserten var. 😉 Alldeles übergrym.

9 kommentarer

 1. sara

  Det enda jag vet om dansk mat är smörrebröd och pölse… Så jag kan förstå att det blev italienskt! 😉

 2. Mian

  Oj så gott och vilken lång meny.
  Hur skall man kunna välja? Jag skulle vilja testa ALLA.

 3. Sandra drömkaka

  Men oh vad roligt med Danmark, dit har jag ännu inte varit! Men man har ju inte missat att de ska ha jäkulst gott fika där med 😉

 4. Tre tjejer i köket » Ristorante Italiano i Köpenhamn

  […] Som bekant tycker vi väldigt mycket om italiensk mat, sambon och jag, så det var kanske inte direkt någon högoddsare att vi skulle hitta just en italiensk krog den första kvällen på vår Köpenhamnsvistelse. Det kändes visserligen lite som förräderi mot den danska maten, men till vårt försvar ska det nämnas att vi hade tagit en stödpölse tidigare på dagen och att vi dagen efter hade bord bokat på Ida Davidsen. […]

 5. Charlotta

  Mmmm…Ida Davidsen har jag alldeles för nära till 🙂 De gamla damerna som serverar är obetalbara! “Ska det va’ en cognac eller nå’ andet sjov?”

 6. Anna

  det är väldigt synd att de inte har öppet på helgen utan enbart må till fre. när vi åker till khamn gör vi ju det på helgen så vi har missat detta ställe, även om vi stått utanför några gånger bara för att konstatera att NEEJ de har verkligen inte öppet. 🙁

 7. Ny säsong av ”Niklas Mat” » Tre tjejer i köket

  […] och Grill besök av Niklas. Allra mest ser jag nog ändå fram emot att se Niklas in action på min favorit Ida Davidsen i Köpenhamn där det serveras fantastiska […]

 8. Matupplevelser i Köpenhamn 2012 » Tre tjejer i köket

  […] äta smørrebrød är ett måste när vi är i Köpenhamn. Vi har tidigare blivit förälskade i Ida Davidsen (ja, både i tanten och hennes krog!), men restaurangen håller stängt under juli månad och vi […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.