Rabarberpaj

Annas pajer

När jag fick tag i rabarber i gårdsbutiken på landet var det svårt att motstå att köpa ingredienser till en rabarberpaj. 🙄

Receptet hämtade jag från en av Anna Bergenströms småböcker “Annas pajer”. Jag gillar verkligen hennes småböcker, de är perfekta att ha ute på landet, lagoma i formatet och trevliga, lättgjorda recept. Den här pajen blev riktigt god med vaniljsocker i degen som väger upp det syrliga i rabarbern. Lätt att baka var den också!

Rabarberpaj


Rabarberpaj

Kvarterets rabarberpaj
Till degen
200 g smält smör/margarin
knappt 5 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 rågad tsk vaniljsocker

Till fyllningen
600 g rabarber
1½ dl socker
knappt 2 msk potatismjöl

Gör så här
Smält smöret till pajdegen på svag värme och låt svalna. Skär rabarbern i bitar och ställ åt sidan.

Blanda vetemjölet, sockret till degen, vaniljsockret och bakpulvret i en bunke. Rör om, häll därefter i det smälta smöret och arbeta ihop pajdegen.

Eftersom degen innehåller bakpulver ska den inte vila, tumma istället direkt ut 2/3 av degen i en pajform och strö över potatismjölet.

Varva rabarberbitarna med sockret i pajformen. Den sista tredjedelen av degen kan man antingen göra remsor till ett lock på pajen, eller så kör man latmansmetoden som jag och smular det över rabarbern. Därefter är det dags att grädda, det tar ca 30 minuter i 200º.

4 kommentarer

  1. Erik

    Gud vad gott!! 😯

  2. Johan

    Hem och baka! // spicia.se

  3. Karin

    nåt som verkligen passar bra med rabarber är kanel & det skulle nog vara jättegott i den här pajen! ska genast testa detta!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.