Mammas mat

Mamma var en typisk matmamma och hade med all sannolikhet varit en vass matbloggare. Hon hade styrt upp alla frågetecken om hur man gör den bästa söndagssteken, ugnsbakade leverpastejen och gräddsåsen. Och ej att förglömma – valpgröt. Hon hade haft en kategori i matbloggen på temat Storkok där man hade kunnat hitta tips på hur man tar hand om en halv älg på en helg. Bästa råmjölksblandningen hade säkert presenterats med en lång bildspecial.

Det som kanske förvånade oss mest efter att hon gått bort var att hon knappt hade några kokböcker hemma. En och annan kokbok stod i bokhyllan men jag är inte ens säker på om hon använde dem. Det är lite tråkigt att inte veta nu efteråt hur hon tänkte och resonerade kring sin matlagning.

Till middag varvades säkra kort som kalops med djärva experiment med chiliheta kryddor. Frågade man hur hon hade gjort köttgrytan var det mest mummel om vad hon hittat i skafferiet och hur hon hade blandat ihop allt på en höft. Det var alltså inte säkert att hon skulle kunna prestera samma goda gryta igen. Vi vet inte heller hur hon gjorde den där ugnsbakade omeletten med räkstuvning som var fluffig och alldeles perfekt gräddad. Min gräddsås till älgsteken blir aldrig som hennes trots att jag har i både steksky och svartvinbärsgelé.

Långpannerecept får också ses som en typisk mammagrej. Hennes bästa kakor är faktiskt ett från början misslyckat recept. I kakboken Sju Små Kakor finns ett recept på nötchokladrutor. Vad mamma gjorde var att dubbla receptet, glömma bakpulvret (!) och sedan hälla ut allt på en långpanna och in i ugnen. Resultatet är inte helt olikt brownies. Men det kunde inte någon av oss stava till i början av åttiotalet.

Under min uppväxt var halvfabrikat sällsynt och mamma hade klara åsikter om vad man förväntades kunna på egen hand i köket. När en av mina vänner väntade barn som 21-åring var mammas första kommentar lite lätt förvirrat; “…men kan hon göra en tjälknöl?!” Jag tror att hon tänkte att om man klarar av att göra en tjälknöl – ja då är man flygfärdig ur boet.

Nu när jag själv har blivit mamma så kan jag förstå hennes poäng med tjälknölen. Det är en av de genvägar i köket som med minimal arbetsinsats ger god mat på middagsbordet när tiden är knapp. Det var nog också därför som mamma gräddade våfflor till middag istället för pannkakor. För om man gräddar våfflor så är det lättare att prata i telefonen samtidigt.

21 kommentarer

 1. Oskar

  Din mamma hade nog blivit både rörd, glad och stolt av det du skrivit!

 2. Helena

  I min värld har de som kilat vidare fortfarande koll på oss och därför tror jag att Elinmamman är glad, lugn och stolt. Och nöjd med att du fixar en tjälknöl utan problem. Och lite fnittrig över ett och annat som hänt. 😛

 3. Susanna B.

  Vad är tjälknöl egentligen??

 4. Maria

  Fint inlägg Elin!

  -> Susanna: Se recept hos Wikipedia. Det är jättegott!

 5. magnus.e

  detta är bra, instämmer helt och hållet.

 6. Anna-Karin

  Vad fint du har skrivit om din mamma!

 7. Ulrika

  Så fint du beskriver din mamma! Är säker på att hon skulle vara stolt över dig.
  Bra kockar behöver inga kokböcker, de kan väl grunderna till mycket och vet vad som händer när man blandar olika saker och smaker och förlitar sig på det.

  Hoppas att du som mor blev firad idag.

 8. Ulrika

  För den som inte fått nog av recept på tjälknöl finns det ett här:
  http://www.receptomaten.se/recept/2/52/

 9. Pia

  Vad kärleksfullt, fint och roligt du beskriver din mamma! Eftersom hon ibland tog hand om halva älgar antar jag att det bidrog till just många finfina tjälknölar (en av mina favoriträtter).

 10. Receptomaten bloggar - en matblogg

  […] Jag läste just ett jättefint inlägg av Elin på ragazze.se (läs det!). Hon skrev att hennes mamma inte hade många kokböcker. Det har visserligen mamma, men hur ofta hon använder dem vet jag inte. Mest som inspiration tror jag. Jag tycker mest att det verkar som hon skapar receptet under tiden hon lagar. Så gör ofta jag också, höftar lite grann och tar vad som finns hemma. Men mina experiment resulterar lite oftare än mammas i misslyckanden eller väldigt suspekta kreationer som inte alltid är så välsmakande som jag fantiserat om. […]

 11. Elin

  Kom på efteråt att jag kanske borde ha nämnt att det är Mors Dag här i Sverige, det kanske inte är så självklart för dem som läser här och inte bor i Sverige. Därav denna lilla hyllning till bästa matmamman 😉

 12. Katarina

  Elin, det blir så tydligt när du beskriver din mammas kokonst, att de som vi älskar och som tyvärr lämnat oss alldeles för tidigt lever kvar inom oss så länge vi bara plockar fram minnena av dem.

 13. Sofia

  Ja, den där 21-åringen som fick barn tidigt ( han är för övrigt snart 13!!) har inte ännu provat att göra en tjälknöl, trots att det vimlar av älgar där jag bor. Men barnen lever och mår bra, mest uppfödda på olika pastarätter, lättlagade kötträtter och pannkakor. En fantastisk veckomeny med andra ord. Kommer så väl ihåg din mamma, Elin. Hon var hur härlig och cool som helst.

 14. lotta

  Underbart skrivet Elin.

 15. Nina

  Så fint du skrivit om din mamma. Och ett stort grattis till dig på Mors dag i efterskott 🙂 från en annan morsa!

 16. Elin

  Sofia, jag lovar här och nu att du har en älgstek innestående att göra tjälknöl på, se det som en försenad morsdagpresent!

 17. storebror

  Jag försökte få vår mor att skriva ner sina recept en gång, ordnade till och med en bok att skriva i åt henne. Men hon skrev aldrig nåt i den. Men både Elin Ooch jag har ju faktiskt klarat oss utan recepten. Och jag tror att hennes inställning till mat och matlagning är betydligt viktigare arv till oss än hennes recept

 18. Kinna

  Vad fint du skriver om din mamma! Jag tror att jag kan föreställa mig hur dina samtal hem skulle kunnat vara då jag har den stora turen att ha min mamma i andra änden. Och det är många samtal om mat. Den ugnsbakade omeletten har jag nog ett likt recept på som du gärna får. Stor kram Kinna

 19. Leo

  Vackert och personligt skrivet! 😛

  Bl a detta som gör er blogg till den bästa matbloggen och en av de få bloggar jag överhuvudtaget läser.

 20. Elin

  storebror, du har helt klart en poäng. Dessutom så har hon lärt oss att det inte går att köra marsipan i en elmangel. Sådan info skan man inte underskatta!

  Kinna, testar gärna receptet!

  Leo, jag blir alltid lika förvånad när oredigerat svammel uppskattas, fast roligt är det förstås, tack snälla!

 21. Adele

  Hej. Skulle vilja veta ditt recept på leverpastejen och om den funkar att frysa in. Tacksam för svar på e-post. MVH

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.