Gästblogg: Papardelle med skogssvamp

Dagens svampexkursion hade kunnat börja bättre. Efter en underbar förmiddag öppnade sig plötsligt himlen och regnet öste ner. Medan jag försökte få dotter 2 att sova i vagnen kissade dotter 1 på sig. Det var då jag upptäckte att ryggsäcken med fikat och ombyteskläderna hade blivit kvar hemma. Nåväl, inget skäl till panik. Det här klarar jag (?). Dotter 1 var helt nöjd med att ikläda sig endast regnbyxor och gaphalsen i vagnen muttrade sig till sist till sömns. Solen tittade fram och jag och dotter 1 traskade hand i hand över stock och sten och hittade i vart fall några Karl-Johan och ett par Herr Kantarell. Mat är ofta godast då man fått jobba lite för den. Dagens middag smakade därför utmärkt.

Karl-Johan och Herr Kantarell

Papardelle med skogssvamp

några Karl-Johansvampar alt. ett par hg blandad svamp
en skvätt olivolja
1 vitlökslyfta
lite finhackad chili alt. en knivsudd cayennepeppar
salt
svartpeppar från kvarn
saften av 1/2 citron
bladpersilja
parmesan – efter tycke och smak
25-20 g smör
papardelle eller annan pasta

Gör så här:

Ta några Karl-Johansvampar eller några hekto blandad svamp från grönsaksdisken eller skogen. Skär svampen i bitar och låt svettas i medelvarm stekpanna (utan olja) utan att det fastnar. Då den börjar torka upp; tillsätt en skvätt olivolja, en finhackad vitlöksklyfta och lite finhackad chili (alt en knivsudd cayennepeppar). Stek ytterligare några minuter. Salta och ta några tag med svartpepparkvarnen. Pressa till sist en halv citron över. Koka papardellen (eller annan vacker pasta typ fetuccine, pastahjul går bort här!) och blanda därefter ned den nykokta pastan i svampen. Tillsätt en näve grovt hackad bladpersilja och färskriven parmesan efter samvete. Till sist behövs en smörklick om ca 25-50g som får smälta och gör pastan härligt krämig.

Papardelle med skogssvamp

/ Oskar

7 kommentarer

 1. Maria

  I love Karl Johan! Tur vi har Oskar som bloggar lite recept nu när jag kommit in i ett äta-ute-stim och nästan bara bloggar om restaurangbesök! 🙄

 2. Oskar

  -> Maria: Om man ändå fick gå på restaurant…. 🙂 Fast, faktiskt sitter jag nu på en herrgård i Skåne, ska just äta en god middag och dricka lite gott vin. Ingen Karl-Johan, men ändå.

 3. anna

  Åååh fler Karl Johan/svamprecept! 🙂 Jag kom just hem med 5 liter Karl Johan och undrar med ens vad jag ska göra för gott med all svampen 🙂

 4. Kinna

  Bra smak du har. Låter onekligen likt ett av mina favoritrecept ur Jamie Olivers ena kokbok. Jag ska laga till samma rätt imorgon då skogen gav massor av svamp i helgen. Ibland gör jag egen färsk pasta – kan rekommenderas. Ser nästan fram emot morgondagen fast jag just ätit middag. hi, hi

 5. Oskar

  -> Kinna: Min bror bjöd mig på denna rätt, sedan dess lagar jag den ofta då jag hittar svamp. Ska genast ställa honom mot väggen och höra varifrån receptet kommer. Ju mera jag tänker på det är Karl-Johan nog en av mina absoluta favoritsvampar!

 6. Martin

  behöver man inte lämna referenser till helt plankade recept? Typ Jamie Oliver…..

 7. Helena

  -> Martin: Som Oskar (vår pausfågel) skriver i kommentaren ovan har han blivit bjuden på rätten av sin bror och vet inte riktigt varifrån den kommer från början.

  Du har helt rätt i att man ska ange källa, vilket vi är väldigt noga med!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.