Ugnsbakad lax med grönsaker och vin

På ren rutin gör vi oftast lax i paket här hemma, så för att variera mig lite gjorde jag en laxrätt med en skvätt vitt vin i förra veckan. Inga revolutionerande grejer, men ändå lite annorlunda i smaken. Vinet ger en bra såsbas om man är det på det humöret (tillsätt redning, lite grädde och ev en snutt av en buljongtärning), men vi använde vår bästis matlagningsyoghurten som sås istället.

Till två personer behöver du:

2 portionsbitar lax
1 fänkål
1 tomat
1 schalottenlök
1 liten burk champinjoner
några droppar olivolja
salt
svartpeppar
2 kvistar bladpersilja
1 dl vitt vin

Gör så här:

Hacka fänkål, tomat, lök, champinjoner och bladpersilja och blanda tillsammans med olja, salt och svartpeppar. Lägg laxen i en ugnsfast form (gardera dig med lite margarin i botten), sprid grönsakerna över fisken och häll över vinet. Låt gå i ugn (ca 200 grader) tills innertemperaturen är 55 grader. Servera tillsammans med pasta eller pressad potatis och en klick yoghurt.

Lax med grönsaker och pasta

5 kommentarer

 1. pipopp

  Jag måste le lite. En variant av det här receptet var den allra allra första mat jag lärde mig laga på egen hand, dvs inte värma köttbullar eller steka falukorv.

  Hemkunskapen, kan det ha varit 1980? Vi hade inte fänkål i, och det var citron istället för vitt vin. Hemkunskapslärarinnan introducerade Herbarmere (?)Örtsalt, även fiskhatarna i klassen tyckte rätten blev god.

  Sedan tog det tio år till innan jag lärde mig ytterligare recept. 😮
  Under tiden utvecklade jag fisken till att tillagas i micron: Lägg en portion av grönsakerna med lite matfett på en tallrik, kör 1-2 minuter. Lägg på fisken, häll på vinet, täck med plastfolie eller annan tallrik, kör ca 1,5-2 minuter.

  Gott och snabbt om man lagar för en eller två personer. För fler är det bättre i ugnen.

 2. Emma

  Ser gott ut! Ska provlagas under veckan 🙂 Alla tips på fisk är mycket välkommet!

 3. Mamma Mat

  Ser jättegott ut! Alla tips på goda fiskrätter mottages tacksamt.

 4. Maria

  Ser gott ut! Dock så vill jag be alla som köper lax i portionsform att tänka var fisken kommer ifrån. Fisk från Norge har oftast åkt mer än 3 500 mil för att komma till Sverige, via Thailand för att rensas där. Kanske är det bäst att köpa en stor färsk lax, som man fryser in själv i portionsbitar. Jag vet att jag är en glädjedödare, men man mår så dåligt om man börjar tänka på hur maten åker runt i världen för att hamna på tallriken…

 5. Anna

  Usch, det känns som att man kanske ska tänka sig för en extra gång…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.