Vardagslyx med fin vinäger

Då och då dyker det upp frågor om mat i vårt kontaktformulär. Ibland så är det lätta att besvara, andra gånger så får vi fundera lite, och ibland så vet vi inte alls. Den här frågan kom häromdagen från Lotta;

Hej.
Jag har fått en flaska fin (tror jag i alla fall) rödvinsvinäger. Den heter V. Agridulce de Merlot. Men hur ska jag egentligen använda den på bästa sätt så jag inte förstör den!
Hälsn.
Lotta

Alltså. Jag vet ju egentligen ingenting om druvor. Jag googlade lite snabbt och hittade flaskan och det verkar vara en fin sötsyrlig vinäger. Den är säkert god (provsmaka och berätta så att vi också vet, vi kanske behöver en flaska vi också…) och jag tycker faktiskt att du ska använda den för att uppgradera salladen med en lyxig dressing nästa gång det är dags för en halvtråkig måndagsmiddag med pannbiff!

För det är ju lite synd att ställa den på hyllan för att invänta ett speciellt tillfälle och så glömmer man bort att använda den överhuvudtaget. Vilket är lätt hänt med fina presenter. Jag fick en jättefin rödvinsvinäger med Cabnernet Sauvignon från Oil&Vinegar (Helena hade den goda smaken att köpa den och den har varit god vardagslyx i alla möjliga rätter, i dressing, potatissallad, köttmarinad osv.

Om någon annan vet mer om vad man kan göra med denna vinäger får ni gärna tipsa Lotta i kommentarsfältet nedan!

4 kommentarer

 1. Helena

  Smaka på den! Jag tycker om att ha en skvätt vinäger på salladen (ingen olja, bara vinäger) och skulle absolut använda den till det. Och kanske en lite dutt i såsen?

 2. Lotta

  Tack för det. Jag har faktiskt börjat använda den på salladen och den är riktigt god. Tänkte bara om det fanns något recept eller tillfälle där den var helt outstanding, så att säga. Jag är inte så modig som ni tjejer verkar vara, så jag vågar sällan prova och hitta på själv. Däremot kan jag känna för ett bra recept och prova det.

 3. Lisa

  Hej Lotta!
  Din vinäger är gjord på Meroltdruvor (mjuka och fylliga) samt lagrad på ekfat. Därav har den fått sin agridulce(sötsura) karaktär. Och ett trevligt register av mjuk kryddighet där vaniljtoner från eken kommer fram fint. Helt fantastisk till grillad biff med lite färsk rödlök, olivolja och tomater. Eller andra enkla rustika rätter. Supergott i en linssallad. Vinägern är fin och dyr men inte så lyxig att du inte törs använda den till vardags eller att experimentera med.
  Lycka till!

 4. Lotta

  Hej Lisa. Tack för lektionen om druvor och vinäger. Det där låter ju väldigt gott måste jag säga. Ska prova till helgen och hoppas man slipper stå under paraply när man grillar! 😛

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.