Avsmakningsmeny på Dala Husby

Vi har pratat hur länge som helst om att äta middag på Dala Husby hotell. Det började med att Broccoli-Frida skrev upprepade inlägg om deras goda mat. Sedan såg jag ett omnämnande i the White Guide och när DN gav dem fint omdöme ökade oron markant om hur vi skulle kunna boka bord.

Mycket riktigt. Varje gång vi hittade en helg som passade oss var det fullbokat. Och för varje gång vi fick höra “nej det är tyvärr fullbokat” ökade frustrationen. Men förrförra helgen så var det äntligen dags!

I deras Gourmetpaket för 1290:- ingår afternoontea, avsmakningsmeny med sju rätter, del i dubbelrum och frukost dagen efter. Till middagen får man betala extra för dryck och vill man ha goda råd finns ett dryckespaket för 595:- som matchar dryck till samtliga rätter.

Om du inte hinner med deras afternoontea klockan fyra är det inte hela världen. Det är ett par burkar marmelad, ost, lite croissanter och Liptonte som man enklast bär in på sitt eget rum. Men det gäller också att vara hungrig till middagen. Eller ja, lagom hungrig. Vi som är nybörjare på detta med avsmakningsmenyer fick just denna kväll lära oss att rätterna på en avsmakningsmeny är pyttesmå på tallrikarna. Halvvägs genom middagen väste jag uppmuntrande till sambon “komihåg att det finns två apelsiner på vårt rum om du inte blir mätt…” Med facit i hand så blev vi alldeles lagom mätta men ett tag så undrade jag ju lite.

En kvart innan middagen började somnade Sockergrynet gott i vagnen och som det fantastiska barn hon är vaknade hon 13 timmar senare. Den ömma modern var djupt tacksam över detta. Det är väldigt barnvänligt på Dala Husby men jag hade inte känt mig bekväm om hon hade varit vaken under middagen. Det var uppklädda gäster och väldigt stiff stämning kring borden så jag är väldigt glad att vår plan höll med att hon skulle somna innan middagen.

Åter till middagen. Matsalen är väldigt ljus och mestadels i vita tyger med lite accenter i lime. Enya i bakgrunden och en noggrann personal som snabbt levererade mat och information runt borden. Just vår servitris var nog ny för säsongen. Hon var väldigt korrekt i sina presentationer men fick kämpa ganska hårt för att kunna svara på frågor från de nyfikna gästerna. Det är väl så att en meny som denna väcker väldigt mycket frågor och funderingar hos middagsgästerna. Eller som när en gäst frågade om efterätten med rabarber var söt eller syrlig och det visade det sig att hon inte visste eftersom hon inte hade provat den. Det blev inte många frågetecken uträtade vid just det bordet men hon kommer att bli en slipad servitris när sommaren är över om gästerna fortsätter att grilla henne.

Först blev det bubbel för oss och därefter kom det in bröd tillsammans med tillbehör. Opastöriserat smör, en isterröra med persilja och ett eget blandat örtsalt. Bröden var otroligt vackra! Som små juveler! Redan här började jag bli frustrerad över att min kamera är sönder. Men samtidigt hade det känts lite fel att fotografera inne i matsalen. Det var liksom inte läge för det. Men överhuvudtaget, allt är väldigt vackert som presenteras på tallrikarna. Man vill nästan inte peta på fantastiska uppläggningarna.

I väntan på första rätten kom en vacker liten amuse med rödbeta och färskost. Rödbetan serverades som små vackra blad i storleken som en lillfingernagel. Och det här var bara början. För under kvällen kom vi att bli bortskämda med vackra presentationer.

Första rätten, råräkor med puréad broccoli, alger & spritärtor, var lagom, inte fantastisk. Sambon var överväldigad och jag satt på min kant och undrade lite om något saknades. Flingsalt kanske. Äsch vad petig jag låter men jag hade såhöga förväntningar att jag höll på att få en hjärnblödning innan den första tallriken kom in. Algerna var förresten i form av en grön dressing sprinklat på tallriken. Fint!

Sedan kom ljummen makrill med bakad citron, torkade oliver & kristalliserat fänkålsfrö och jag kände mig ännu mer förvirrad. Uppriktat sagt så kändes det här lite rörigt på den här tallriken. Allt var gott men tillsammans så fick jag inte riktigt ihop det. Något kanske borde bort och något annat kanske borde läggas till.

Men sedan vände det. De återstående rätterna på avsmakningsmenyn var som sprudlande fyrverkerier. Som tredje rätt serverades kycklinglever från Valla i rostad kycklinggelé samt lök, champinjoner & fläsk i sötsur sås. Jag är lite skeptisk till lever och gelérätter i vanliga fall, men det här var så gott att jag nästan blev gråtfärdig. En tesked till och det hade varit alldeles för mycket men ack så gott. (och det var här som en gäst förhörde den tappra servitrisen om Valla låg i närheten av Hedemora och hon log tappert när hon svarade att hon inte hade en blekaste aning, vid det här laget började den ömma modershjärtat klappa för hennes intensiva grillningar)

Någonstans här kom en amuse som var sagolikt god, en frusen citruslemonad med syrliga chips. En riktig tiopoängare. Jag är barnsligt förtjust i dessa “överraskningsmellanrätter”! Det dök upp fler men jag kan ju inte berätta allt. Några överraskningar måste ni ju ha om ni planerar att åka dit!

Och så var det dags för skaldjur igen. Havskräftor med svartrot, Jarlsberg & kummin samt vitsås & harsyra. Även detta en högst njutbar historia! Det var nästan som en miniskaldjurslasagne. Det smakade dock så mycket vitpeppar att vi undrade varför det inte stod med i presentationen. Det är nog 25 år sedan som jag åt harsyra så det var roligt att hitta dessa blad på tallriken.

Orkar ni läsa fortfarande? Efter havskräftorna kom ekologisk digris från Anders & Maria i St Skedvi med ostron i maltgelé, morot & syltad aprikos och detta var mitt allra första möte med ostron någonsin. Alltså. Jag tror inte att det är min grej. Det här var nog första och sista gången. Men jag åt tappert upp det! Köttet var bog som kokats och sedan hastigt brynts i pannan. Fantastiskt gott och just köttingredienserna på menyn är nog de starkaste korten överhuvudtaget tycker jag.

Till lammet serverades kvällens första rödvin och det var dags för ekologisk lammnacke med frömix, rostad vitlök & potatisbröd i buljong. Vid det här laget så är vi så lyckliga att de hade kunnat skicka in en tallrik med popcorn och jag hade blivit euforisk, men för att upprepa mig, fantastiskt gott!

Glada över att sockergrynet fortfarande sov i vagnen beställde vi in en extra rätt. Ost från Stora Lunån gjord på mjölk från fjällkorna Rosa, Greta, Doris & Labolina, serveras med frukt- & valnötsbröd samt hjortron. Den här överkursen är kanske inte helt nödvändig. En trevlig ostbricka men ska man prioritera något föredrar jag den slutliga efterätten faktiskt.

Det är faktiskt lite ledsamt när sista tallriken kommer in. Men rabarbersorbet med kardemummamaräng & mandelkräm är en alldeles perfekt final.

Behöver jag säga att vi sov gott efter detta? Dryckespaketet var trevligt rakt igenom och vi fick en del nya bekantskaper som vi gärna springer på igen. Bland annat dessertvinet Moscato d ´Asti till efterätten som smakade somrigt och fläder.

Det här är en vansinnigt rolig kväll om man är matintresserad! Några gäster vid ett annat bord såg aningen besvärade ut och såg ut att längta efter stek och potatis. Så detta är kanske inte något för den som gillar traditionell mat i rejäla portioner.

Dala Husby är en rar liten by 2,5 timmes bilresa norr om Stockholm. Det är lugn miljö och det mest äventyrliga man ger sig in på här är antingen minigolf nere vid ån eller ett dopp i hotellets utomhuspool. Rummet vi hade var sparsmakat och varken trendigt eller romantiskt. Men vi uppskattade enormt mycket att det fanns gott om plats för spring för små ivriga ben och en mikrovågsugn  att värma välling i mitt i natten. Och det är första gången vi har varit på hotell och det har funnits sagoböcker i spjälsängen! Det är nog ett typiskt tecken på den omtanke som verkar vara lite av ett sigill för Dala Husby.

Frukosten saknade det klassiska varma typ ägg & bacon mm men hade ett lagom urval av kallskuret och smått och gott – och med en synnerligen viktig detalj. Underbara Allerum XO fanns med på bordet!

7 kommentarer

 1. Susanna B.

  Härlig läsning! Jag skulle gärna test en avsmakningsmenu någonstans…helst i Sverige. Vår nästa matutflykt blir till en farm i Virgina där allt är organiskt odlat (ekologiskt?) och man får gå runt på ägorna med vin som kommer från deras vingård. Wow, vilken barn du har som sover 13 timmar i sträck! Det har nog aldrig hänt med mina två döttrar.

 2. Elin

  Virginautflykten låter jättetrevlig, och som sagt, borde du inte börja blogga på egen matblogg snart?! 😉

 3. Erika

  Tack för ett underbart reportage! Du återger allt så bra så det känns nästan som man var med själv.

  Att planera in sovning för barnen under middagen är inte det lättaste, men väl så viktigt när man vill njuta av sin middag. Minns en skräckupplevelse på Texas Long Horn, barnen sov i sina vagnar när vi beställde, men när maten kom vaknade de i omgångar. Uppvärmd entrecote var ingen höjdare precis…

 4. Elin

  Erika, jag tror man kan se det lite som en potentiell OS-gren, att våga sig på en 7-rättersmeny med en 1.5-åring 😉

 5. Anna-Maria

  Härligt, jag återupplevde hela middagen när jag läste din text! Jag var där i början på sommaren och åt samma avsmakningsmeny.
  Själva tordes vi inte ta med några barn, vi fick sorten som inte sover….
  Kycklinglevern fick för övrigt högst poäng av mig.

  Det opastöriserade smöret (och för den delen även Anders och Marias fläskkött samt Lunåns ostar) ska enligt uppgift säljas på Bondens Marknad i Falun nu i sommar! Rekommenderas för de som törs!

 6. Göran Sundmark

  Hej!
  Tack för ett mycket trevligt reportage från Dala Husby Hotell, som jag läste först idag, ganska långt efter publiceringen.
  Två små anmärkningar dock (som inte har med maten att göra): 1) Dala Husby är ingen by utan en socken.
  Och så en riktigt rejäl tavla (åtminstone för alla dalkarlar och kullor): 2) Det är Dalälven!! och ingen å, som drar fram nära hotellet!
  Hälsningar

  Göran Sundmark (ej Husbybo- men inte långt därifrån)

 7. Elin

  Ojdå. Jag var visst inte så bra på Dalarnas geografi och jag skäms extra mycket för att ha kallat dalälven en å. Men lyckliga du som bor så nära en sådan härlig restaurang!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: