I svampskogen

Svampamatör som jag/vi är hade jag inga som helst förhoppningar om att vi skulle hitta några ätbara svampar. Utifall att utrustade jag mig trots det med en korg, en svampkniv och Lilla svampboken inför vår höstsemester på Nämdö. Hittills denna vecka får man väl säga att det har gått över all förväntan! :mrgreen:

Trattkantareller
Trattkantareller
Har man väl hittat en, så hittar man massor! Vi behövde inte ens gå särskilt långt, de växer till och med på tomten. 🙂 Jag skulle kunna berätta mer exakt, men då skulle jag vara tvungen att döda dig. 😉

Kantareller
Gula kantareller
Längs med skogsstigen såg jag något gult, och visst var det Herr Kantarell som stod där och lyste som en sol! Vi hittade inte så många, men de räckte precis till en smaskig kantarellsås i alla fall.

Rödgul trumpetsvamp
Rödgul trumpetsvamp
Växer i vad det verkar obegränsad mängd här på ön. Var man än går ser man de lysande stjälkarna bland gräs och blåbärsris. En korg man fått i present kan för övrigt komma till god användning även efter att innehållet är konsumerat. 🙂

svampar i massor på tork
Enda nackdelen med att hitta så här mycket svamp är att man ju måste rensa den också. Och lägga den på tork… Men det är ett kärt besvär! 🙄 En del av de här kommer antagligen att hamna i Berits svampcannelloni under hösten.

akta dig för den här!
Röd flugsvamp
Flugsvamp kan förvisso vara vacker, men denna gör man bäst i att bara beundra på avstånd. Giftig rackare!

That’s all for now folks! Skärgårdshälsningar från Maria och J i svampskogen!

14 kommentarer

 1. Elin

  haha, nar jag laste receptet om svampcanneloni igar sa tankte jag faktiskt pa dig och att det borde vara ett “mariarecept” 😆

 2. Helena

  Du är underbar; vilken fantastisk ordning du har på svamparna när de ligger på tork! OrdningsHelena blir alldeles rörd! 😛

 3. Jenny

  Men åhhhhh så härligt mycket svamp. Gott! Var ute själv förra söndagen och hittade inget annat än några ynka taggsvampar 🙂

 4. Maria

  -> Helena: Jag har haft god hjälp av min lika strukturfascistiska sambo! 😉

 5. Oskar

  Åhh. Så gott. Imponerande att rada 1000 kantareller med varannan hatt uppåt, varannan neråt 🙂 Blir det en liten svamptoast redan ikväll?

 6. Elin

  Oskar, alltsa jag tror det ar nan slags svampterapi for att de egentligen har jattejattejattetrakigt och langtar hem till Sthlm och asfalten igen, fast det kommer de ju forstas aldrig att erkanna 😎

 7. Maria

  -> Oskar: Det är en liten personlighetsstörning som vi har, sambon och jag! 😉 Ingen svamptoast men väl en trattkantarellsoppa blev det, snart i en blogg nära dig! 🙂
  -> Elin: Längta till asfalten?! Hmm… nix! Erkänn att du bara vill få hem oss för att din router inte funkar! 😉

 8. Oskar

  -> Maria: Trattkantarellsoppa är en höstklassiker. Hade ett underbart recept som ursprungligen kom från Martina Haag tror jag, i ett gammalt nummer av Elle ala carte. Tyvärr har jag tappat det (någon som har receptet?). Får göra på fri hand men det fungerar hyfsat. Skall vara en liten bit ädelost i soppan och jag tycker det är en suverän smakkombination faktiskt, ädelosten och trattisarna. Ändå blir smaken så diskret att gästerna sällan brukar gissa på ädelost som ingrediens. Förresten…är du Elins personliga datakonsult? 😀

 9. Elin

  Maria, du vet att du far en middag med hur manga ratter du vill, bara du kommer hem, min router langtar efter dig 😉

 10. svärmor

  Kan jag verkligen vara mor till din strukturfascistiska sambo? 😯 😕
  Du skulle se min trattkantarellhög som ligger på tork….Jag tröstar mig med att fläkten ( som du kanske har ställt dit ) som blåser på svampen kanske fixar till ordningen på er svamp också! 😀

 11. Maria

  -> Oskar: Jag och sambon delar på konsulteriet gentemot Elin. När det gäller routrar och sånt överlåter jag det med varm hand till sambon! 🙂
  -> Elin: Vi kan komma i stort sett nsh, middagen behöver ju inte sammanfalla med routerfixandet!
  -> svärmor: Fläkten gjorde förvisso svampen torr och fin, men den pedantiska ordningen lyckades den inte rubba! :mrgreen: Och det där strukturfascistiska draget kommer garanterat från den andra delen av genpoolen! 😉

 12. Max

  åååh, jag älskar att plocka svamp! I alla fall när man hittar en plats där det vimlar av dem. Rensa dem är dock inte lika roligt, så det får svärmor göra. 😉

 13. Soppa på trattkantareller » Tre tjejer i köket

  […] Jag fortsätter att laga goda saker med mina trattisar! […]

 14. Blicken » Tre tjejer i köket

  […] är Blicken ovärderlig. Utan Blicken skulle jag inte hitta de mängder som jag gjort de senaste åren. Blicken är med andra ord bra att […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.