Lyckorus: åk till Taxinge Krog!

Vi kanske borde ha en kategori som heter Lyckorus här i matbloggen. En kategori som handlar om något som är så bra att man nästan slår knut på sig själv. Något för de riktigt heta tipsen.

För det var nämligen så att vi hade väl ok förväntningar när vi åkte till Taxinge Krog i Nykvarn förra helgen. Vi hade tänkt att äta en sen lunch/tidig middag och behövde mest en orsak till att provköra nya bilen (den är alldeles ljuvlig om någon undrar). Men det hela slutade med ett totalt lyckorus.

Taxinge Krog har precis allt det där vi pratar om när vi fantiserar om att vi någon gång borde äga en egen restaurang. Redan när vi kommer fram så blir vi lite småkära i det gamla huset i rött tegel, det är en före detta handelsbod där många orginaldetaljer finns kvar.

Inredningen är fin. Lagom balans av gammal kuriosa och fina linnedukar och fräscha blommor på varje bord. Det känns framför allt som om att allt är väldigt genomtänkt . Jag tror att alla gäster är överseende med att toaletten ligger ute på gården, kanske det till och med höjer charmen ytterligare ett snäpp.

Middagsmenyn är kort men alldeles utmärkt. Servitrisen, som vi anar är gift med kocken, beskriver blygt vad vi får på tallrikarna och det som serveras är så grymt bra. Till slut sitter vi och försöker leta fel, på maten, på servicen, på miljön, men nej det här stället har allt.

Jag äter en alldeles utmärkt lamminnerfilé med en underbar citron och timjansrisotto, fluffigt tryffelskum och krispiga primörer. Sambon väser nästan hotfullt från sin tallrik, du måste blogga om det här, och jag blir arg för att jag har glömt kameran. Han är alldeles salig över sin havsaborrefilé som serveras med mandelpotatispuré, hummervinegrätt och som är toppat med kavring. Som sagt, menyn är kort, jag tror det finns tre alternativ för förrätt, varmrätt och efterrätt. Men det som bjuds är alldeles sagolikt.

Förresten en sak till. Sockergrynet äter sitt livs bästa pannkakor här. Som småbarnsförälder på krogen har jag snabbt insett att många pannkakor och plättar kommer från en plastförpackning i frysen och som snabbt mickras innan servering. Här på Taxinge Krog är de nygräddade tillsammans med gräddig vaniljglass. På barnmenyn finns även köttbullar och jag är hemskt nyfiken på om de är hemtrillade också. Jag återkommer om detta eftersom vi med all sannolikhet är tillbaka om några veckor igen.

Taxinge krog är det närmaste vi har kunnat hitta som påminner om de fina Gastro Pubs som vi brukar äta på i norra England, och det kära vänner är ett högt betyg från vår sida.

Hitta hit: Taxinge krog är 6 mil från Stockholm och ligger mellan Strängnäs och Södertälje.

12 kommentarer

 1. Lari

  Wow… det här var mig en riktigt intressant blogg… måste spana igenom o se om ni har gjort några utflykter till några norrländska krogar eller så…=)

 2. Elin

  Lari, jag är rädd för att det är dåligt med uppdateringar med restaurangtips norr om dalälven. Men man vet aldrig vad som dyker upp i matbloggen 😉

 3. Fredrik och Kajsa

  Hej!
  Vi läste er härliga sida och bestämde oss för att åka till det rosade Taxinge Krog och äta vår Valborgsmiddag.
  Måste tillägga att bara vägen ut dit genom en vitsippskantad lång allé gör att man borde ta sig en tur ut på landet…
  Håller verkligen med Er. Krogen har allt!!
  Nyplockade vitsippor på varje bord, trevlig service av servitrisen (som vi som vi fick bekräftat är tillsammans med kocken ;-)) och underbar mat.
  Till att börja med kan vi rekommendera den underbart goda krämiga och fluffiga blomkålssoppan som avnjöts till förrätt tillsammans med laxrom som lyxigt spräcktes mot gommen.
  Risotton till lamminnerfilén – mmm outstanding!
  Efter maten – det bästa – pecannötspajen till dessert. UNDERBAR!
  Kan inte låta bli att bli imponerad av hur detta unga par lyckas driva denna kompletta restaurang, som vi fick berättat för oss att de vågade ta över och driva för två vintrar sedan.
  TACK för tipset!
  Kanske si ses – vi åker garanterat dit igen för att sitta på uteserveringen i sommar! 😛

 4. Elin

  Själv glömde jag ju nämna den finfina ostkakan och den trillade tryffeln också! Vad glad jag blir att ni uppskattade tipset! Vi ses på uteserveringen 😆

 5. Nina

  Jättetrevligt att du även berättar om barnmatsmenyn! Tack! Jag har också en dotter (16 mån). Har precis som du upptäckt att den mat som serveras till små barn ute inte alltid är så rolig… så det var roligt att läsa om den goda pannkakan på Taxinge korg!

 6. Nina

  Hihi, KROG menar jag och inte korg…!

 7. strossel

  Jag bodde bara ett kort tag i Sverige, och det ar grejer som det har som gor mig ‘hemlangtan’ for landet.. trots Sverige (tyvarr) ar inte hemmet for mig.

  Ser fram till att upptacka mer av Sverige – och maten, som ar verkligen en hemlighet for nastan hela varlden – i september.

  Tack for era tipsar! Alskar bloggen!

 8. Elin

  Vad roligt! Hör av dig i september så gör vi en måste-göra-lista åt dig när det gäller mat och äta ute 😉

 9. Jessika

  Efter tips från Elin åkte vi till Taxinge krog på morsdag. Världens bästa svärmor skulle firas! Resan dit gick genom ett vackert landskap, gröna ängar, lysande rapsfält och skuggande alléer. I trädgården, i doften av syrenhäcken, intogs en helt underbar lunch. Världsklass 😀 Tack för tipset Elin!

 10. Jayesh

  Det är underbart och glädjande att se det unga krögarparet leva sin dröm genom Taxinge Krog. Jag tog en tur dit förra veckan och slogs av den ödmjukhet och totalitet som finns i hela miljön, alltifrån maten, servicen, inredningen till toaletten på baksidan av huset 🙂 Jag önskar bara att ställen som Taxinge Krog med sin mat och personal kan få fortsätta att blomstra och dela med sig av sin kärlek i många år framöver. Jag kommer tillbaka snart!!!!:lol:
  Vänligen Jayesh

 11. Jag har varit på Taxinge Krog! » Tre tjejer i köket

  […] har funnits på min önskelista över restauranger att besöka ända sedan Elin och Maria skrev lyriska inlägg om den lilla pärlan förra våren/sommaren. I förra veckan, på sambons födelsedag, var […]

 12. Lovebomb » Tre tjejer i köket

  […] har ju skrivit en lång kärleksförklaring till Taxinge Krog och min (numera f.d) kollega Jessika åkte också dit och kom hem lyrisk. Så med […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.