Stekt havskatt med ljummen gurksallad

Jag jobbar vidare med mitt nyårslöfte om att prova andra fiskar än torsk, lax och tonfisk. Havskatten är den andra nya fisken för i år; (alldeles i början av året testade jag hoki) och den var lätt att få tag på (fanns färsk på Daglivs – ca 70 kr för en bit till två personer).

Till fyra portioner behöver du: (recept från Mat & Vänner, nr 1 – 2004)

4 bitar havskatt á ca 175 g
1 gurka
2 msk grovkornig senap
2 tsk honung
2 msk vinäger (gärna vitvinsvinäger) alt. pressad citron eller lime
1 knippe plockad dill
salt
nymalen vitpeppar
olja och smör till stekning

Gör så här:

Krydda havskattsfilén med salt och nymalen peppar och stek den gyllenbrun i lite olja och en klick smör. Skala gurkan, dela den på längden och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål. Värm senapen i en liten gryta tillsammans med honungen. Tillsätt vinägern och låt koka samman i två minuter. Häll den varma lagen över gurkan och vänd i den plockade dillen. Lägg upp gurksalladen på tallrikar med fisken ovanpå. Kokt potatis passar bra att servera till.

Kommentar: till nästa gång ska jag göra extra mycket senapsvinägrett eftersom jag tyckte att det blev lite torrt. Fisken är väldigt smaklös i sig, så krydda lite extra!

Vi hade en flaska vitt J-P Chenet i kylen som funkade bra till havskatten. Och så blev det en snabb tomatsoppa till förrätt och den löjligt goda fruktsalladen i sockerlag med habaneropeppar som avslutning.

2 kommentarer

  1. Elin

    Oj, det var ambitöst med tanke på att ni saknar kök!

  2. Tre tjejer i köket » Arkiv » Halvtid för Helenas nyårslöften

    […] – ställa till med middagsbjudningar så fort det ges tillfälleDet här löftet känner jag mig riktigt nöjd med. En fem, sex tillfällen har det i alla fall blivit. D v s riktiga bjudningar med tre rätter och noggranhn planering. Och så ett gäng mer spontana tillfällen med allt från Dafgårds lasagne till pannbiffar. Ett bra nyårslöfte, för jag tycker verkligen om att bjuda på mat. Allt från att planera, duka, stressa runt, dricka rödvin till att sitta och småprata vid matbordet.- bli en hejare på att göra riktiga, blekingska kroppkakorÄhum… med det här projektet har det gått sämre. Nu lär det dessutom dröja tills det kan bli kroppkakor, eftersom det inte funkar med nypotatis. Något att jobba med under andra halvan av året, alltså.- våga ge mig på fler fiskar än lax, torsk och tonfiskTvå andra fiskar har det blivit i alla fall. Hoki och havskatt. Två nya firrar till borde jag väl kunna prestera innan året är slut.- testa nya recept lite oftareTackar som frågar, men det tycker jag nog att jag har lyckats med. Det har trillat in nya recept både via mina bokreafynd och olika mattidningar.- börja prenumerera på Mat & VännerHa! Lätt som en plätt. Och det blev visst en prenumeratin på Allt Om Mat också.- laga mat tillsammans med Maria och Elin minst varannan månadMed ett undantag när vi bara inte kunde få ihop en kväll när alla tre kunde, har vi träffats varannan månad och matlagat. Det är en fröjd! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.