Ekolådan vs Årstiderna

Grönsaker

Att få grönsaker levererade vid dörren känns bekvämt och att de dessutom är ekologiskt odlade gör inte saken sämre. Jag har bestämt mig för att prova någon av de tjänster som finns, men kan omöjligt avgöra om det ska bli Ekolådan eller Årstiderna.

Årstiderna har många sorters lådor att välja mellan; både kombinerade grönsaks- & fruktlådor och fisklådor. Ekolådan har inte ett lika stort lådsortiment, men de har å andra sidan många tilläggsprodukter (allt från grönsaker till ris/gryn, nötter och oljor).

Det lutar åt att jag satsar på en grönsakslåda eftersom jag tror att jag kommer ha lättare att göra något vettigt av lite “ovana” grönsaker än med frukter som jag är osäker på (en av fördelarna med tjänsten är ju att man får saker i sin låda som man inte annars hade köpt – det innebär nya experiment i köket = nya blogginlägg…). Att beställa extra potatis hos Ekolådan är definitivt min melodi (för att bespara sambons armar), trist nog har jag däremot inte hittat kattsand hos någon av leverantörerna. 😉

Enligt det forum som finns på Årstiderna verkar det hända både nu och då att grönsakerna/frukterna är halvmosiga, småruttna och lite allmänt ofräscha. Om det är lika vanligt hos konkurrenten vet jag inte eftersom de inte publicerar sina kundmail. Och även om båda företagen tycks vara snabba med att kreditera missnöjda kunder just p g a att varorna inte varit av bra kvalité, så känns det ju jobbigt att behöva mecka med sånt.

Så vad säger ni? Vad har ni för erfarenheter? Vilken låda är er favorit? Vilket företag har den bästa kundservicen? Berätta allt du tror att jag vill veta! 😛

Hjärtpotatis

20 kommentarer

 1. Dagmar

  Jag har iofs bara testat Årstiderna och jag tycker att deras kundeservice är suverän. Vid ett tillfälle har en grönsak varit i dåligt skick och då har jag bara mailat kundservice som har krediterat utan några frågor. Annars så har jag alltid varit jättenöjd. Singellådan är mysig; med frukt, grönt och kolonialvaror. Men det roligaste är att variera sig från vecka till vecka. Det är superlätt att ändra sina beställningar på deras hemsida.

 2. msmari

  Vi har prenumererat på Ekolådan sedan i oktober -06. Varannan vecka får vi Stora grönsakslådan och Fruktlådan levererad hem med extra gurkor och kaffe. Vi är oerhört nöjda med både kvalitet och bredden på innehållet. Vi är 2 vuxna och 2 barn (7,12) och det räcker bra till med varann vecka för oss. Just kvaliten på grönsakerna gör en glad med tanke på att ekologiska grönsaker i den vanliga grönsaksdisken brukar se rätt ofräsch ut pga låg omsättning. Kontakten med Ekolådan har också funkat bra.

 3. Heléna

  jag har inte provat något av företagen än men har länge funderat på det. Kan dock tipsa om ett tredje företag som jag tycker låter väldigt intressant: http://www.mossagarden.se De har både lådor och mycket annat att beställa, t ex en ostlåda som lockade

 4. Heléna

  oj, tyvärr levererar de inte hem till dörren, inte i Sthlm iallafall. synd, för jag gillar deras sortiment. men de leverar till vissa utlämningsställen i Sthlm, fast då kanske hela idén går om intet…

 5. Elin

  Vi kan göra lite ragazzereesarch och signa upp oss för var sin låda och jämföra vilken som är bäst, för vi har bestämt att vi vill också ha grönsaker hemskickat 🙂

 6. Malin

  Jag har prenumererat på Årstidernas lådor sedan september 2006, än så länge är det bara dom som levererar i Göteborg och jag är supernöjd! I början blev jag helt gråtlycklig när jag kom hem på torsdagkvällarna och packade upp den ena fantastiska grönsaken och frukten efter den andra. Nu börjar jag bli bortskämd… Enstaka varor har varit dåliga och då är det inga problem att få det krediterat. Dessutom har dom ett jättegott danskt rågbröd som man kan beställa till. Det möglar efter några dar om man inte förvarar det i kyl eller frys och bara det blir man ju helt lycklig av = inga konserveringsmedel!

 7. Laksen

  Jag har använt mig av Ekolådan i ett par år nu. Från början var deras web lite småbökig men det ändrades under hösten och har sedan dess funkat som en klocka. Jag har aldrig behövt slänga någon grönsak direkt så jag har absolut inget att anmärka på kvaliteten. Tvärtom håller grejjerna så länge som man kan förvänta sig av känsliga produkter. För mig som bor själv hat en liten låda varannan vecka visat sig vara lagom mycket. Ibland kan jag tycka att det är lite väl lika grönsaker som dyker upp ett par gånger i följd. det är nog mitt endaste klagomål.

 8. lotta

  Jag använder båda, fast egentligen bara ekolådan när innehållet i veckans årstiderlådor inte passar mig alls. Är mest nöjd med årstiderna, men önskar att de hade ekolådans möjlighet till tilläggsbeställningar. Tyvärr envisas ekolådan med trista tomater och sallad även mitt i vintern “eftersom deras kunder önskar det”, men årstiderna i alla fall för det mesta har körsbärstomater som inte är lika erbarmerliga på vintern. Mitt tips får nog bli att beställa från vecka till vecka från den leverantör som har ett innehåll lom låter intressant/passar ens matplaner bäst.

 9. e

  Vi har Ekolådans lilla grönsakslåda sedan i höstas och är mycket nöjda. Vi har reklamerat en gång och det var inga problem, ett mail och sedan sattes pengarna in på kontot. De har också haft väldigt hög servicegrad när det gäller andra frågor. Är nöjd med utbudet men kan ibland bli lite avis på Årstidernas bredd.

 10. Pelle Sten

  Mossa gården verkar ha hemleverans i hela Stockholms län via något som heter Gården direkt. http://www.gardendirekt.se/

 11. ulla i lillstan

  Jag har under ett års tid fått grönsaker och frukt levererat vid ytterdörren var 14:e dag. Ekologiskt odlade. Det enda jag tycker med min leverans är att jag inte gör av med all lök. Men det finns ju släktingar som gärna tar emot. det är mycket bekvämt att slippa bära alla rotfrukter och färsk frukt, bara att ta in strax efter 08.00

 12. Boel

  Vi får/köper två lådor från Ekolådan och de kommer varannan vecka, en fruktlåda och en stor grönsakslåda. Vi är supernöjda, en gång har vi haft en dålig sallad som reklammerades utan problem direkt. Det bästa, förutom det uppenbara att det är ekologiskt, är tycker jag att vi fått prova på så många grönsaker som vi inte gjort annars. Ibland kan jag dock känna att min ork att hitta passade recept till de ingredienser som kommer tryter och då blir det ju inte använt. Men jag får väl läsa fler matbloggar:wink: Fler tips utifrån veckans leverans kanske vore något för oss matintresserade.

 13. Elin

  Nu har jag signat upp mig på grönsaker från Årstiderna! Första lådan kommer dock på torsdag om en vecka.

 14. Karin Schlyter

  Har fått från Årstiderna i två månader nu. Har inte fått kassera något (förutom en banan som jag glömt i eb väska, blä) allt är superfrächt och med mycket mer smak än affärsfrukt. Här kommer de punktligt, har aldrig missats något eller fått fel lådor. Jag har aldrig varit någon frukoman men har blivit det nu, äter minst tre frukter om dagen bara för att det smakar så bra. Vi kan inte få hit Ekolådan men om det gått skulle jag nog prova dem med just för deras extravaror.:grin:

 15. Marie P

  Jönköping VAKNA!
  Jag vill oxå ha en låda vilken som helst men ingen kör
  hit.
  Märkligt för vi ligger ju liksom mitt i så att säga.
  Jag vet att man kan gå i hop några stycken och få till ett utlämningsställe men känner ingen som vill.
  Så Jönköping kom igen och anmäl ert intresse nu.

 16. Birkenbakker

  Vill själv ha så närproducerat som möjligt och då har jag fått känslan att Ekolådan är mer lokalt präglat med grönsaker mer från trakten vilket jag föredrar. Därför har jag valt Ekolådan. Årstiderna verkar vara mer internationell, enligt min helt ovetenskapliga studie.

 17. MiniJossan

  Hej! undrar bara vilket det blev och om denna låda var bra? HÅller på att skriva ett arbete om ekologisk mat och skulle själv vilja testa!

 18. Elin

  Jag har varit trogen Årstiderna om än i perioder, det beror dels på vad som är i lådorna och dels på hur familjelogistiken ser ut, de levererar ju bara på torsdagarna så på sommaren tex så är vi borta var och varannan helg så då blir det inte riktigt värt det. Årstiderna har en del udda grönsaker som lockar och preciserar mer innehåll än vad de gör hos Ekolådan.

 19. Lasse

  Jag är otrogen och växlar mellan Ekolådan/Årstiderna beroende på humör och behov. Har helt enkelt ett konto hos båda. Det innebär att jag inte kör någon fast låda utan tittar vecka för vecka och beställer. (Oftast blir det dock en Stor Mixlåda från Årstiderna). Båda företagen fungerar bra och håller vad de lovar. Goda och bra frukter och grönsaker. Bra kontakt med Kundtjänst. Oftast bra varor, de gånger något varit dåligt har reklamationer fungerat bra. Ekolådans möjlighet att beställa extra är ett plus. Årstidernas forum är toppen, man ska nog inte avskräckas av de negativa kommentarer som kan finnas utan istället se det som en bra grej att alla kan kommentera och komma med synpunkter. Svårt jämföra priser eftersom man inte vet vad varorna i lådorna väger, det är väl det enda riktiga minuset.

 20. Elin

  Lasse, såg i dagens DN att man även kan beställa från EkoDirekt: http://ekodirekt.jetshop.se/

  Ett stort plus med deras lådor är att man bestämmer innehållet helt och hållet och att kilopris anges tydligt. Bra tex att man kan styra innehållet av potatis som har varit väldigt lite i våra lådor från Årstidorna. det är så pass lite att man ändå måste köpa mer i affären och då känns de nästan lite onödigt…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.