Laktosfria nyheter

Både Skånemejerier och Arla har nyligen lanserat nyheter i sitt laktosfria sortiment som ska underlätta livet för de som är laktosintoleranta men ändå vill kunna använda mjölkprodukter. Vi fick hem några olika produktprover att testa!

Laktosfria produkter från Skånemejerier

Själv har jag testat Skånemejeriers produkter, jag har druckit mellanmjölkdryck, ätit Jordgubbsyoghurt och Vaniljyoghurt till frukost och gjort pastasås med lätt crème fraiche. Mjölkdrycken var kanske lite sötare än vanlig mjölk men annars märkte jag ingen skillnad varken i smak eller i matlagningsegenskaper jämfört med motsvarigheterna i det “vanliga” sortimentet. Mycket bra således!

Laktosfria produkter från Arla

Eftersom jag inte har några problem med laktos lät jag även min laktosintolerante kollega testa, han fick prova Arlas mellanmjölk, matlagningsgrädde och fruktyoghurt Jordgubb/Smultron och hans betyg var väl godkänt: “Produkterna fungerar precis lika bra i matlagning som “vanliga” mjölkprodukter och yoghurten var jättegod“.

Slutsats: Både Skånemejerier och Arla erbjuder bra laktosfria produkter, både för de som är laktosintoleranta och för de som ska laga mat till laktosintoleranta familjemedlemmar och vänner!

Vad är laktosintolerans? (Källa: Sjukvårdsrådgivningen)

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig men inte allergisk mot mjölksocker, laktos, som finns i mjölk. Vanliga symtom är gaser, diarré och magont. Laktosintolerans är ofarligt och ger inga följdsjukdomar. Besvären kan upplevas som obehagliga, men kan oftast undvikas om man minskar mängden laktoshaltiga produkter i maten.

Bilder: Kollage av pressbilder från Skånemejerier och Arla

13 kommentarer

 1. Filippa

  Valio har också väldans bra produkter, tex en gräddfil som är toppen 🙂

 2. annamaria

  Visst är det kalasbra med nya laktosfria produkter för oss som behöver det! valios yoggi är fortfarande bäst men den fixar inte alla – inte jag heller fullt ut tyvärr. skånemejeriernas jordgubbsyoggi är lite smaklös men helt okej. Funkar bra till smoothie. jag har inte provat arlas laktosfria mjölk, får göra det. tyvärr är alla ungefär lika dyra. Runt 18-19 kr/l för mjölk och 25 för yoggi. Dyrt!

 3. Sara

  Jag håller med annamaria om att det är helt knasigt dyrt med laktosfria produkter. Vi är 2 stycken i familjen som är laktosintoleranta och det blir ju så att jag lagar samma mat till oss alla. Vi har inte Arlas produkter i den affären där jag handlar och jag har hållt utkik efter den. Men jag är nöjd med Skånemejeriers produkter och om dom är slut så brukar jag ta Valios. Något som jag tycker är synd är att man ofta får bunkra lite, det går inte att komma en lördag eftermiddag och tro att man ska kunna hitta laktosfri creme fraiche för då är den slut överallt. Om nu efterfrågan är så stor så tycker jag att man borde öka produkterna också!

 4. Elin

  Kul att höra synpunkter om produkterna för jag har alltid hjärnsläpp när jag ska bjuda på laktosfri mat 😛

 5. nicole

  jag skrev på google att jag ville veta om laktosfria delikateser men ni skriver vad som är dyrt och vad som är biligt nu vet jag inte om google har lagt in er hemsida på fel sida men det jag var ute efter var i alla fall inte deta men tack endå från nio åriga nicole till er :???::?:

 6. Carolina

  Jag måste bara tillägga att jag som är själv är laktosintolerant kommer aldrig att frångå Valios laktosfria produkter. Jag jämförde Valios laktosfria yoghurtar med både Skånes och Arlas och Valio bara vinner alla kategorier. De är dessutom ett märke att lita på då de haft dessa produkter längst tid av alla. Mjölken är den absolut bästa produkten. Smakar såååå gott!! Värt alla pengar. HAr ni varit inne på deras receptsajt med laktosfria recept? Riktigt bra! Kolla in det latosfria köket.se frn valio.

 7. berit

  mjölk är bra för musklerna, jag tycker att all mjölk ska kosta lika mycket!
  fixa det åt mig för annars får jag dåliga muskler och kan inte spela fotboll och bli proffs som alla andra!

 8. Anders

  Hej, Jag började nyligen ta en tablett som heter Prolaktas. Den är helt fantastisk! jag behöver inte längre köpa de här laktosfria grejorna, utan bara vanligt, mycket billigare. “Prolaktas bryter ner mjölksockret man intar under 24 timmar från bara en tablett” som det står på deras websida http://www.Prolaktas.se Det är helt suveränt och rekomenderas starkt av mig.
  Hälsningar,
  Anders

 9. victoria

  kan bara hålla med ovanstående skrivare, Prolaktas är världens bästa tablett! den som inte äter prolaktas är inte kloka. så beställ bums och NU!
  http://www.prolaktas.se

 10. victoria

  jag har förövrigt startat en facebook grupp som heter

  Prolaktas- nu slipper du din laktosintolerans!

  Gå med där nu och sprid budskapet om denna fantastiska tablett!

 11. Frida

  Man kan köpa Prolaktas på Apoteket. 32 tabletter kostar 150 kr

  http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=240346

  bästa som hänt min mage på länge!

 12. Johann

  Jag har också provat prolaktas. För mig funkade det tyvärr inte 🙁

 13. Jag

  Victoria, frida och Anders gör reklam för detta i vartenda forum som finns. Tabletterna fungerar inte för mig heller!! Inte alls!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.