Mamma Stinas inlagda sill – mitt julmåste!

Varje familj har sina traditioner och jag är ganska säker på att det inte finns ett julbord som är på pricken likt ett annat. Hemma hos mina föräldrar är det mammas inlagda sill som drar ner de högsta applåderna. Jag och mina syskon är lyriska och det beror väl på att vi är uppvuxna med den ljuvliga sillen. Förra året försökte jag mig på några utmanare, men det var så klart lönlöst. Mammas sill vinner med hästlängder; rena smaker och utan några krusiduller.

Och apropå mitt sillkrav; vad har du får måsten på julbordet? Blir det jul även utan skinkan? Är Jansson viktig? Har du några udda inslag på julbordet? Hur viktig är mattraditionen? Kan vem som helst laga maten efter egna, nya recept eller är det gamla beprövade varianter som gäller? Berätta!

Mamma Stinas inlagda sill

Till ca 6 normalstora julbordsportioner behöver du:

4 Islandssillar el. 8 filéer (salt som tusan – köp ur tunna i fiskaffär)
Lag
5 dl matättika
2-3 dl socker (mamma tar som regel 3 dl)
1-2 rödlökar
ca 20 kryddpepparkorn

Gör så här:

Rensa och filéa sillen. Låt den ligga i vatten i 8-12 timmar för att dra ur en del av saltet. Blanda matättika och socker och rör sedan tills sockret har smält. Finhacka rödlöken och tillsätt den i ättiksblandningen tillsammans med grovmald kryddpeppar. Låt filéerna rinna av, se till att stora ben är borttagna och skär rent kanterna. Dela fisken i lagom storlek för inläggning och lägg dem sedan i lagen. Låt stå över natten.

Helenas kommentar: Hur du blandar matättika står på ättiksflaskan (det går bra med både 12- och 24%-ig ättika)!

PS! Jag vill ha mammas Jansson och köttbullar på julbordet också. Mamma får slita hårt. Stackarn. För i min familj skulle mina köttbullar inte falla i god jord, det är jag säker på. Jag får istället satsa på att laga nykomlingar på julbordet som ingen har testat förut. Det kanske kan funka…

6 kommentarer

 1. Oskar

  Låter jättegod! Påminner lite om den jag brukar laga. Den sötsyrliga lagen ihop med rödlöken blir kanon!

  För mig är sillarna och kanske också lite gravad lax höjdpunkterna. Skinkan förstås, men när jag kommer fram till den är jag som regel redan ganska utspänd i min buk. Ska snart försöka lägga upp recept på den godaste godaste senap man kan tänka sig.

 2. Elin

  Jag gör egen senapssill efter Karin Chedströms kokbok (som just nu är försvunnen, ve och fasa!)! Janssons frestelse får hög prioritet på min jultallrik och en riktigt tufft lagrad cheddarost. Dessutom så är det enda gången på hela året som jag äter prinskorv.

 3. Oskar

  -> Elin: Vad väntar du på? Vänd upp och ner på huset, hitta kokboken och blogga receptet!

 4. Xtian

  Brukar lägga egen sill enligt mors 1-2-3-recept som är busenkelt o gott. Annars är en tradition hos oss den sill-lösa sillsallaten, dvs sillsallad utan sill så att den blir en fräsch side-dish till alla sillar. INte en dum idé faktiskt, om man gillar frukt i mat, vilket jag inte gör. Men idén är bra o alla andra gillar den..

  Elin: Karin Chädström är världens bästa. Hittar du den inte så får du låna min nästan hur länge du vill…

 5. Oskar

  -> Xtian: Den salladen har vi alltid också! Går under namnet “rosoll”. Kanske är ett finlandssvenskt namn på den.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.