Trött basilika

Mina basilikaplantor trivs inte. Jag köper dem i mataffären, tar hem dem, ställer dem i köket i lite vatten enligt instruktionerna och sedan dör de. Som flugor. För mörkt? För mycket vatten (trots att det står på skyddsplasten att de trivs bra i vatten)?

Trött basilika

14 kommentarer

 1. Helena

  En kompis till mig, med gröna fingrar och gott ekonomiskt sinne, planterar om sina kryddkrukor när hon köpt hem dem. Och de frodas nåt fasligt på hennes köksbänk.

 2. Pernilla

  Om du inte orkar plantera om så testa att gallra bort de flesta små tunna stjälkar. Basilikan och andra “mat-i-kruka-örter” är så hårt framdrivna att de inte pallar att växa vidare utan gallring, med eller utan omplantering.

  Basilikan älskar också ljus, men skadas av temperaturer under +10 grader, så det kan vara svårt att lyckas hålla liv i den utan extra belysning och omsorgsfull hemtransport så här års.

 3. Elin

  Det värsta med basilikan som jag köper är inte att den vissnar, snarare att den inte smakar någonting, alltså de smakar papper mest. Jag har börjat köpa salvia alltmer och ersatt den i recept där basilika normalt ingår, i pastarecept blir det klart tuffare med salviakusinen. Nåja, jag får nog prioritera ett växthus i de kommande boendevisningarna så ska jag driva upp lyxbasilika 🙂

 4. Ilva

  Jag kopte alltid fron harnere som jag drev upp sjalv nar jag bodde i Sverige, Sag bara till sa skickar jag!

 5. Elin

  Ilva, så snart växthuset är mitt så skickar jag en beställning pronto :mrgreen:

 6. Ylva

  Jag brukar ställa krukan i ett glas vatten, så att jorden hela tiden är fuktig. Så får den stå ett par veckor, så att rötterna utvecklas. Sedan planterar jag om den. Efter ett par veckor i nya krukan, blir basilikan kraftigare och smakar mkt mer.

 7. Polly

  Tänk, jag trodde att du varit hemma hos mig och smygfotat! Sådär ser alltid min basilika ut! Trodde den skulle se ut så… 😉

 8. Sara

  Jag hade samma problem med min älskade basilika jättelänge.
  MEN nu jäklar lever den & frodas – har haft den i snart ett halvår.
  Har ej planterat om den, orkar jag inte, utan låter den stå i fönstret alla dagar så den får ljus, utom de allra soligaste dagarna. Sen vattnar jag en gång varje dag, är de riktigt torra blir det två gånger varje dag, så att den aldrig torkar ut helt. Och så är jag ganska nogrann när jag tar av bladen, jag nyper av dem och tar bladen uppifrån.
  Prova! Detta funkar utmärkt hemma hos mig!

 9. Marie

  Tidigare såg min basilika också ut som på bilden, men av en kompis fick jag lära mig att ha plantan i en kruka fylld med vatten. Det är tydligt att basilikan inte klarar att torka ut. Jag fyller med vatten så att den är helt dränkt och fyller sedan på efter ett par dagar (det sjunker undan fort!). Nu frodas basilikan och den smakar gott dessutom! Den blir, precis som Sara säger, finare och buskigare om man nyper skotten uppifrån.

 10. Helena

  Av era kommentarer att döma är det nog så att jag har för lite ljus i köket (inget fönster). Jag ställer alltid basilikan i ett glas med vatten, så torr är den ju inte. Jag får väl helt enkelt lära mig att köpa basilikan samma dag jag ska använda den, hur trist det än är!

 11. Elin

  fast du HAR ju två fönster, om ej i köket 😉

 12. Louise

  Jag har samma kruka som på bilden och när jag har basilika hemma har den sett ut så där! Vet inte vad jag gjort för fel, men nu fick man ju lite tips här…

 13. Virrpannan

  Köpte hem basilika häromdagen och nu ser den väldigt ledsen ut. Men här fick man ju många bra tips! Ska försöka återuppliva mina två plantor…

 14. Tre tjejer i köket » Arkiv » Räddningen?

  […] Nyaste numret av Laga Lätt fick följa med mig hem när jag handlade idag och bland tipsen om nya produkter hittade jag räddningen för allas vår trötta basilika. En snygg självvattnande kruka från Eva Solo. Kanske något att investera i?! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.