Det blev ingen skinkstek

En av fördelarna med att bo i Stockholm är det stora utbudet av matvaror. Vilken udda ingrediens som helst går att hitta i en liten specialbutik om den inte finns i den vanliga mataffären. Det är en ynnest för matnörden.

I veckan visade det sig dock att den enklaste och mest husmanskostiga delen på grisen, skinksteken, är så gott som omöjlig att få tag i. En helt vanlig skinkstek med ben och svål. Min stekjakt började i halvstora matbutiker, med i övrigt bra charksortiment, och utvidgades till stormarknader utanför stan utan framgång. I Hötorgshallen kunde köttmästaren erbjuda en vakumförpackad och benfri skinkstek som inte alls föll mig på läppen. En stek med ben kunde jag få om jag beställde ett par dagar i förväg. Det är väl visserligen överkomligt, men jag var sent ute och vill dessutom kunna vara spontan. Och sedan tog min ork slut; det är möjligt att jag hade lyckats bättre i någon av de andra saluhallarna.

Styckningsschema
Bilden är lånad från www.kottmastarna.se

2000-talets grisar tycks inte ha varken ben eller svål och jag fick minst sagt förvånade blickar som svar när jag framförde mitt önskemål. Jag äter inte svålen, men smaken den och benet ger när steken ligger och småputtrar i grytan i ett par timmar är oslagbar. Dessutom innebär det ju att jag inte behöver använda lika mycket fett i grytan.

Nu blev det ingen skinkstek på valdagen som jag hade planerat och jag kan inte låta bli att fundera över hur det kan komma sig att det är så mycket enklare att hitta nöt- och lammkött i butikerna. Och varför det nästan bara är färs och kotletter som säljs från grisen.

17 kommentarer

 1. dan s.

  Lite roligt att ni skulle äta skinkstek på valdagen var det allt…

 2. Maria

  -> dan s.: Ha ha ha, inte förrän nu gjorde jag kopplingen val + fläsk 😆

  Var det meningen Helena?

 3. Helena

  -> dan s. + Maria: Höhö… nä, det var faktiskt inte meningen. 🙄 Så tokigt det kan bli! 😛

 4. Gosmamman

  Och tänk vi som har ätit det så många gånger på just valdagen och inte ens tänkt på sammanträffandet!!!

  Men nu är det en gammal hederlig skinkstek med både svål o ben på väg till dig med tåg.

 5. Helena

  Ja, alltså… det är Helenamamman här ovanför. 😉 Och vilken tur att pappa skulle komma till storstan så den äldsta dottern får sig lite rejäl Blekingemat till livs. 😛

 6. Oskar

  Jag däremot lagade skinkstek på valdagen. Lät så himla gott då Helena berättade om det. Smörstekta kantareller var helt ok till steken 😀

 7. Helena

  -> Oskar: Kommer det kanske ett pausfågelinlägg om steken? 😛 Nu har jag också en stek i frysen. Hur den hade förpackats under leveransen hit igår kväll är en helt bisarr historia. Men djupfryst var den! :mrgreen:

 8. Oskar

  -> Helena: Har faktiskt en bild på maten 😀 Men kändes lite magstarkt att sno din mat så. Jag fegade ur. Vad var det som var bisarrt med din stek? Förresten: Träffade Xtian ikväll. Han finns på riktigt. Nu ska jag hem och knapra i mig soltorkade oliver.

 9. Helena

  -> Oskar: Klart du ska blogga om steken. Jag får skylla mig själv som avslöjade mina matplaner! 🙄

 10. Oskar

  -> Helena: Ska tänka på saken till helgen 😀 Förresten, gud så goda de är, de soltorkade svarta från Pierias.

 11. Max

  Jag tror dig inte Oskar. Han finns inte alls på riktigt. 😉

 12. Oskar

  -> Max: Men…var det bara the Matrix? Inte verkligt? 🙂

 13. Charlotte

  Får jag fråga en sak som har med kött-kunskap att göra; om man vill äta saftigt lättstekt rosa-rött lamm från grillen – vad använder man då? Har sett “lamm-etrecote” i recept men ingen butik jag hittat benämner lammet så – det är antingen racks, stek eller filé…

 14. Elin

  men stek eller filé går väl lika bra?

 15. Charlotte

  Ja – jag vet inte alls – hoppas att du har rätt! Jag har fått för mig att “stek”-kött ska lång-tilllagas för att bli mört (typ i ugnen eller i grytor) och inte lämpar sig för grillning i skivor under några minuter – men jag har säkert fått det hela om bakfoten och blandar ihop det med högrev etc..

 16. pipopp

  Innerfilé är svind-yrt! 😀
  Ytterfilén ( = kotlettrad utan ben) är billigare.

  Här kan man se lammets styckning!

  I Hötorgshallen finns (minst) två charkdiskar som verkligen har all slags kött och alla delar, till skillnad från vanliga Ica eller Konsum. Inte är det så fasligt dyrt heller.

 17. En helt vanlig skinkstek » Tre tjejer i köket

  […] hitta en stek med ben och svål visade sig vara i princip omöjligt i höstas, men mamma förbarmade sig och såg till att pappa fick med sig en stek när han var här på […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.