Lax och grönsaker i kokosmjölk

Semestern är slut och behovet av snabba vardagsrätter är större än någonsin. Det gäller att redan nu komma in i bra rutiner med matlagningen och då brukar det underlätta att ha nya och snabba rätter på repertoaren. När jag var i Karlskrona pratade min lillebrors sambo Emma om att hon brukar göra lax och wokgrönsaker med kokosmjölk (att vi pratade om mat när vi satt där vid havet är förstås ingen slump; det gäller att hålla koll på vad folk äter – då får man de bästa idéerna!). Den där kombinationen mindes jag i helgen när det var dags att planera de närmsta dagarnas middagar. Med några få ingredienser lagade jag en ultrasnabb vardagsrätt (under tiden riset kokar fixar du enkelt laxen och grönsakerna!). Jag hade i lite röd currypasta och det var den som gav den goda smaken och hettan.

Till två personer behöver du:

2 portionsbitar lax
1/2 påse wokgrönsaker (250 g)
1/2 purjolök
1 burk kokosmjölk (400 ml)
ca 1 1/2 tsk röd currypasta
lite salt

Gör så här:

Skiva purjon och skär laxen i kuber. Fräs purjon i matfett, tillsätt de frusna grönsakerna och låt fräsa i ytterligare någon minut. Lägg i laxen och currypastan. Häll över kokosmjölken. Låt puttra på låg värme tills laxen är genomkokt (det tar bara några minuter om laxen är upptinad). Krydda med salt. Servera tillsammans med ris.

Lax med grönsaker i kokosmjölk

Helenas kommentar: Det är förstås ännu godare att använda färska grönsaker, men det är ju enkelt att alltid ha en påse wokgrönsaker i frysen. Komplettera med de färska grönsaker du har i kylskåpet; paprika, zucchini och champinjoner t ex.

11 kommentarer

 1. Sara

  Vilket bra recept att ha till hands när vardagen gör sej påmind, låter ju dessutom jättegott!

 2. Pia

  Hejsan,

  kan ni maila er adress till adressen ovan. Det gäller annonsering på bloggen.

  /Pia

 3. anna.a

  mmmm…det ser verkligen supersmaskigt ut!!
  måste testas någon dag.
  mvh anna.a
  http://www.dromhem.blogg.se

 4. Kinna

  Fin uppläggning på riset. Gott låter det också och visst är det så. Snabbmat behövs nu när det händer mkt i augusti och jobbet kommit igång.

 5. Oskar

  Haha. Med risk för att låta som en riktig matnörd så ville jag påpeka exakt det som Kinna skrev. Mycket snygg uppläggning av riset. Guldstjärna!

 6. Lennart

  Låter mycket gott, lite rostade solrosfrön eller pinjenötter skulle sätta pricken över i.et
  Lennart

 7. KarinW

  Kan inte bli snabbare och godare!

 8. Matsedel, vecka 39 » Tre tjejer i köket

  […] Lax och grönsaker i kokosmjölk. Serveras med ris […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.