Kronärtskockssoppa

Kokboken Soppor, bröd & röror av Lisa och Monica Eisenman (författarinnorna till boken Två Systrars Söta som är Elins kakbibel) landade i min brevlåda för en vecka sedan. Boken är precis så inspirerande och full med lockande recept som jag hade hoppats.

Jag var nere hos familjen i Karlskrona i helgen och mamma och pappa fick agera försökskaniner när jag lagade kronärtskockssoppan från boken och jag hörde inte en enda protest. Snarare glada utrop. Jag ändrade en aning i receptet, men soppan är i allra högsta Eisenmantjejernas.

Till fyra förrättsportioner behöver du:

2 schalottenlökar
3 potatisar
1 burk kronärtskockshjärtan
ca 8 dl hönsbuljong
1 msk hackad färsk timjan
1 1/2 msk mascarpone
6 droppar citronsaft
salt
vitpeppar
1 msk olivolja – till stekning

Gör så här:

Hacka löken och fräs den i lite olivolja utan att den tar färg. Skala och dela potatisen och dela även kronärtskockorna (spara några bitar till garnering). Låt fräsa med löken i ett par minuter. Tillsätt buljong och timjan (eftersom soppan ska mixas är det inte så noga att plocka timjanbladen) och låt småkoka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med stavmixer (eller i matberedare), värm på den igen, tillsätt mascarpone och citronsaft och krydda med salt och vitpeppar. Späd ev. med mer buljong. Garnera med kronärtskocka och timjankvist och servera tillsammans med bröd och färskost.

Kronärtskockssoppa

Helenas kommentar: Nästa gång byter jag ut mascarponen mot lätt creme fraiche eftersom jag tycker att soppan blev lite väl mäktig med osten i. Dessutom är creme fraiche ett billigare alternativ. I originalreceptet ingår rostade hasselnötter att toppa med, vilket jag fick hoppa över eftersom jag glömt bort att köpa nötter.

En kommentar

  1. Sanna

    Har också gjort denna soppa och håller med dig i dina kommentarer. Det blir lite väl mäktigt med mascarponen. Men annars supergott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.