Första kroppkakekoket

Att det skulle dröja 33 år innan jag vågade mig på att koka kroppkakor helt på egen hand är egentligen både pinsamt och fånigt. Och om inte Elin hade pikat mig lite nu och då och talat om att hon och sambon förväntade sig att få smaka på de där omtalade kroppkakorna från Blekinge, så hade det förmodligen dröjt ännu längre.

Min oro var att kroppkakorna inte skulle hålla ihop och snarare bli en simmig potatissoppa. När jag rörde ihop smeten och försökte avgöra om det behövdes mer mjöl eller inte lugnade jag mig med att vi har nära till både pizzerior och andra hämtmatställen och att Elin, S och Sockergrynet inte visste att jag tänkte bjuda på kroppkakor. Det visade sig dock att jag var nojjig i onödan. Kroppkakorna såg ut som mammas och smakade bra.

Jag köpte fläsket (helt vanligt sidfläsk – inte rimmat) två dagar innan tillagningen, lade det i frysen och tog sedan upp det dagen efter och lät det tina en aning innan jag skar det i tärningar. Fläsket var alltså inte riktigt upptinat, vilket gjorde det lättare att skära. Fiffigt knep som mamma har lärt mig.

Sidfläsk

Tärnat fläsk och finhackad lök

Jag tog det säkra för det osäkra och tog undan lite fläsk som jag bara kryddade med salt och vitpeppar. Elins Sockergryn som skulle komma på besök fick alltså ingen kryddpeppar i sitt fläsk. Kanske lite i nojjigaste laget, men kryddpeppar kan ju ge magont hos både barn och vuxna.

Fläsk, lök och kryddor

Den som har en matberedare med en riktigt fin rivskiva kan med fördel använda den. Den som har en handvevad “Nisse den store” mutar sin sambo att veva som en tok. “Nisse den store” har gått arv och var från början min mormors, hamnade sedan i mammas hem och nu har den hittat till mig. Funkar fint, även om den gnisslar en hel del innan potatisstärkelsen lugnat ner den.

Riva potatis

Nisse den store - Made in Sweden

Potatisrivet samlas ihop i en kökshandduk och kramas ur. Använd med fördel en handduk som inte är jätteny och supertät, men tänk på att gamla slitna handdukar lätt går sönder.

Potatisriv i en av farmors gamla kökshanddukar

Att krama ur vätska ur potatisen ger mjölksyra i både händer och armar

Riven potatis utan vätska

Potatisen blandas med vetemjöl, lite stärkelse som samlats på botten av bunken (där potatisrivet legat innan det kramats ur) och salt. Det är det här som är det kritiska momentet; att veta om man har tillräckligt med mjöl i smeten. Det är supersvårt att ange exakta mått eftersom potatisen kan bete sig lite som den själv vill. Smeten ska liksom kännas på ett speciellt sätt och vara lagom blöt.

Platta ut lite potatissmet i handen, fyll med fläsk, rulla ihop till en rund bulle och tryck samtidigt ut ev. luft som bildats inuti. Den avlånga kroppkakan har ingen kryddpeppar i fläsket, enda möjligheten att kunna skilja dem åt.

Rullade kroppkakor

Koka upp vatten, lägg i kroppkakorna några åt gången och låt sjuda under lock i en timme.

Kokande kroppkakor

När kroppkakorna stod på bordet fick jag hjärnsläpp och glömde fota. Jag skyller på eurfori, men det är ju en riktig miss att jag inte har fotat mina första kroppkakor.

Dagen efter ett kroppkakekok är lunchen självklar. Stekta kroppkakor är riktigt gott.

Stekta kroppkakor

Till 12 kroppkakor (3 personer) behöver du:

2 1/2 kg potatis
3 1/2 hg sidfläsk
1 gul lök
1 1/2 tsk mald vitpeppar
1 1/2 tsk mortlad kryddpeppar
2 1/2 tsk salt
ca 1 dl vetemjöl
ca 2 tsk stärkelse

Gör så här:

Dagen innan tillagning: skär fläsket och löken i riktigt små tärningar och blanda med kryddpeppar, vitpeppar och salt. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylslåp över natten. Skala och riv potatisen och krama ur den väl i en silduk eller kökshandduk. Blanda potatisrivet med mjöl, stärkelse och salt. Forma kroppkakorna (så stora att får plats i handen) med fläsket inuti och lägg dem i kokande vatten i en stor gryta med rikligt med saltat vatten. Låt sjuda på svag värme i ungefär 1 timme. Servera tillsammans med gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk), rårörda lingon och skirat smör.

Jag har skrivit om mammas och mitt kroppkakekok från 2005 här.

28 kommentarer

 1. Maria

  Wow – vilket inlägg! 😀
  (jag har ju mina konsistensnojor så jag avstår nog från att äta slutresultatet)

 2. Elin

  Och vi som åt, tyckte de var toppen, och helt klart bättre än de man köper på Coop! :mrgreen:

 3. maria

  Häftigt, vet inte om jag skulle våga mig på det.

 4. Cissi

  Hemmagjorda kroppkakor måste vara det godaste man kan äta…

 5. Gosmamman

  Hmm…du glömde berätta att när nojan satte in ordentligt så ringde du till Blekinge och bad mamma lyssna i luren för att konstatera att smeten var lagom fast/lös, när du rörde runt i den!:mrgreen:

  Förresten….vilken fin gryta!

 6. Sofia

  Åh vad sugen jag blir! Åker nog till mor och far i helgen och gör ett storkok…fast det blir Ölänska för oss!!

 7. morsdeka

  Som inbiten smålänning (Kalmar) ääääälskar jag kroppkakor i alla former; öländska, småländska och blekingska. Alla skiljer de sig lite från varandra, men i min mun är alla supermumsiga. Bor sen många år tillbaka i nordöstra Skåne, där kroppkakan får varierat mottagande. Tur att vi gör dem själva hemma. HÄRLIGT!!! Kul att du/ni vågar er på denna, ofta missuppfattade, maträtt. Toppen!

 8. pipopp

  Vad glad jag blir att ett inlägg om kroppkakkor får nästan lika många kommentarer som det om pizza! 😉
  Det finns hopp …
  Jag gillar kroppkakor, men vill ha mina vita. Det är helt enkelt mer estetiskt. Vad är skillnaden mellan småländska och blekingska? Kroppkakor alltså, inte bialekter eller cyklar.

 9. Helena

  -> pipopp: Jag blir också glad över att kroppkakorna får lite uppmärksamhet. Det finns hopp om att både husmanskost och inte minst de regionala rätterna inte glöms bort. Det gillar jag!

  Precis som andra regionala rätter har kroppkakan lång tradition och recepten skiljer sig från familj till familj. I mitt recept ingår bara rå potatis, men jag vet många som blanda i lite kokt (även i Blekinge, alltså). Jag tror att de småländska kroppkakorna över lag består av mer kokt potatis än de blekingska, men jag kan ha fel. Och kanske steks fläsket innan de läggs i kroppkakan? I den blekingska skärgården finns det tokar som har sjöfågel eller ål i kroppkakorna istället för fläsk (vilket för länge sedan berodde på att sjöfåglen och ålen var mycket lättare att få tag i än fläsket).

  Även tillbehören varierar en hel del. Vanligast är gräddmjölk, skirat smör och lingon, men jag vet de som har sirap och ketchup till kroppkakor. Till de vita kroppkakorna är det vit sås som gäller.

  Ni som har bättre koll än jag på småländska och öländska kroppkakor; berätta gärna hur ni gör dem!

 10. Therese

  Kan inte låta bli att kommentera här, brukar mest läsa annars. Men kroppkakor ligger mig nära hjärtat och även jag hade premiär på egentillverkning för någon månad sedan!

  Jag gör dock småländska (som mitt ursprung kräver) på kokt potatis och, precis som du skriver Helena, med stekt (och rimmat) fläsk, lök och kryddpeppar i. Jag hade inget bra recept att gå efter, så jag gick på känsla och det funkade. Hela familjen åt begeistrat och svärfar var grön av avundsjuka över telefon (kroppkakefantast). Jag äter, sedan barnsben, dem med vit sås, smält smör och lingonsylt, medan maken anser att det ska vara kaffegrädde och lingonsylt till. Han är dock uppvuxen med den öländska varianten.

  Oj, kan man skriva såhär mycket om kroppkakor?

 11. Johanna

  Men åh vad gott det låter! 😀 Det här blir nog ett projekt för mig i helgen!

 12. Martin

  ….och jag som trodde att jag skulle få smaka när det var dags.(det var ju därför jag mutat dej med kött).

 13. Christina

  Ok, jag ska ge mig på kroppkakor igen. Har lagat dom rackarna två gånger och misslyckats totalt. Första gången gjorde jag på färsk potatis och vet ni, min gamla mamma hade rätt — färsk potatis är verkligen hopplös. 🙄

  Nu är ju kroppkakor bland det bästa som finns så — på det igen.

 14. MD

  Verkar som att jag missat en maträtt i mitt liv 🙂 Får ta och se till att smaka dessa små underverk någon gång.

  P.S
  Mycket bra och inspirerande blogg!

 15. Oskar

  Inte minst de stekta ser otroligt goda ut!

 16. Helena

  -> Martin: Jag var ju tvungen att testa på Elin först! 😉
  -> Christina: Nä, färskpotatis funkar inte! Men nu finns det bra kroppkakepotatis i affären. Lycka till!
  -> Oskar: De funkade bra stekta också. Enda nackdelen var att det bara fanns 1 1/2 kroppkaka kvar att steka… 😛

 17. Kurt

  Det här är ju en rätt som verkar ätas i hela landet. Byter man ut vetemjölet mot kornmjöl så får man Pitepalt!

 18. Annika

  Mmmm…kroppkakor! Har länge velat testa, men inte riktigt kommit till skott. Så nu i helgen var vi i sommarhuset utanför karlskrona och då vi handlade på Coop såldes blekingekroppkakan. Vi testade och de var väldigt goda. Tvivlar dock på att färdigköpta är jämförbara med hemgjorda, så nu är det dags att få tummarna loss :o) Men en fråga angående receptet; vilken sorts potatis är bäst? Det borde ju bli ganska varierande resultat beroende på om man har mjölig eller fast…

 19. Sofia

  En annars anonym läsare kan inte låta bli att skriva något när det handlar om favoriträtten. När jag och mina syskon gör kroppkakor gör vi efter vår öländska mormors recept, i stort sett likt den blekingska varianten, men med skillnaden att en femtedel av potatisen är kokt. Inte förstekt fläsk. Den småländska varianten med endast kokt potatis gör vi små och runda, steker, och de ingår sedan som en av rätterna på julbordet.

  Tack för all matinspiration ni skänker genom er blogg!

 20. Hanna

  nu på hösten kommer ju potatisen som går underbart att både göra pitepalten och kroppkakorna.. nu minns ja inte vilken version mamma gör, men nån e de iaf, och både palten och kroppkakorna e sååå underbart goda.. saknar mammas, har ännu inte vågat mig på att göra palt/kroppkakor själv.
  men nån dag ska bli den första 😉

 21. Erika

  Vad kul det är att läsa om alla lyriska komenterer till kroppkakor och palt i alla olika former. Det måste ju verkligen räknas till svensk husmanskost, alla här hyllar den och ska prova göra mammas recept så snart de vågar. Våga göra dem, för vi får inte tappa den här kulturskatten som gammal husmanskost är.

 22. Jennie

  Åh, jag vet. Det var typ evigheter sedan detta inlägg skrevs men det var nu av en händelse som jag såg detta och var bara tvungen att kommentera.

  Jag är också född och uppvuxen i Karlskrona och det var inte så länge sedan jag själv tog och gjorde mina första egna kroppkakor. Då jag inte äter fläsk så gjorde jag en omgång till min sambo och sedan en till mig. Helt galet tog jag fetaost och spenat och fyllde mina godingar med och det var supergott! OBS GJorde dock vita kroppkakor och inte grå..

 23. Anna

  någon gång när jag har massor med tid, inte tusen andra saker på att göra listan och är helt barnfri en dag, DÅ minsann ska jag också slå till och göra kroppkakor. Är uppväxt med detta och blir så grymt sugen ibland på hemgjorda kroppkakor.

 24. cissi

  Hej, alla kroppkake älskare, just nu (jan -10) har jag ute en Nisse den store på tradera.

 25. Jonas

  E den trasig – eller varför säljer de den?

 26. Helena

  -> Jonas: Det är inte jag, utan en läsare som skrev kommentaren om att hon sålde sin Nisse den store. Själv tänker jag aldrig någonsin göra mig av med min! 😛

 27. Anna

  Hej. Är i vanliga fall alldeles för lat för att laga kroppkakor mer än nån gång om året. Fick ett jätte bra tips från en arbetskollega från Lettland. De har tydligen något liknande som national rätt. Hon använder en JUICER så slipper hon raspa och vattna ut potatisen. Provade själv idag pch resultatet var strålande!=)

 28. Helena

  Vilket bra tips! 👍🏼 Det är ju just att riva potatisen och pressa ur vätskan som är det jobbigaste.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.