Frankrike: våra dagar i Cassis

Cassis är en halvtimmes bilfärd från Marseille och en alldeles underbar liten pärla efter den franska kusten som jag gärna åker tillbaka till. Jag vet inte hur många gånger jag upprepade ordet lovely, för det är precis vad det är!

Att hitta ett ledigt hotell trots lågsäsong var inte så lätt. Till slut blev det ett trestjärnigt Best Westernhotell som heter La Rade. Att bo nere vid hamnen hade förstås varit optimalt men La Rade ett par kvarter ovanför var helt ok. Deras hotellfrukost provade vi aldrig på. Nere i hamnen finns ett litet smörgåshak som har fantastiska baguetter att äta till frukost. Kanske bland de bästa vi åt på hela resan. Dessutom, att ha frukostpicknick nere vid stranden blev till ca halva priset jämfört med att äta på hotellet.

En av sambons högsta förväntningar med semestern var att äta en klassisk bouillabaisse på franskt vis. Så redan första kvällen var det dags på den lilla kvarterskrogen Le Calandal.

Han var MER än nöjd med sin bouillabaisse. Själv åt jag musslor och avslutade middagen med en fin sabayonne med jordgubbar. Säkert bidrog miljön och trevlig personal till att det var alldeles underbart men jag tycker att maten var riktigt bra här. Vi delade på en förrätt och hann med var sin varmrätt och efterrätt tillsammans med en flaska rosé till priset av ca 600 kronor. Prisvärt!

I Cassis är det populärt att åka på båtturer och även om det var en sval höstdag gav vi oss ut till The Calanques. Turen bjöd på ett otroligt vackert vatten i blågrönt och spektakulära kalkstensklippor efter kusten där modiga klättrare gav sig in på tuffa utmaningar. Hur härligt det är att hoppa i vattnet en fin sommardag i juli kan jag bara ana.

Åter till maten! Den andra kvällen blev det en minst lika bra (eller ja, jag tyckte att det var snäppet bättre medan sambon fortfarande hyllade fiskgrytan från den första kvällen) middag på La table du boucher som var en fullsatt restaurang med rödvita dukar. Deras specialitet är kötträtter (vilket kändes lite annorlunda i Cassis där alla menyer mångt och mycket handlar om fisk och skaldjur). Sambon gav sig på beef ribs och jag hittade en god ankrätt. På menyerna är allt på franska så det är tacksamt att få så här tydliga instruktioner om vad man ska äta på tallriken:

Bakad potatis och shallotenlök plus beef ribs.
Snabbkurs i köksfranska.
En hel del goda tillbehör till ankan som potatiskaka, gratinerad squash och apelsin – gott!

Vi hann även med att äta en trerätterslunch i Cassis på Bonaparte efter att ha läst fina omdömen på nätet. Men vi tyckte det var så där. Rätterna var tråkiga och det kändes inte prisvärt. Tummen ner från vår sida!

Vyn från berget ovanför Cassis.

7 kommentarer

 1. Pia

  Cassis är verkligen en pärla! Jag och min man var där på en av våra första gemensamma semesterresor och har återkommit därefter. Bouillabaisse är något vi också alltid äter där.

 2. Bengt

  Usch för er…jag hade en massa ungdomsupplevelser där när jag var och tågluffade…vandrarhemmet ligger en bra bit utanför cassis och mitt i sommaren är det varmt. När man tagit sig dit får man inte duscha eftersom de har ont om vatten..

  Träffade en ungdomskärlek där också…massor med minnen..Calanques är toppen…

 3. Johanna

  Åh! Nu kommer minnena tillbaka! 😀 Jag var i Cassis när jag bodde i Aix-en-Provence ett halvår. Båttur på “les calanques” är verkligen underbart. Mmm. Måste nog bli bouillabaisse i helgen.
  Tack för inspirationen!

 4. Anne-Helen

  Så roligt att se och läsa. Jag och min man var också där nere för ett par veckor sedan. Flög också till Marseille och körde längs med kusten. Cassis var vi i förstås och åkte också ut till “les calanques”. Bandolvinerna tillhör våra favoriter så vi hann med ett antal besök på vingårdar också.
  Tack alla ni tre för en jätteinspirerande blogg.

  Anne-Helen i Karlshamn

 5. Ida

  Å, Cassis. Mer än så behöver inte sägas!

 6. Rebecka

  Min man och jag bara älskar Cassis. Vi har varit där flera gånger och bor alltid på hotellet i hamnen – Le Lieutand – kan verkligen rekommenderas.

 7. Kristina

  Hej! Är det någon som vet vart vandrarhemmet som Bengt nämner ovan heter/ligger och om det fortfarande finns kvar? Jag bodde också där för ca 25 år sedan, men kommer inte ihåg – vill gärna veta, eftersom det vore kul att visa barnen nu. Jag har samma minne som Bengt – att det låg en bra bit utanför Cassis och man fick gå genom en massa snår uppför/nerför i värmen. Någon?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.