Bondens Egen Marknad – höstversionen

Elin skrev om Bondens Egen Marknad redan 2005, men jag hittade inte dit förrän i helgen. Lagom till det allra sista marknadstillfället för hösten. Det var kallt och burrigt, men ändå gott om folk på Katarina Bangata.

Bondens Egen Marknad finns i 13 olika städer och alla produkter som säljs på resp. marknad kommer från gårdar i närheten (inom en radie på 250 km från marknadsplatsen). Definitivt närproducerat och nyskördat.

Bondens Egen Marknad

När jag stod vid de olika marknadsstånden och trängdes slog det mig hur tokiga stockholmarna verkligen är i sånt som kommer från “ostaden”. Lite smutsiga morötter, rödbetor och svamp och de blir alldeles till sig i trasorna. Jag är visserligen en av dem, men som inflyttad från en liten stad där potatisen faktiskt växer på en åker och inte bara landar i chipspåsar blir jag inte riktigt lika hysterisk. Fast jag blev rejält lycklig när jag smakade på morötterna jag hade köpt. De smakade verkligen något. Otroligt goda!

Trattkantareller

Grönsaker och färska kryddor

Skilleby Trädgård sålde bl a morötter, rödbetor, mangold, persilja och pumpa. Just pumpan väckte lite diskussion och det slutade med att tanterna köpte var sin bit och som de skulle baka i ugnen. En av dem berättade att hon brukar rosta kärnorna med lite salt på. Fiffigt. Och kul med tipsutbyte.

Chili

Åkerby Handelsträdgård fanns också på plats. Äntligen kunde jag köpa en burk inlagd squash med chili och dill. Dessutom sålde de en massa olika chilisorter.

Inlagda grönsaker från Åkerby Handelsträdgård

Den 8, 15 och 22 december arrangeras Bondens Egen Marknad igen.

5 kommentarer

 1. annamaria

  Visst är det helt underbart att få gå på denna marknad!! Så mycket gott.

 2. Kurt

  Trattkantarellerna kostar 20 kr för hur stor mängd?

 3. jennie

  om ni nu är tre tjejer som skriver denna sida är det extremt lte recept tycker jag, jag tröttnar inget nytt på länge:mad:

 4. Helena

  -> Kurt: Per hg, tror jag. Men det var i lördags det och nu är det ju ingen mer Bonde-marknad förrän i december.
  -> Jennie: Som du ser längst upp i rubriken bloggar vi inte bara om recept utan även om kokböcker, restauranger, vardagslyx och annat som vi tycker om och som på ett eller annat sätt har med mat att göra. Om du bara är intresserad av recept finns det ju flera bra receptsajter att kika på (tasteline.com eller arla.se t ex) eller för den delen ett ganska gediget arkiv här hos oss. Dessutom är det så att vi alla tre har jobb att sköta och att bloggandet bara är en hobby. Inte så lätt att komma med nya inlägg prick varje dag.

 5. Christina

  Oh, Sveriges egen Farmers Market! Toppen. Jag satt faktiskt och undrade om det fanns. Själv växte jag upp i “ostaden” där vi hade vår alldeles egen bonde att gå till. Jordgubbar, potatis, broccoli, rödbetor … oj, vad jag saknar det.

  Hoppas att Bondens Egen Marknad lyckas och kommer at finnas kvar långt framöver.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.