Pilgrimsmusslor med chilivinägrette

Den här enkla lilla rätten passar riktigt bra till champagne och känns lite förförisk*, så varför inte svänga ihop den på Alla hjärtans dag nu på torsdag?

Pilgrimsmusslor är så goda att man med lätthet kan äta flera stycken! Eftersom jag serverade den här rätten som en liten aptitretare innan en mastig varmrätt, tyckte jag att det räckte med en miniportion. Pilgrimsmusslorna ska bara stekas i högst en minut per sida, så det går undan. Vinägretten kan du med fördel göra klart långt i förväg.

Till fyra förrättsportioner behöver du:

4 st pilgrimsmusslor
3 msk olivolja
saften av 1 lime
skal av 1/2 lime
1 1/2 msk vatten
1/3 röd chilifrukt (eller så mycket du vill ha)
svartpeppar
lite salt
ca 2 msk rostade och saltade solroskärnor
blandade salladsblad – till servering

Gör så här:

Blanda vinägretten. Tillsätt finhackad chilifrukt – mängden beror på hur stark chilin är (smaka alltid på den innan du blandar med övriga ingredienser – styrkan varierar!). Stek pilgrimsmusslorna, lägg dem på salladsbädd och garnera med vinägrette och rostade solroskärnor.

Pilgrimsmussla med chilivinägrette

Jag serverade Lanson Black Label till pilgrimsmusslorna.

Tips! Den goda parmesandressingen som är ett favorittillbehör till stekt tonfisk, smakar med all säkerhet bra även till pilisar.

* Förförisk, javisst! Men det går alldeles utmärkt att bjuda sin svärmor på pilisarna också. Det var just precis vad jag gjorde! 😉

 1. Jeanette

  Hej,
  riktig härlig blogg. Jag älskar att laga mat men är väldigt dålig på att komma på recept, ska defenitivt titta in här lite då och då för tips!
  Tack!

 2. Elin

  kul idé med solroskärnor på musslorna 🙂

 3. Elenor (svärmor)

  Helt “rätt” att bjuda svärmödrar på. Tack!

 4. kokvrån

  Fin blogg du har, läs gärna våran!

 5. xtian

  Bra val av skumpa och en mycket inspirerande rätt. All heder å dej Helena, hela Redaktionen “ooh”:ar och “aah”:ar.

  /FFL

 6. Ola

  Det är gott med pilgrimsmusslor, synd bara att de är så dyra. Länkar här till ett annat mussletips som passar till champagne.