Snabbgravad lax med senapspotatis och avokadosallad

Snabbgravad lax med senapspotatis & avokadosallad

Idén till den här rätten hittade jag i senaste numret av Laga Lätt (nr 3, 2006). Jag anpassade den lite till Helenasmak och vips hade vi en god onsdagsmiddag på bordet. Och anledningen till att mina recept så gott som alltid är till tre personer är inte att katten äter samma mat som jag och sambon, utan att jag har matlåda med mig till jobbet dagen efter! 😉

Till tre portioner behöver du:

3 st laxfiléer
1 msk strösocker
1 msk salt
svartpeppar från kvarn

8 st potatisar
2 dl mini creme fraiche
2 tsk dijonsenap (grov skånsk senap fungerar alldeles säkert)
en gnutta salt
svartpeppar
några kvistar timjan

10-15 st cocktailtomater
1 avokado
1/3 rödlök
saften av 1/2 citron
olivolja
salt
svartpeppar

Gör så här:

Blanda salt och socker och klappa in blandningen i laxfiléerna. Peppra. Låt stå kallt i ca 15 minuter. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen och se till att den inte blir alldeles för välkokt. Blanda creme fraiche, dijonsenap, salt och peppar. Finhacka rödlöken, dela tomaterna och blanda med lite olivolja samt citronsaften. Dela avokokadon, skiva och lägg i salladen. Tillsätt lite salt och peppar. Torka av laxen och stek den sedan i ugn (175 grader). Jag använder alltid stektermometer och innertemperaturen ska vara 55 grader (tar ca 1o minuter). Blanda den kokta potatisen med creme fraicheröran. Toppa med färk timjan.

Helenas kommentar: För den som vill hoppa över potatisen fungerar den här laxen alldeles utmärkt i ensamt sällskap med avokadosalladen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.