Gott i Göteborg

Har tillbringat en mysig helg hos en kompis i Göteborg och det känns nästan som att vi inte gjort annat än ätit en massa godsaker och pratat ikapp oss! 🙂 Tyvärr blir det bildlöst men här är en pladdrig redogörelse för vad som var “gött” i Götet i helgen.

Linnégatan 27 ligger den grekiska restaurangen Knossos. Lite bullrig lokal, eller så var det bara pga gänget med ett tiotal grabbar som ljudvolymen var i högsta laget. Maten var i alla fall god och smakrik! Saganaki – friterad vällagrad kefalotiriost serverades med en ordentligt vitlöksstark tzatziki, en stor portion som var perfekt att dela på två. Till varmrätt valde jag psaronefri, fläskfilé som gratinerats med tomat och halloumi. Riktigt smarrigt och en idé som jag kan tänka mig att upprepa hemma.

Centralt, nära Brunnsparken, men ändå lite undangömt ligger Kronhusbodarna där man kan kika in hos hantverkare som tillverkar och säljer keramik, glas och guld/silver. Göteborgs choklad- och karamellfabrik har också en liten butik där. Fikade gjorde vi på Café Kronhuset, ett sött litet hus från mitten av 1600-talet. Inne i lokalen fanns dessutom en värmande brasa – mys! Jag kan tänka mig att det är jättetrevligt att gå på julmarknad här i december.

Chokladpraliner köpte vi dock inte där, vi shoppade istället på Haga ChocolaterieHaga Nygata 13 som har praliner från danska Summerbird (som jag besökte när vi var i Köpenhamn) och från Jan Hedh. Pralinen med saltmandel blev min favorit bland de vi testade så den rekommenderas särskilt!

Att gå ut och äta en lördagkväll utan att ha bokat bord såg till en början väldigt mörkt ut, vi ringde runt till lite olika ställen men det var fullbokat. Svårt att vara spontan med andra ord. Vi valde att chansa på att vi skulle hitta något på vägen till bion (This is England – mycket bra film) och på Vino Pasta DueSödra vägen 26 fick vi ett bord. I en stilrent avskalad men ändå ombonad lokal delade vi först på en antipasto misto. På tallriken fanns bl.a. marinerade tomater och kronärtskockor, minibruschetta med tapenade, en liten omelettliknande bit med räkor och det som blev vår gemensamma favorit – getost inlindad i lufttorkad skinka som gratinerats lite grann så att osten smält och skinkan blivit krispig. Till brödet fick vi en god röra med smak av basilika och lite vitlök. Som varmrätt valde jag en pasta med kalv, svamp och cognacssås, krämigt och gott utan att vara gräddigt.

Innan tåget hem skulle gå på söndagen hann vi med en fika på Le Petit Café. Ett av alla caféer i Haga, gulligt inrett med gamla möbler (lite bilder finns hos Signes vind). I sortimentet fanns bl.a. imponerande stora frukostbrickor med blandat smått och gott, soppa med tillbehör och bakverk som fick det att vattnas i munnen. Eftersom vi ätit en stabil frukost hemma nöjde jag mig med en latte och en croissant. Trevligt ställe som dock skulle vinna på lite bättre logistik bakom disken.

Har du några bra tips från Göteborg? Dela med dig i kommentarerna!

4 kommentarer

 1. Frida

  5 snabba tips från mig:
  Systrarna Kanold gör egen choklad under golvet i sin lilla butik.
  Café Japan för den som gillar japanskt.
  Lai Wa -en kinarestaurang som lagar mat med kärlek, utan burkchampinjoner.
  Cyrano, gullig kvarterskrog med prisvärda menyer och lyxiga pizzor.
  Och givetvis Krakow, polsk gemyt med gigantiska portioner god mat och härligt avslappnad stämning.

 2. Åsa

  Systrarna Kanold…mmm!
  Toscana på Kungsgatan, kanongod italienare, men hoppa pizzorna!
  Soho, Harry Hjörnes torg (?) allt från fika till à la carte, alltid vällagat.
  Lilla Tavernan, grekiskt på Olivedalsgatan, knô dig in!

 3. Elin

  Café Stanna på Allmänna vägen. Har grymt god brunch på lördagar…

 4. kristian

  undvik systranra kanolds deras choklad är härsken tyvärr o smakar skit !!!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.