Färsbullar i tomatsås

Med ett recept ur ICA:s Buffétidning som grund blev det här en lyckad torsdagsrätt. Eftersom vi hade lite rester sedan matlagningskvällen dagen innan, blev det t o m lite lyxigt.

Till fyra personer behövs:

400 g nötfärs
1 ½ msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
1 liten lök
salt
vitpeppar
chilipeppar
timjan
1 burk krossade tomater
1/2 – 1 dl matlagningsgrädde
margarin till stekning

Gör så här:

Blanda vatten och ströbröd och låt svälla några minuer. Skala och hacka löken fint. Blanda färs, ströbröd+ vatten, lök och ägg. Krydda med salt, vitpeppar och chilipeppar. Jag fegar och gör alltid ett stekprov för att se om färsen är tillräckligt kryddad. Forma till lite större köttbullar, stek i lite margarin. När köttbullarna är nästan klara, tillsätt de krossade tomaterna, en skvätt vatten och lite matlagnigsgrädde (grädden gör att såsen får en rundare smak, hoppa över den om du vill!). Tillsätt salt, chilipeppar och timjan. Låt puttra i ca fem minuter. Servera tillsammans med (fullkorns)pasta och tillbehör efter tycke och smak (t ex oliver, hackad rödlök och färska örter).

En kommentar

  1. Tre tjejer i köket » Arkiv » Tapasmiddag med vänner

    […] Alla rätter var visserligen inte särskilt spanska, men det blev ändå en bra mix mellan varmt och kallt. Färsbullar i tomatsås (jag gjorde dem lite mindre och mer kryddstarka än vad jag brukar när jag har dem som varmrätt), klyftpotatis med timjan, manchego- och rotselleriblandning, melon- och fetaostsallad (inte det minsta spansk, men god!), champinjoner i vitlök, serranoskinka, pepparsalami, färskost, crostinis, bröd och ett jättefat med olika sorters oliver. Efter all plockmat åt vi en enkel tiramisu (recept i ett separat inlägg). […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.