Julsillar

Till jul och påsk lägger min mamma alltid in sill efter ett gammalt recept. Ett oersättligt recept. Det är egentligen dumt att ge sig in på mammas revir, men julen 2005 gjorde jag debut på sillområdet. Jag insåg redan innan jag började koka inläggningslag att mina sillar knappt skulle få stå på samma bord som mammas, men att det i alla fall kunde vara kul att ha några alternativ. Eftersom en och annan familjemedlem t o m tog fler än en gång av sillnykomlingarna får jag nog anse att jag inte var ute på djupt vatten i alla fall. Busenkla inläggningar som visade sig blir riktigt lyckade. Recept från ICA (med några små justeringar).

1-2-3-lag, ger ca 1 liter

1,5 dl ättiksprit (12%)
3 dl strösocker
6 dl vatten
1 morot
1 silverlök (jag fick inte tag på någon silverlök och använde istället vanlig gul lök)
1 purjolök (den vita delen )
1 kanelstång
3 lagerblad
8-12 vitpepparkorn
8-10 nejlikor
8-10 kryddpepparkorn

Gör så här:

Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Skala och skiva ner morot, lök och purjo.
Lägg i kanelstång, lagerblad, vitpepparkorn, nejlikor och kryddpepparkorn. Koka upp. Låt svalna och sila av före användning.

Vanilj- och limesill, 5 julbordsportioner

1-2 burkar urvattnad inläggningssill
1/2 citron
1/2 apelsin
1/2-1 lime
1/2 sats inläggningslag (se 1-2-3-lag ovan)
1/2 vaniljstång
1/2 gul lök
2 lagerblad
3 vitpepparkorn

Gör så här:

Skölj citrusfrukterna och riv skalen fint utan att få med det vita. Blanda ner rivet i inläggningslagen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner kärnorna i lagen. Lägg även i stången. Skala och finhacka löken. Tillsätt den och resten av kryddorna. Rör om väl. Skär sillen i bitar och vänd ner. Låt stå kallt i 2 dagar.

Vanilj- & limesill

Svartvinbärssill, 5 julbordsportioner

1-2 burkar urvattnad inläggningssill (à 420 g)
1/2 morot
1/2 rödlök
1/2 purjolök
ca 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 1/2msk strösocker
1/2 dl svarta vinbär (jag fick inte tag på några vinbär, så jag ökade istället på mängden saft till ca 1 dl)
1/2 sats inläggningslag (se 1-2-3-lag ovan)
1 st lagerblad till garnering

Gör så här:

Skär sillen i bitar. Skala och skär morot och lök och purjo i små bitar. Blanda allt i en burk. Häll över lagen och låt stå kallt i minst 2 dygn.

Svartvinbärssilll

2 kommentarer

  1. Elin

    och hur smakade det med vanilj till sillen?! Jag at en otack sill pa julafton som hette Karibisk Sill med bland annat kokosmjolk och ananas, usch ingen hit alls, jag borjar nog bli allt mer konservativ nar det galler smaksattning av sillar!

  2. Mamma Stinas inlagda sill – mitt julmåste! » Tre tjejer i köket

    […] det beror väl på att vi är uppvuxna med den ljuvliga sillen. Förra året försökte jag mig på några utmanare, men det var så klart lönlöst. Mammas sill vinner med hästlängder; rena smaker och utan några […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.