Rådjursfärslimpa med kantareller

En snäll person försåg mig med lite viltkött för ett tag sedan och nyligen hade jag rådjursfärspremiär här hemma. Jag körde på latmansspåret och gjorde en färslimpa istället för biffar.

Kantareller

Till fyra personer behöver du:

3 hg rådjursfärs
3 hg fläskfärs
1 lök
ca 2 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 ägg
salt
vitpeppar från kvarn
cayennepeppar
margarin – att klicka över färslimpan
1 dl förvällda gula kantareller
1 schalottenlök
2 msk balsamvinäger
salt
vitpeppar från kvarn
smör – till kantarellerna
Sås:
ca 2 msk Maizenaredning
2 tsk svartvinbärsgelé
ett par droppar coloritsoja
ca 2 dl vatten
salt
vitpeppar

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla i ca tio minuter. Finhacka löken och blanda med färsen och ströbrödsblandnigen. Tillsätt ägget, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Jag provsteker alltid en liten klick färs för att smaka av och varje gång har jag kryddat alldeles för lite. Kryddmängden kan jag alltså inte precisera.

Finhacka löken och fräs den tillsammans med kantarellerna i lite smör. Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt balsamvinäger. Forma färsen till en limpa och göm kantarellblandningen i mitten. Lägg färslimpan i en ugnsform, klicka lite margarin över och baka i ugnen ca 25 minuter i 200 grader (min stektermometer visade 75 grader när limpan var färdig).

Vispa ur ugnsformen med lite vatten och häll vätskan i en kastrull. Koka upp, häll i redning och låt puttra i ett par minuter (tills mjölsmaken försvinner, ni vet). Späd med vatten tills såsen är lagom tjock, krydda med salt och vitpeppar och tillsätt svartvinbärsgelé. Servera tillsammans med potatismos smaksatt med västerbottensost (ca 2 dl riven ost till två personer) och svartvinbärsgelé.

Rådjursfärslimpa med kantareller och västerbottenspuré

Tack för rådjursfärsen, Martin!

4 kommentarer

 1. Tobbe

  Rådjur och kantareller kan ju bara inte misslyckas! Ska prova det här om jag kommer över viltfärs någon gång. För ett tag sedan hade jag grytbitar av älg i frysen, men i övrigt ett ganska tomt skafferi. Det blev hur gott som helst om man bara kokade älgen i whisky:

  http://rocksoff.se/blog/2007/09/02/alggryta-med-whisky/

  Hade jag lagt till kantareller i den grytan det nog bara blivit ännu godare.

 2. Viktoria Schiöler

  Jag har verkligen längtat efter det vilda köttet! Rådjursfärslimpa med kantareller låter ljuvligt.

 3. Kurt

  Med lite ansjovis i som kryddning, så hade det kunnat bli en vorsmack!

 4. Robin

  Det börjar snart bli dags för en egen kategori för vilt.

  Jag vill gärna laga mer vilt, både av ekologiska och smakmässiga skäl. Dessutom känns det kul att använda sig av bland det äldsta vi har när det gäller svenskt matarv.

  När det gäller viltfärs, är det nödvändigt att blanda ut det med fläskfärs? Jag har aldrig fläskfärs hemma men har nu köpt hem ett paket renkalvfärs. Finns det andra bra sätt att undvika att färsen blir torr?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.