Tapasmiddag

Istället för att laga förrätt, varmrätt och dessert gjorde jag i helgen några tapasinspirerade rätter. Det blir lite mer avslappnat och dessutom är jag barnsligt förtjust i smårätter och plockmat. Att kunna välja ut det allra bästa, att laga lite av flera favoriter och att sitta länge vid matbordet och småäta är min melodi. Det är verkligen den ultimata umgängesmatformen.

Alla rätter var visserligen inte särskilt spanska, men det blev ändå en bra mix mellan varmt och kallt. Färsbullar i tomatsås (jag gjorde dem lite mindre och mer kryddstarka än vad jag brukar när jag har dem som varmrätt), klyftpotatis med timjan, manchego- och rotselleriblandning, melon- och fetaostsallad (inte det minsta spansk, men god!), champinjoner i vitlök, serranoskinka, pepparsalami, färskost, crostinis, bröd och ett jättefat med olika sorters oliver. Efter all plockmat åt vi en enkel tiramisu (recept i ett separat inlägg).

Innan maten drack vi ett riktigt bra fuskbubbel; Jakob´s Creek. Till maten drack vi Riscal 1860, ett fylligt och smakrikt spanskt vin som passade riktigt bra.

Champinjoner i vitlök, 4 tapasportioner

4 hg färska champinjoner
olivolja
2 vitlöksklyftor
en skvätt vitt vin
salt
vitpeppar
färsk persilja att garnera med

Gör så här:

Tvätta champinjonerna vid behov och skiva dem. Pressa och fräs vitlöken i olja och tillsätt sedan svampen. Låt champinjonerna fräsa i pannan tills vätskan försvunnit. Tillsätt en skvätt vin, salt och vitpeppar. Garnera med persilja.

3 kommentarer

  1. Maria

    Låter lovely, den där manchego/rotselleri-saken måste jag göra snart igen! Och Jacob’s Creek är verkligen ett toppen-fuskbubbel!

  2. Oskar

    Jacob´s Creek är toppen….fuskchampagne när den är som bäst. Ska genast köra igång med tapasmiddagen.

  3. Christopher Anderton

    Givetvis skall det vara Cava om det skall vara “fuskbubbel”. Speciellt till tapas. 😮 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.