Snabba ryck på Vapiano

Imorgon, 12/10, öppnar Vapiano på Sturegatan 12 och idag var jag där på presslunch. Vapiano (som betyder “ta det lugnt”) serverar italiensk husmanskost till humana priser i en avslappnad atmosfär med restaurangdel, bar och lounge. Det nya konceptet innebär att maten beställs vid en av diskarna (uppdelade på antipasti, insalate, pasta och pizza) och tilllagas snabbt medan du väntar. Det går förstås inte lika fort som på en snabbmatsrestaurang, men eftersom man har en överblick över kockandet och ser råvarorna är det inga problem att vänta de få minuter det tar att t ex få sin pasta.

Samtliga beställningar registreras på ett plastkort som alla gäster får i entrén och betalning sker när man lämnar restaurangen. Korthanteringen går snabbt och betalningsmomentet försvinner från själva mat- och dryckesdelen; en god tanke eftersom snabb service ingår i Vapiano-konceptet.

I högra hörnet av lokalen finns ett växthus med örter och de färska örterna finns även på alla bord och det är enkelt att krydda maten efter behag.

Vapiano

Vapiano

I den ena restaurangdelen finns ett olivträd.

Vapiano

Restaurangdel…

Vapiano - Foto: www.vapiano.se

… och lounge.

Vapiano - Foto: www.vapiano.se

Den dyraste rätten på menyn kostar 110 kr (pasta med t ex gorgonzola och valnötter eller oxfilé och ruccola), vilket får anses vara riktigt prisvärt. Flera pastarätter kostar en knapp hundring, precis som pizzorna. För den lite mindre hungrige eller till förrätt finns ett par olika antipasti-rätter och sallader. Efterrättsmenyn består av fem olika alternativ plus italienska bakverk. Variatonsmöjligheterna är definitivt många.

Vapiano

Linguine pomodore fresco e basilico

Tanken är att gästerna med lätthet ska kunna spendera en helkväll på Vapiano; förflytta sig mellan de olika delarna i restaurangen med olika rätter, dessert eller drink. Och jag tror att det kommer att funka. Frågan är bara hur hög ljudnivån blir, men där går kanske gränsen för vuxentänket. Stimmigt eller ej, till Vapiano kommer jag att gå för att pausa under shoppingrundan eller att äta något snabbt innan bion.

Vapiano ligger på Sturegatan 12 på Östermalm. Närmsta t-banestation är Östermalmstorg, men du kan även åka hit med buss nr 1 och 2.

10 kommentarer

 1. salt » Blog Archive » Ta det piano, va

  […] Som tur är finns det andra. Xtian och Ragazze, till exempel. […]

 2. pipopp

  Första reflektionen var :”Jaha, ett sådant där självserveringsställe som det kryllar av i Tyskland.”
  Mycket riktigt, de har ett tjugotal ställen i det landet. 🙂

  Det är ett kulturfenomen. Eftersom vanliga tyska resturanger inte har traditionen med “Dagens Lunch” till ett bra pris, (vilket kommer sig av att bara för ett par år sedan gick alla hem på lunchen,) så har den här typen av kedjor kunnat växa sig starka.

 3. Alexia

  Tack för tipset! 😀

 4. Elin

  jag har lusläst menyerna på hemsidan och gillar idén med pizza med parmaskinka, färska fikon och honung. Och på vinlistan finns förrutom en massa säkra budget kort både favoriten Rotari Rosé och lyxiga Amarone. Vilken antipasti kan motstå det sällskapet 🙄 .. well jag får gå dit undercover nån dag och kolla hur det är “live” och återkomma 😉

 5. alex

  pizza det var bästa pizza i stockholm

 6. Jonas

  Utsökt rekommenderar!
  /Jonas:razz::razz:

 7. Bo

  Låter som ett schysst koncept.

 8. Johan

  Jättegod mat och dryck för att inte tala om de gröntébaserade juicerna. Mangajo tror jag de hette… Rekommenderar:smile:

 9. Alex

  😕 När man publicerar ren reklam i bloggen undrar man ju hur mycket ni verkligen gillar stället egentligen…

 10. Elin

  Alex, jag tycker det framgar valdigt tydligt att det ar ett besok fran ett presslunch och att restaurangen faktiskt oppnade dagen efter, och utifran detta sa tycker jag att inlagget har skrivits sa nyanserat som mojligt. Jag har inte varit dar sjalv, det enda jag vet ar att det flera sagt att de har en prisvard meny. Kom garna med feedback om du sjalv har varit dar 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.