Nämdö – mitt paradis

Har just återvänt till stan efter två härliga semesterveckor i mitt skärgårdsparadis – Nämdö. Svärfar har ett litet sommarhus på norra delen som vi haft glädjen att få nyttja. Nämdö är en ganska stor ö och här behöver man inte sakna all bekvämlighet, det finns både affär och möjlighet till krogbesök. Under dessa två veckor har vi avnjutit en hel del god mat, och framför allt har vi stött de lokala näringsidkarna.

I Östanvik på Östanviks gård hos Albert och Camilla har vi handlat i gårdsbutiken. Vi har avnjutit deras lokalt producerade ägg, lammkotletter, hembakat bröd och så färskpotatis såklart. Jag har även handlat hem deras egengjorda örtsalt som jag ser fram emot att prova. I gårdsbutiken kan man även köpa fisk från Vånö fiskodling och det gjorde vi! Varmrökt lax som smakade alldeles alldeles ljuvligt. Varje lördag kommer dessutom fiskbåten till gårdens brygga och från den kan man handla både färsk och rökt fisk (vi rekommenderar särskilt den rökta siken – så gott!).

I Solvik ligger Nämdö Hamnkrog som i år är inne på sin tionde sommar. I år har jag bl.a. avnjutit helstekt forell och en fantastiskt god kräftskagentoast, i övrigt brukar fisk- och skaldjurssoppan alltid vara ett säkert kort. Utöver den ordinarie menyn brukar de även ha en dagsaktuell meny med prisvärda rätter runt 70:- Under lördagkvällarna har de ofta levande musik och då blir det snabbt fullsatt på deras uteservering, även gästhamnen i Solvik brukar vara full vid dessa tillfällen.

Ca 100 m längre ner mot vattnet i Solvik ligger Guns livs, en liten men ändå med tanke på ytan välsorterad ICA-butik. Att butiken dessutom är ombud för både Apoteket och Systembolaget gör inte saken sämre. I anslutning till Guns ligger Nämdö bar & café med en oslagbart solig uteservering precis vid vattnet. Hos den alltid like glade Erland kan man fika, köpa glass, äta dagens lunch och även annan mat. Här serveras alltifrån Erlands räkmacka till Solviksburgare. Fullständiga rättigheter gör att man gärna svalkar sig med en iskall öl här eller uppe hos krogen.

Till Nämdö tar man sig med Waxholmsbolaget, antingen från Stavsnäs eller Saltsjöbaden. För den som är intresserad av mer information om ön finns Portal Nämdö som bl.a. har information om stug- och cykeluthyrning.

4 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket » Arkiv » Nämdö Hamnkrog is no more

  […] Nämdö Hamnkrog is no more Det var med sorg i hjärtat vi mottog nyheten att Nämdö Hamnkrog slagit igen för gott efter tio år. Själva stängningen skedde dessutom medan vi var på Sicilien så vi kunde tyvärr inte delta i skafferi- och bartömningen. Ledsamt ledsamt att mitt sommarparadis nu är lite fattigare. […]

 2. Carina Schneider

  Ja, det är oerhört tråkigt att inte Nämdö Krog finns mer!
  Men vi hade i varje fall ett sjudundrande farvälpartaj för krögaren,
  och han höll ett tårdrypande tacktal!
  Han håller visst till på Kastellet i Vaxholm nu, eller om det bara var över jul!
  Kul att du gillar min skyltdekorering!
  Lev väl!

  blog:

  http://www.blogs.se/index.php/svetsloppan

 3. Wille

  Hamnkrogen – ja oerhört tråkigt. Gick förbi platsen i september och varenda spår av den fina verandan var puts väck. Sorgligt!
  Det föregicks av ett mycket fult spel som förtar hela stämningen, ändå förstörd med Mats borta, men förtar serveringen vid vattnet….
  Ha det bra
  /Nämdö sen barnsben

 4. Pernilla

  Å nej! Är hamnkrogen borta! Vad otroligt sorgligt! 🙁
  Jag jobbade där två somrar och har varje sommar tänkt att jag skulle åka tillbaka dit ut igen för att se om de mesta var sig likt… men nu är det väl ingen idé… Det var ju så underbart där ute!

  Har kollat internet lite då och då för att se meny och liknande för hamnkrogen och blev förvånad när jag läste om Nämdö bar och café. Förstår ju att det är svårt att gästerna inte räcker till båda.

  Hoppas att Mats hittat något annat han trivs med – han älskade ju det stället!!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.