Rariteter i linneskåpet

När mina morföräldrar gick bort fick jag ärva en bunt med kökshanddukar. Handdukar som torkat väldigt många tallrikar och bestick och jobbat sig upp till den absoluta handduksöverklassen. Nu har det gått ungefär tio år och som de har fått slita, de där handdukarna. De har varit gudomliga. Disken har torkat efter bara några tag med handduken och de nya förmågorna från Hemtex och Åhléns har inte haft en chans att hänga med. Nu har det oundvikliga hänt; mormor Sveas gamla handdukar sjunger på sista versen. De är slitna. Antalet hål ökar för varje tvättomgång och jag får lov att inse att rariteterna får förpassas till hedersplatsen i linneskåpet efter lång och trogen tjänst.

Rariteter i linneskåpet

5 kommentarer

 1. Jonte

  Är inte det förunderligt att handdukar som hållt att användas flitigt av far- och morföräldrar i tiotals år slits ut så fruktansvärt fort när man börjar tvätta dom i moderna maskiner? Någon borde ta sitt ansvar och uppfinna en tvättmaskin som inte sliter ut tvättgodset..

 2. Annika

  Jag har också ett gäng ärvda kökshanddukar i linne med broderade monogram på, och jag håller med, de är helt fantastiska. Vet dock att Georg Jensen (designgrejor från Danmark) nyproducerar linnehanddukar som sägs hålla en livstid, kanske kan det vara dags att införskaffa några…?

 3. åsa johansson

  Jag håller med kökshanddukar i gammalt linne är de bästa. Men jag har ett tips – köp på bondauktion eller på Myran.:lol:

 4. Helena

  -> Annika & Åsa: Visst är de oslagbara, de gamla handdukarna. Jag försöker att inte använda dem så ofta eftersom de är lövtunna, men ibland åker de ändå fram och de är ju ljuvliga (trots att de är lite småtrasiga). Myrorna och auktioner är ett bra tips, Georg Jensen också (fast bra mycket dyrare, antar jag). Jag har dock siktat in mig på ett femtiotal handdukar i farmors linneskåp… 🙄 Hon är 93 år och har så många handdukar att hon kan gödsla med dem (alt. ge bort till barnbarnen). 😉

 5. Elin

  Jag har massor av ärvda gamla handdukar. Några lyckades jag fö rädda när vi flyttade, S hann KASTA dem i soporna “så att vi kunde köpa nya”, puh, de var med monogram till och med, men som sagt, de räddades, huh, lite lätt traumatiskt minne det där när jag tänker efter 😯

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.