Jag är nog inte en raclettemänniska

Även om jag gillar ost så har jag faktiskt aldrig provat raclette förrän nu. Jag har inte ens haft så bra koll på vad det egentligen innebär. Men häromdagen så fick vi några ostar från schweiziska Emmi och en av ostarna var just raclette. (Och ska jag erkänna en sak till så hade jag inte ens hört talas om Emmi heller innan, men så är jag ju mest insnöad på min kära västerbottensost)

Jag antar att raclette är någon slags rituell cermoni för dem som tycker om schweizisk husmanskost, men för mig som inte är riktigt insatt med det magiska så kan jag mest konstatera att det mest är som – smält ost. Jaha. Visserligen är osten lättsmält och krämig men jag tycker mest att det är lite omständigt att grilla och fippla på matbordet.

Nja, det är nog ingen ost som jag kommer att gå att köpa enbart för att smälta under högtidliga former med mina middagsgäster. Men jag ser fram emot att prova de andra ostarna från Emmi, speciellt den där klosterosten som man ska skära ut små fjärilar i. Jag återkommer med all sannolikhet om hur det går till i praktiken.

3 kommentarer

 1. Martin

  Jag har inte testat Emmi:s raclette (jag tror det är ett ganska nytt märke i Sverige) men i mitt jobb bakom en delikatessdisk så har jag msmakat en massa ost och håller raclette som en av mina favoritostar, verkligen alltså.
  Jag gillar faktist raceltte rumtemperad bäst, alltså inte uppvärmd, och sen skivad med osthyvel, just nu står det helt still i huvudet vad mitt favoritmärke heter, men jag återkomemr i den frågan. 🙂

  Jag tror det är första kommentaren jag gör i er blog så jag passar samtidigt på att säga att jag tycker ni gör ett jättebra jobb, jag följer den dagligen.

 2. Elin

  Martin, osten i sig var det inget fel på, varken smakmässigt, konsistens eller huruvida den smälte. Det var mer den här myspysgrejjen med att sitta och smälta ostskivor på middagsbordet som jag kände inte var min grejj 😉

  Och kom nu ihåg att kommentera mera i fortsättningen 😛

 3. Martin

  Aha, jag återkommer som sagt merd tips på ett riktigt bra raclettemärke, president t ex tycker jag är för mesig i smaken.

  Jag lovar att kommentar mera 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.